Narrationer

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
Cadmus
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 41
Blev medlem: lör 03 dec, 2011 12:04

Narrationer

Inlägg av Cadmus »

Hej!

Jag skulle behöva hjälp om någon kan förklara detta begrepp för mig.

"Narrationer"

Har olika meningar:
"Lyotard menade än mer att all vetenskap konstitueras av att framställa narrationer, och att dessa fiktioner skapar vetenskapens fakta enligt givna regler. "

"I detta verk uppställde vidare Lyotard en definition av postmodernism, som blivit mycket spridd, nämligen att postmodernismen innebar skepsis mot all form av metanarration."

Har googlat runt lite men förstår det inte helt och hoppas på att någon kan sammanfatta det på ett konkret sätt :)?
Tack
piazza
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 30 okt, 2013 0:33

Re: Narrationer

Inlägg av piazza »

Här betyder det ungefär "berättelse" eller "förklaringsmodell". Jag googlade lite jag också och såg att Lyotard var inspirerad av fenomenologin, en filosofisk inriktning vars förespråkare menar att eftersom människan bara kan studera världen med hjälp av sina sinnen, så kan hon aldrig fastslå säkra, objektiva sanningar om den. Vi kan inte lita på att det vi ser eller känner stämmer överens med hur världen verkligen ser ut - det enda vi säkert kan säga är hur vi upplever världen. Med andra ord består vetenskapen av våra "berättelser" om vår omgivning och ger oss (enligt Lyotard) inte säker kunskap om den.

Och det här stycket från https://sv.wikipedia.org/wiki/Postmodernism gör det lite enklare att förstå begreppet metanarration (som här istället benämns "metaberättelser"):

"Enligt den franska filosofen och litteraturvetaren Jean-François Lyotard är postmodernitetens viktigaste kännemärke "en skepsis mot metaberättelser", det vill säga, att människan i det postmoderna samhället har förkastat storslagna, universella förklaringsmodeller och paradigm som religion, (etablerad) filosofi, kapitalism och kön, som tidigare har använts för att förklara kultur och beteendemönster, för att istället organisera sitt liv kring flera mer lokalt förankrade subkulturella ideologier, myter och legender."
andähr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: ons 12 nov, 2008 21:49

Re: Narrationer

Inlägg av andähr »

Bra att komma ihåg med artiklar om postmodernism är att man postulerar(typ hypotetiserar) att ord påverkar hur vi uppfattar världen väldigt mycket, samt att man inte tror på en objektiv sanning som resten av vetenskapliga världen.

Genusvetenskapen är också väldigt beroende av postmodernism, bra att veta om du läser den typen av artikel- oftast är slutsatsen väldigt "ord är verklighet"-inspirerad.
Skriv svar