Emmas Pluggdagbok

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Hej! Detta är min pluggdagbok!
Känner att jag behöver få till en pluggdagbok här för min egen skull då plugglusten tryter och man inte har någon inspiration till att plugga.

Jag har skrivit 7 högskoleprov varav de tre sista då jag verkligen satsat med plugg innan, första resultatet skrevs på gamla provet och blev 0,8 och det högsta jag skrivit är 1,5 våren 2014.
Man skulle väl kunna säga att jag kan allt om högskoleprovet, men inte allt för att klara det. Just eftersom jag gjort det så många gånger och pluggat som en tok inför de senaste så tappar jag lite tron på mig själv att klara det resultatet jag vill ha 1,8.

Tidigare har min teknik varit att nästan bara göra gamla prov och läsa högskoleprovboken. Har även gått kurser för olika företag. Problemet är att jag inte längre kan göra gamla prov för jag börjar kunna uppgifterna utantill. Därför blev jag nu medlem här för att försöka köra gärnet med VIPutbildningen och prova något nytt. Och denna pluggdagbok ska hjälpa mig att hitta tillbaka till lusten att plugga på.

Senaste provens resultat:
Hösten 2013: 1,25 100/160
Kvant 1,2:
XYZ:14/24
KVA:12/20
NOG:5/12
DTK:14/24

Verb 1,3:
ORD:11/20
LÄS:14/20
MEK:16/20
ELF:14/20

Våren 2014: 1,5 118/160
Kvant 1,6:
XYZ:17/24
KVA:15/20
NOG:9/12
DTK:19/24

Verb 1,4:
ORD:14/20
LÄS:18/20
MEK:13/20
ELF:13/20

Hösten 2014: 1,45 119/160
Kvant 1,3:
XYZ:14/24
KVA:13/20
NOG:8/12
DTK:19/24

Verb 1,6:
ORD:16/20
LÄS:17/20
MEK:15/20
ELF:17/20

Lite blandade resuktat främst eftersom jag pendlar mellan att vara bäst på verbala till att vara bäst på kvantitativa.
Senast redigerad av emmjet den tis 09 dec, 2014 13:21, redigerad totalt 1 gånger.
Monken
Stammis
Stammis
Inlägg: 197
Blev medlem: ons 01 okt, 2014 18:38

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av Monken »

Riktigt bra ökningar! Är avundsjuk på ditt verb nu i höst. Har du läst mycket skönlitteratur eller artiklar för att få så bra? Ditt resultat på ord är ju riktigt bra! Jag har pluggat in flera tusen ord och jag får inte så bra. :evil:

Du verkar ha bra koll på det mesta, hur många kurser matte har du i bagaget?

För XYZ och KVA tror jag att det är viktigt att förstå grunderna bra i matematiken som man får genom att plugga matematik 1b eller 1c grundligt och noggrant. Högre kurser i matematik är en bonus i mitt tycke. Jag fick 24/24 på XYZ med endast lite förberedelse med några gamla prov men lejonparten av kunskapen kommer från matteböcker så det rekommenderar jag. Jag har läst upp till Matematik 5 och mitt resultat på provet har ökat proportionellt till hur många kurser i bagaget jag har haft. :)

NOG och DTK har du ju redan bra på, där är det ju gamla prov och HPguiden som gäller. :)

Lycka till, kör hårt!
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Åh tack! :-D Sanningen är den att jag nästan bara fokuserade på kvantitativa inför senaste, en av mina styrkor är att jag älskar att läsa så varje kväll när jag ska sova läser jag böcker för nöjes skull, både på svenska och engelska som jag är intresserd av. Senast hela hunger games- serien på engelska och tidigare de sju böckerna om grottbjörnens folk på svenska (där jag skrev upp alla svåra ord jag stötte på).
Angående orden har jag under en längre, men oregelbunden, period pluggat på prefix och suffix.
Undertiden som jag har gjort gamla högskoleprov har jag även skrivit ner alla svåra ord jag stött på och skrivit ihop som glosor. På det sättet lär jag mig många ord som ofta kommer igen på proven, främst på LÄS och MEK men ibland även ORD.

Jag har läst till matte D (gamla systemet) men för mig har matte alltid varit en kamp och jag saknar många grunder, så det jag börjat med nu är att gå igenom den kvantitativa kursen innan något annat.
Jag kan inte ens multiplikationstabellerna utantill, visst 5*5 klarar jag men står helt still på 9*7 tillexempel. Detta tar väldigt mycket tid för mig på provet och hamnar ofta i tidspress.
Det blir till att nöta, nöta, nöta!

DTK har alltid gått bra, känns lite som min grejj, men där tar det alltid för lång tid pga min dåliga huvudräkning så det drabbar resten av provdelen.
NOG har jag alltid hatat, haha, men bestämde mig för att "nu jäklar" och insåg att det var ganska "lätt"(;P) faktiskt.

