Ångest - vad ska jag göra?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Användarens profilbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1011
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Iman.1998 »

Hej. Jag går sista terminen trean och försökte lära mig nya ord, läsa flera artiklar och repetera matteregler parallellt med mitt skolpluggande som är stressigt nu. Jag vill bli antagen i läkarlinjen så vill få 1.8+ på högskoleprovet, men eftersom att jag fick första gången 0.45 (hade inte förberett mig) så är jag medveten om att det är OMÖJLIGT att jag har höjt mig så pass mycket om jag skriver provet nu i våren april 2017.

Jag känner mig vilsen, kommer hamna runt 19-20 i betygssnitt så det räcker såklart inte för läkarlinjen som är min dröm.

Vad bör jag göra? jag känner mig rädd att skriva högskoleprovet nu på våren för vill inte känna mig förkrossad och deprimerad över mitt resultat som säkert är långt bort från mitt mål, men samtidigt kanske jag missar en chans för mig att kunna veta vad jag ska förbättra och fokusera på.

Bör jag skriva högskoleprovet nu i april, eller ska jag plugga inför HP efter studenten i heltid och göra den då jag känner mig 100% säker? Vad har ni för erfarenheter? Jag har beslutångest och känner mig väldigt stressad faktiskt.
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1401
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Emmy88 »

Hej!

Ta det lugnt! Det finns många som kämpar att komma in på läkarprogrammet i flera år efter att de har tagit studenten. Om du verkligen vill bli läkare och vet att betygen inte kommer att räcka så börja plugga inför HP. Du förlorar ingenting om du skriver nu i vår. Det är inte sent att bli VIP-medlem här på HP-guiden och träna inför HP. Mejla supporten och fråga dem om fler tips. Fortsätt läs artiklar och öva ord.

Lycka till!!
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
hpmaister
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 103
Blev medlem: ons 19 aug, 2015 19:39

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av hpmaister »

Jag tycker du främst ska fokusera på dina gymnasiestudier nu när du fortfarande går i gymnasiet. Dina gymnasiebetyg kommer du alltid ha med dig och de kan vara bra att ha ifall du vill söka någon kurs senare i livet. Just nu kan du förbereda dig lite på de olika delarna på högskoleprovet och se hur de fungerar för att sedan göra högskoleprovet i april bara för att se vad du behöver förbättra dig på, samt se hur du klarar av och vad du måste tänka extra på på en provdag. Efter studenten kan du köpa HP-guiden och plugga på riktigt till högskoleprovet för att försöka komma in.
Användarens profilbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av hypea »

Andas! Varför har du så bråttom? Vad händer om du inte kommer in direkt efter studenten?

Du är jätteung, du har MASSOR med tid på dig! Även om det så tar flera år innan du kommer in så kommer du ändå att hinna jobba som läkare i fyrtio år, det är JÄTTELÄNGE.

Jag minns när jag var i din ålder, jag var också stressad inför framtiden och kände att jag måste bli färdig med allt inom ett par år, men man måste faktiskt inte det. Det kan vara jättebra att skaffa sig lite arbetslivserfarenhet innan man börjar plugga, och just i läkaryrket tror jag dessutom att det kan vara en fördel att vara lite äldre när man ska möta så många olika människor. Att få äldre människor att respektera ens kunnande är svårare än man kan tro!

Bara för att ge lite perspektiv kan jag ju säga att jag är 37 nu och det är typ nu som folk har slutat behandla mig som om jag vore en tonåring som inte visste nånting om nånting som var värt att veta. :roll: Men för 20 år sen, när jag tog studenten, då trodde jag att jag måste bli klar med allt direkt.

Du kommer att vara ung så mycket längre tid än du kan föreställa dig! Fokusera på gymnasiet, vad som än händer i framtiden kommer du att behöva dina gymnasiebetyg. Hitta ett sommarjobb, res, gör något som inte har med utbildning att göra. Lev lite. Upptäck vem du är utanför skolvärlden. Gör högskoleprovet nu i vår om du vill, men få inte panik om du inte får höga poäng direkt utan se det som en erfarenhet. Sen, när du har tagit studenten och har hunnit landa efter det, då kan du satsa full fart framåt mot högskoleprovet och läkarlinjen om du fortfarande vill det då.
She believed she could, so she did.
Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Rozeya »

Jag var likadan för två år sedan innan jag skulle ta studenten. Jag har själv haft ångest och orolig över att jag ej kommer sätta provet. Än idag kan jag få ångest över att jag ännu inte lyckats sätta provet.

