Göra antaganden på NOG?

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
Jonathanberhane
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 234
Blev medlem: ons 23 nov, 2016 20:51

Göra antaganden på NOG?

Inlägg av Jonathanberhane »

Har en fråga från nog där frågeställningen är följande:
Hur stor andel av sitt liv har Frida varit vän med Alice?

(I) Frida och Alice blev vänner för fyra år sedan

(II) Om 6 år har Frida varit vän med alice under halva sitt liv

Naturligtvis ser man att påstående ett inte är tillräckligt men kan man på påstående 2 anta att hon t.ex är 10 år? Eller måste man utgå ifrån påståendet?
Om det GÅR, gäller samma sak på KVA?
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Göra antaganden på NOG?

Inlägg av Emmy88 »

Man ska inte behöva anta saker. Informationen som är given på uppgiften ska man endast utgå ifrån. Blev "ej genom båda påståendena" rätt svar på denna uppgift? (blev nyfiken :D )
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Användarens profilbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Göra antaganden på NOG?

Inlägg av hypea »

Psst, jag tror Frida är 14 ;)

Nej, man ska inte behöva anta saker. Däremot kan det ibland, om man tycker det är lite svårt att formulera en allmänt hållen ekvation, vara en bra idé att testa ett par olika värden för att se om man får fram ett svar. Här kan vi t.ex. testa att anta att Frida är 10 år. I så fall blev hon vän med Alice när hon var 6, och om 6 år när hon är 16 ska hon alltså ha varit vän med Alice under halva sitt liv. Stämmer det? Nej.
Testa att anta att Alice är 20. Stämmer det då? Nej.

För att kunna svara på frågan behöver vi klura ut hur gammal Frida är nu, men det går faktiskt att göra om man kombinerar informationen i 1 och 2: Om 6 år kommer Frida och Alice att ha varit vänner i 4+6 = 10 år, och det ska då vara halva Fridas liv vilket betyder att Frida då kommer att vara 20 år. Hur gammal är hon då idag? 20-6 = 14. De har nu varit vänner i 4 år, vilket är 4/14 eller 2/7 av Fridas liv.

Om infon i 2 istället hade varit "Om 6 år har Frida varit vän med Alice dubbelt så länge som hon haft sin röda cykel" och så vet vi inget mer om den där cykeln, då hade vi inte kunnat räkna ut det.
She believed she could, so she did.
nGumball
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 31 dec, 2016 13:31

Re: Göra antaganden på NOG?

Inlägg av nGumball »

Om du är tillåten att anta saker så kommer D alltid att vara rätt svar (nämligen A och B var för sig). Då behöver du inte ens köra NOG delen... du kan ju använda dig den informationen som du får på A eller B vare sig det är tillräckligt eller inte och sedan kan du anta resten.

Så nej, du ska inte anta saker varken här eller på de andra kvantitativa delarna. Generellt sagt ska man inte anta något alls, inte ens på LÄS delen för det är då du kommer att hamna i fallgropar. Om något inte har text stöd (antingen direkt stöd eller texten starkt antyder någonting) så är det förmodligen fel svar.
Skriv svar