Plugga in matteformler?

Blandade mattefrågor som inte är knutet till en viss provdel
Skriv svar
AliNik0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 28 aug, 2017 16:23

Plugga in matteformler?

Inlägg av AliNik0 »

Hej!

Angående de kvantitativa delarna, är det nödvändigt att plugga in de flesta formler som finns? Jag håller just nu på och betar av de matematiska grunderna och då kommer det upp en hel del specifika formler, t.ex. formeln för att räkna ut en linjes korsningspunkter. Kommer det en uppgift med just en sån fråga är det ju bra att kunna men alla formler lär ju knappast komma med. Så, ni som har pluggat till HP tidigare och har lite tips, berätta gärna hur ni har gjort :)
HanSaa
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: fre 24 jun, 2016 13:27

Re: Plugga in matteformler?

Inlägg av HanSaa »

Det är bra att nöta in formlerna för de kommer komma uppgifter som innehåller de. Enligt min uppfattning så smyger de sig in i själva uppgifterna som finns. Gör man alla uppgifter så klarar man provets logiska uträkningar också. Hp guiden är bra på så vis att om du gör uppgifterna så får du mycket på köpet. Fördelen med grunderna är att du snabbt kan vinna tid och se den logiska uträkningarna :) I det stora hela är de tiden endast som spelar roll, inte hur avancerat det är.
Zodiac
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 271
Blev medlem: tis 11 okt, 2011 0:04

Re: Plugga in matteformler?

Inlägg av Zodiac »

Förutsatt att du vill ha ett högt resultat på provet, ja det är nödvändigt då tycker jag. Men det kan också vara bra att lära dig dem i dess sammanhang. Det vill säga gör en massa uppgifter med alla typer av problem som kräver formler att lösa dem. Många är väl ganska bra insatt i de mest vanliga formlerna så jag har spenderat mycket tid och planerar att spendera en stor del av tiden kvar på sånt som jag inte är så insatt i, samtidigt som jag gör VIP-uppgifter där man även får träna på sånt som man redan "kan".

Exempel av mindre vanliga formler som kan vara bra att kunna är: aritmetiska summor, geometriska summor, arean av parallelltrapets, rombens area genom dess diagonaler, mantelarean av en cylinder, ytarean av en sfär, olika användningar av Pythagoras sats(räkna ut kateter eller hypotenusa med kvadratarea som deras sidor bildar, avstånd mellan två punkter på linjära funktioner, osv).

Desto högre poäng man satsar på desto mindre rum finns det för att inte kunna en fråga då det skiljer ytterst lite råpoäng på högre normerade poäng. Så det bästa är att bara förbereda dig för så mycket du kan.
AliNik0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 28 aug, 2017 16:23

Re: Plugga in matteformler?

Inlägg av AliNik0 »

Tack så mycket för era svar!! Ska börja plugga in formler med detsamma :)
Skriv svar