Fast jag tycker att det är fel, försök att njuta av din sista tid på gymnasiet och gör HP provet nu till våren. Även om du inte har pluggat så är det alltid bra att göra det, man vänjer sig mer och mer efter varje prov.

Jag vet inte vad du tänkt som plan B men du jag ju alltid läsa utomlands ifall det inte går vägen. Så alla dörrar är inte stängda än. Ta det lugnt och det kommer lösa sig till slut. Om du vill prata eller något så kan du skriva till mig på Kik, heter rosjaam där.
yammeh
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: tis 15 sep, 2015 8:28

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av yammeh »

Jag tog studenten i juni, ville som dig komma in direkt efter studenten..
Men vet du, vi är unga fortfarande. 1, 2, 3 år är som en fis i rymden. Den tiden kan man försöka studera till HP, förhoppningsvis borde det ge iallafall högre resultat. I "värsta" fall kan man bara läsa utomlands liksom. Så vägarna är verkligen inte stängda. Men förstår om det kan kännas som tiden bara flyger förbi och man får ångest över tiden, att man fortfarande inte kommit in x)
hoppas det bästa för dig! Vet att det är jobbigt att vänta..
Användarens profilbild
Superwoman1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 672
Blev medlem: ons 13 maj, 2015 16:59

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Superwoman1 »

Mycket kloka ord alla har skrivit, har inte så mycket mer att tillägga förutom att hålla med. Men en sak:
Helicopter view. Du är en av en minoritet i världen som har så bra förutsättningar, allt som du har just nu är ingen självklarhet. Uppskatta högskoleprovet för det är din biljett till din dröm. Miljontals människor går hungriga just nu, flyr krig, får obotliga sjukdomar, unga flickor som blir bortgifta, unga pojkar som tvingas skaffa familj, gå ut i krig. Folk som inte har tak över huvudet, ingenstans att sova i denna kyla och mycket mer hemska saker som är extrem ångest och rädsla.

Innan jag väcker "förminska inte våra problem" och liknande tankar, så ska du veta att det jag har skrivit är verklighet också, och det är bra att göra sig påmind om sådant för att få perspektiv och uppskatta hur lyckligt lottade vi är som har det liv vi har, och trots detta så får jag också liknande tankar som du har, vi ska inte skämmas, men det är bra att titta på helheten ibland och inte försjunka sig i sin ångest, det gör att man får ett tunnelseende och glömmer bort alla BRA saker som finns också.
Och man behöver inte alltid känna efter hur man mår, man behöver inte alltid värdera sina känslor och lyfta upp dem och ge tid åt dem, ibland kan det göra saken värre. Det är självklart viktigt också, men jag hoppas att du fattar, ibland måste man välja.

Om du vet att du verkligen vill bli läkare, så kan din ångest inte vara signal på fel väg i livet, då är det kanske bara den vanliga "pluggångesten" som hör till och vi alla känner så.. tex: Kanske får du ångest när du träffar en viss människa och då kan det vara en viktig signal att lyfta upp och värdera,som självrespekt mot ditt välmående, detta är alltså en ångestkänsla som inte ska undvikas. hoppas jag har varit tydlig med vad jag menar! Och du är den enda som avgör vad som är en alarmerande signal och vad som är en vanlig känsla man upplever när man ger sig in på en viss sak. jag tog bara upp exempel som stämmer in på mig.

Vi alla känner/har känt samma sak du är inte ensam, hoppas att det ska gå bra för dig =)

(om du mår väldigt dåligt, så överväg att söka professionell hjälp, det är inget konstigt med det, det är samma sak som att söka vård för ont i benet)
Champions keep going When they don't have anything left in their tank.
seboo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: tis 16 sep, 2014 11:00

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av seboo »

Jag ser det mer som såhär. Det får ta sin tid som sagt, jag är inte bra när det kommer till ytinlärning och lär mig väl bäst genom att ta min egen tid.

