Hur ska man tackla NOG egentligen?

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
blaspa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: ons 09 mar, 2016 0:34

Hur ska man tackla NOG egentligen?

Inlägg av blaspa »

Hej!

Jag satt och gjorde lite NOG uppgifter och får fel på samtliga. Det tar en enorm tid och ibland känns det bara som för mycket att hålla reda på helt enkelt. Om det är 4 personer med 4 cyklar fördelat på 4 färger med 4 sadlar och 4 pingviner osv... <- hur ska man hålla reda på allt?

Jag satt och gjorde uppgifter i NOG-övningsprogrammet, och när man läser förklaringar där har de ofta ställt upp och säger "det finns två röda cyklar som vi kallar RC = 2, och det finns".... osv.. <- Ska man verkligen ställa upp allt så?
Det känns som tusen gånger enklare att typ rita ett träddiagram eller dylikt, men det kanske tar för lång tid ? Och då skulle de väl isf ha med det i förklaringen - om det var enklaste sättet att lösa det på iof..

Har ni några tips om vad som fungerade för er? Jag är helt chanslös när det kommer till NOG. Så är tacksam för vilket tips som helst..
Användarens profilbild
Superwoman1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 672
Blev medlem: ons 13 maj, 2015 16:59

Re: Hur ska man tackla NOG egentligen?

Inlägg av Superwoman1 »

Jag kanske inte har dem bästa tipsen då jag själv har svårt för NOG, men jag öppnar bara en uppgift åt gången, förut öppnade jag alltid 18, men när man sedan får 4 rätt av 18 har man ingen lust längre att gå igenom 14 fel som man inte ens förstår förklaringen på, och fattar du en vet du att du har 13 lika jobbiga kvar.
Så tips nummer 1 öppna en uppgift åt gången.

Sedan så brukar jag hoppa över alltför kluriga uppgifter, programmet slumpar ju uppgifter åt dig, så du kanske får en jättejobbig uppgift när du inte ens kan dem enkla, så klicka på vet ej och försök med nästa tills du har fått lite kött på benen.

En annan grej med NOG är att det har sitt egna tankesätt tillskillnad från dem övriga kvantitativa delarna, så mängdträna, jag läste själv det tipset en gång här på forumet och efter ett litet tag nu ser jag hur det faktiskt går framåt, sakta men framåt..

Om du tycker att fungerar bättre för dig att rita diagram så kör med det, sedan när du har kommit in i det kan du lära dig mer om ekvationssystem, det är faktiskt jättebra för NOG.
Personligen får jag fler fel på dem uppgifterna som jag har suttit och räknat på mest, medans dem som jag bara tänkt enkelt och logiskt blir rätt, så jag antar att man inte ska hålla på och räkna för mycket, utan försök att få en helhetsbild och många uppgifter går att lösa bara man tänker logiskt!

Håll ut! det kommer
Champions keep going When they don't have anything left in their tank.
Användarens profilbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Hur ska man tackla NOG egentligen?

Inlägg av hypea »

Hela grejen med NOG är att man egentligen inte behöver göra några uträkningar alls, man behöver bara se om det går att göra de uträkningar som krävs för att kunna lösa uppgiften. Du behöver alltså veta hur man gör för att räkna ut vad det nu är man frågar efter, men du behöver inte faktiskt göra själva uträkningen.

Något jag gjorde mycket inför vårprovet för att träna på att få in det rätta NOG-tankesättet var att plocka fram en NOG-uppgift åt gången och försöka lösa den helt i huvudet, utan penna och papper. På så sätt kan man inte göra några uppställningar, diagram eller uträkningar, men det behövs ju som sagt inte heller egentligen. Däremot får man tänka till ordentligt på HUR man faktiskt löser uppgiften i fråga, och då blir det också lättare att förstå vilken information som behövs.

En vanlig fälla i NOG är annars att man svarar på fel sak, eller råkar plocka in information från båda svarsalternativen trots att man försöker bedöma om det räcker med det ena eller det andra. Täck för det svarsalternativ som inte används för stunden, och läs frågan noga. Hp-frågor rent generellt har en tendens att formuleras så att man ska råka svara på fel sak, och det gäller allra mest i NOG. Läs noga!!
She believed she could, so she did.
Skriv svar