Vad krävs? Du med erfarenhet av programmet, LÄS =)

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
core
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 01 jun, 2008 23:26

Vad krävs? Du med erfarenhet av programmet, LÄS =)

Inlägg av core »

Tja, jag är en grabb på 18 år, som precis gått ut gymnasiet på Omvårdnadsprogrammet

Jag har för närvarande inte betyg för att komma in på Psykologprogrammet i Sverige, mina betyg är förnärvarande;

1 MVG
5 VG
16 G
4 IG

Jag har sedan jag gick i 9an varit intresserad av Psykologi, och Psykologi var även det ämnet jag fick MVG i, detta utan att anstränga mig så mycket.

Jag har hört att jag är en MVG-elev ifall jag bara hade lagt manken till), så potential och kunskap finns, men jag har aldrig känt mig motiverad i gymnasiet, tråkigt nog.

Jag är nu fullt beredd på att göra allt i min väg för att få en psykologexamen.

Vilka vägar finns det att gå? Är komvux mitt enda val?

MVH
Arash
Användarens profilbild
brazii
Stammis
Stammis
Inlägg: 190
Blev medlem: fre 20 jul, 2007 0:20
Ort: Stockholm

Re: Vad krävs? Du med erfarenhet av programmet, LÄS =)

Inlägg av brazii »

Hej och välkommen!

Härligt med målinriktat folk! Klart du kan klara att komma in på psykologprogrammet om du lägger manken till som sagt! Finns viljan så finns det ofta ett sätt!

Komvux är en väg, men inte den ända. Självklart finns högskoleprovet också! Tror intagningen ligger nånstans vid 19.2-20.0 så där är det en bit att vandra och kämpa på komvux så jag hade nog satsat på högskoleprovet där jag tror det behövdes 1,8-2,0 nånstans där, beroende på var i sverige du söker.

Utöver det krävs det att du har grund. behörighet (MaB & ShA tror jag) plus det obligatoriska 1 års arbetslivserfarenhet.

Så för att sammanfatta är mitt råd att främst göra testa att göra ett HP och se hur det går (dina svagheter/styrkor) och sen träna där. Sen om du inte har det där arbetslivsintyget än så är det bara ut och jobba lite samtidigt =) Sen skadar det aldrig att komvuxa lite påvägen, men blir svårt om du ska jobba heltid nu =)

Detta fixar sig tillslut om du verkligen vill! Du är ung och har gott om tid på dig!

Lycka till!

*med förbehåll att ansökningssiffrorna och kraven inte är 100% korrekta, de är tagna och höftade rent ur minnet.
Användarens profilbild
brazii
Stammis
Stammis
Inlägg: 190
Blev medlem: fre 20 jul, 2007 0:20
Ort: Stockholm

Re: Vad krävs? Du med erfarenhet av programmet, LÄS =)

Inlägg av brazii »

Kan tillägga att jag dock inte har erfarnhet av programmet som du efterlyste men tänkte att jag kanske kunde inskjuta med lite assistens bara..
Karpov
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 69
Blev medlem: fre 09 nov, 2007 1:00

Re: Vad krävs? Du med erfarenhet av programmet, LÄS =)

Inlägg av Karpov »

Satsa helt klart på högskoleprov! Det är väl bara ett par-tre stycken kvar av den nuvarande sorten innan de görs om, sen vet man ju inte riktigt vad man ska plugga på innan ett par av de nya proven har varit (lär ju vara mindre ORD-del på det, det är väl allt man vet). Har du minst G i MaB och ShA från gymnasiebetyget nu? MaB kanske i och för sig inte ingår på Omvårdnad. Som personen ovan sa är ju det ett krav. Men låt inte det stressa om det inte är så, du är ung och att exempelvis plugga in Matte B är också väldigt bra inför högskoleprovsträningen, så man har grundkunskapen färsk. Gratis kursböcker på biblioteket och lite självpepp! Men det borde ju funka eftersom du vet helt vad du vill bli! Själv gick jag i resultat på tre prov från 0,8 till 1,7 så ge inte heller upp om höstens prov skulle bli skakigt.

Vipmedlemskap här kan jag verkligen rekommendera, NOG-delen av utbildningen har ett väldigt bra upplägg, vet inte hur insatt du är kring högskoleprovet, men det gäller att få in ett visst tänk på den delen av provet eftersom frågorna är uppbyggda på ett annat vis än skolmatten.

Själv har jag inte heller egen erfarenhet av psykologprogrammet, men jag känner folk som går där, och man kan ju säga att det är väldigt svårt att komma in, men sen när man väl är inne så är det relativt lätt att klara sig till examen (lite tvärt om som det är med juristprogrammet). Därmed inte sagt att det är dålig undervisning, det är bara inte så hårt fokus på maratontentor.
Skriv svar