Det som jag tror många gör fel är att man stressar upp sig. Sluta att stressa och se processen som något långvarigt istället för att få rätt resultat, det som än förvånar mig är att folk gör så bra på resultatet men i praktiken inte är så bra, eller för den delen glömmer bort informationen efter ett tag.
Då är frågan mer vad är det som är värt i längden om man bara ska hålla igång med ytinlärning utan förståelse.. Blir ju ingen bra kombo precis för varken dig eller folk som du kommer att arbeta med i framtiden. Och gör du detta för status eller annat, många gånger så sadlar folk om sig efter ett tag i yrket, ett tips är väl att se hur läkare arbetar, gå till något sjukhus och bara iaktta hur de arbetar, fråga personer som jobbar där vad de gillar med yrket o.s.v,

Jag tror innerligt att folk kan bli vad de vill rent studiemässigt, bara man lägger ner tid. Finns vissa yrken där du måste vara begåvad för att lyckas, och det som kommer upp i mitt huvud är kirurger.
Denna yrkeskategori behöver man mer än bara bra betyg, utan du måste verkligen ha stabila händer samt våga ta risker som man inte direkt behöver göra i andra yrken på samma vis.

Jag själv vill helst bli fysioterapeut, det är ett av mina mål. Alltid haft träning nära hjärtat och det är ett väldigt passande yrke för min hobby.
Och det som jag har gjort är att man har sett hur arbetet ser ut, har skadat mig en hel del och då har man gått till olika fysioterapeuter och sett hur de arbetat, hur deras tillvägagångssätt har varit samt hur det skiljer sig mellan varje fysioterapeut som utför sitt arbete, vissa var bra, vissa var mindre bra.
kg89
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: fre 18 sep, 2015 1:34

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av kg89 »

seboo skrev: tor 02 feb, 2017 15:04 Jag ser det mer som såhär. Det får ta sin tid som sagt, jag är inte bra när det kommer till ytinlärning och lär mig väl bäst genom att ta min egen tid.

Det som jag tror många gör fel är att man stressar upp sig. Sluta att stressa och se processen som något långvarigt istället för att få rätt resultat, det som än förvånar mig är att folk gör så bra på resultatet men i praktiken inte är så bra, eller för den delen glömmer bort informationen efter ett tag.
Då är frågan mer vad är det som är värt i längden om man bara ska hålla igång med ytinlärning utan förståelse.. Blir ju ingen bra kombo precis för varken dig eller folk som du kommer att arbeta med i framtiden. Och gör du detta för status eller annat, många gånger så sadlar folk om sig efter ett tag i yrket, ett tips är väl att se hur läkare arbetar, gå till något sjukhus och bara iaktta hur de arbetar, fråga personer som jobbar där vad de gillar med yrket o.s.v,

Jag tror innerligt att folk kan bli vad de vill rent studiemässigt, bara man lägger ner tid. Finns vissa yrken där du måste vara begåvad för att lyckas, och det som kommer upp i mitt huvud är kirurger.
Denna yrkeskategori behöver man mer än bara bra betyg, utan du måste verkligen ha stabila händer samt våga ta risker som man inte direkt behöver göra i andra yrken på samma vis.

Jag själv vill helst bli fysioterapeut, det är ett av mina mål. Alltid haft träning nära hjärtat och det är ett väldigt passande yrke för min hobby.
Och det som jag har gjort är att man har sett hur arbetet ser ut, har skadat mig en hel del och då har man gått till olika fysioterapeuter och sett hur de arbetat, hur deras tillvägagångssätt har varit samt hur det skiljer sig mellan varje fysioterapeut som utför sitt arbete, vissa var bra, vissa var mindre bra.
Hej! Kul med en som har samma mål som mig (fysioterapeut), inte hittat nån som haft det nämligen, hur får man tag på dig?
Desteng
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: tor 21 jul, 2016 22:28

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Desteng »

Tycker du borde skriva det för att vänja dig vid situationen och på så sätt kanske förhindra att ångesten höjs ännu mer inför nästa HP. Om du skriver det nu och håller koll på hur mycket tid du lägger ner och hur mycket resultat det ger kan du göra upp en bättre plan inför nästa prov. Om du ser provtillfället som en chans att lära dig hur du kan skriva bättre nästa gång så har du bara kunskap att vinna från det. Om 20 år när du pluggat klart och jobbat ett tag så kommer faktumet att du började plugga ett halvår, ett år eller tre år senare inte spela så stor roll.
seboo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: tis 16 sep, 2014 11:00

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av seboo »

kg89 skrev: tor 02 feb, 2017 16:28
seboo skrev: tor 02 feb, 2017 15:04 Jag ser det mer som såhär. Det får ta sin tid som sagt, jag är inte bra när det kommer till ytinlärning och lär mig väl bäst genom att ta min egen tid.

Det som jag tror många gör fel är att man stressar upp sig. Sluta att stressa och se processen som något långvarigt istället för att få rätt resultat, det som än förvånar mig är att folk gör så bra på resultatet men i praktiken inte är så bra, eller för den delen glömmer bort informationen efter ett tag.
Då är frågan mer vad är det som är värt i längden om man bara ska hålla igång med ytinlärning utan förståelse.. Blir ju ingen bra kombo precis för varken dig eller folk som du kommer att arbeta med i framtiden. Och gör du detta för status eller annat, många gånger så sadlar folk om sig efter ett tag i yrket, ett tips är väl att se hur läkare arbetar, gå till något sjukhus och bara iaktta hur de arbetar, fråga personer som jobbar där vad de gillar med yrket o.s.v,

Jag tror innerligt att folk kan bli vad de vill rent studiemässigt, bara man lägger ner tid. Finns vissa yrken där du måste vara begåvad för att lyckas, och det som kommer upp i mitt huvud är kirurger.
Denna yrkeskategori behöver man mer än bara bra betyg, utan du måste verkligen ha stabila händer samt våga ta risker som man inte direkt behöver göra i andra yrken på samma vis.

Jag själv vill helst bli fysioterapeut, det är ett av mina mål. Alltid haft träning nära hjärtat och det är ett väldigt passande yrke för min hobby.
Och det som jag har gjort är att man har sett hur arbetet ser ut, har skadat mig en hel del och då har man gått till olika fysioterapeuter och sett hur de arbetat, hur deras tillvägagångssätt har varit samt hur det skiljer sig mellan varje fysioterapeut som utför sitt arbete, vissa var bra, vissa var mindre bra.
Hej! Kul med en som har samma mål som mig (fysioterapeut), inte hittat nån som haft det nämligen, hur får man tag på dig?
Najs :)

Bor i Göteborg.
Försöker dock komma in här, men staden är ju eftertraktad som bara den när man kollar på hur kvoten är av de som kommer in via HP, funderat lite i banor som att söka i andra stadsdelar men är lite skeptisk med boende och annat då jag inte kan fråga föräldrarna eller vänner om hjälp om det hade knasat sig.
Och här verkar det vara 1.4-1.5 som gäller, men man har ju en lång tid framöver, sedan kan man ju läsa lite självmant om ämnen som finns i programmet för att vara lite mer förberedd, har redan en bok liggandes hemma som är utöver själva programmet, men har en röd tråd till själva yrket.
Användarens profilbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1011
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av Iman.1998 »

Tack så hemskt mycket för alla fina svar, betyder otroligt mycket för mig! Jag ska göra högskoleprovet imorgon och har bestämt mig att inte stressa mig själv, ska se det som en andra övning för att inse mina brister respektive säkerhetsområden! Efter detta högskoleprovet ska jag planera mitt plugg inför kommande, vill satsa på oktobers prov istället!

Lycka till allihop imorgon, ni är grymma! :) Ska definitivt hänga här tills jag sätter 1.8. Grym hemsida och så hjälpsamma människor!!! Kärlek till er
Användarens profilbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Ångest - vad ska jag göra?

Inlägg av hypea »

Lycka till! Se det som en övningsomgång, du kommer säkert att göra bättre ifrån dig än du tror!
She believed she could, so she did.
Skriv svar