Tack för stödet! Och Lycka till själv!
Användarens profilbild
khoaaviator
Stammis
Stammis
Inlägg: 400
Blev medlem: mån 04 aug, 2014 11:30
Ort: Umeå
Kontakt:

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av khoaaviator »

Wow, du har verkligen schyssta resultat som du borde vara stolt över! Du har satt upp ett mål som är rimligt att uppnå tills nästa provtillfälle! :-D
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

khoaaviator skrev:Wow, du har verkligen schyssta resultat som du borde vara stolt över! Du har satt upp ett mål som är rimligt att uppnå tills nästa provtillfälle! :-D
Tack! :-D
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Planen för vidare plugg och för att höja mig ser ut så här för mig nu:
Vill sätta 140 rätt eller mer och jag ska ha mycket fokus på att maxa mig på det som jag är bäst på (ELF LÄS) och sedan höja mig mycket på de delar där jag är sämst och minimera min felprocent (XYZ och KVA). Alltså lägga ner mest tid på det jag är bäst/respektive sämst på för där tror jag att största ökningen är möjlig. Självklart kommer jag plugga andra delarna också.

ELF+LÄS
Kombinera dessa två. Gör snabbläsningskursen och strategier.
Börja läsa en svårare engelska bok än tidigare, Da Vinci koden känns ett snäpp upp och är fortfarande sjukt bra. Skriv upp alla ord jag stöter på som är svåra.
Börja med svårare svenska texter. Skriv upp de svåra orden. Fundera på texterna efteråt, vad läste jag? Vad vill författaren förmedla?

ORD
Kommer automatiskt förbättras av läsningen. Kom ihåg att repetera orden jag skriver upp. Friska upp minnet på prefix och suffix.
Öva på tekniker att lösa de ord som jag inte har en aning om.

MEK
HÄnger ihop med ORD, men lägg till mer uppgifter i träningen för att öva in tekniken. Denna kan jag absolut maxa, det är ordförståelsen som förstör för mig här.

XYZ
Nöta uppgifter! Lära mig känna igen de olika talen och veta hur jag ska gå tillväga direkt. Öva mycket på regler i matten och multiplikationstabellen(som jag är sämst på) för det måste gå snabbt.

KVA
Samma som ovan, men viktigt att lösa uppgiften ordentligt. Alternativen är alltid vilken som är störst, så måste tänka 2 gånger innan jag väljer alternativet jag tror är rätt.

NOG
Göra många olika typer av tal och få in rutinen på att inte räkna ut allt. NOG är egentligen en av de lättaste för jag behöver aldrig räkna ut något (vilket tar tid för mig). Träna även på att skapa ekvationer, kolla vad de frågar efter osv. mkt rutin.

DTK
Min absolut bästa mattedel.
MEN jag tar för lång tid på mig, vilket leder till mindre tid och missar i de andra delarna.
Måste göra snabbare uträkningar, bli bättre på att förenkla stora tal på rätt sätt och lära mig genvägar.
Till exempel: ta till vana att alltid kolla på alternativen - hur exakt måste jag svara, hur mycket felmarginaler har jag?
Här är också rutin viktigt och jag vinner på att göra många olika typer av uppgifter för att stöta på så många problem som möjligt. Vill maxa mig själv här. Tror att det är mycket möjligt eftersom det bara är räknandet jag missar på då tabellerna inte är så krångligt för mig.

Utöver detta, göra uppgifter på alla delarna här på hp-guiden!


Så här ser min pluggplan ut i det stora hela:)
Jag vill sitta ca 5 dagar i veckan, några timmar per dag, och läsningen blir som nöje eller belöning på kvällen.
Nu när jag har gjort analys av mina resultat vet jag vad jag ska rikta in mig på och vad jag kan göra för att bli bättre:)
Detta ger mig lite mer effektivitet:)
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Nu är det bara 11 dagar kvar att förbereda sig.
Hur har mitt plugg sett ut fram tills nu då?

Har tagit kontakt med en vägledare här på HP- guiden och fått hjälp med ett Pomodoro schema jag följt nästan varje dag. Det har hjälpt mig att få lite mer struktur på pluggandet vilket jag kan tyckas kännas oerhört spretigt annars. Såhär ser det ut:
Dag 1: 2 pomodoro ORD, 2 pomodoro MEK
Dag 2: 2 pomodoro DTK, 2 pomodoro NOG
Dag 3: 2 pomodoro LÄS, 2 pomodoro ELF
Dag 4: 2 pomodoro XYZ, 2 pomodoro KVA
(begränsa dig ej till 4 pass per dag om du har mer tid)

Innan jag gjort klart kvantitativa kursen så gjorde jag den som 4 pomodoro på "mattedagarna". Jag gick dock igenom från 7:ans matte till Matte 1 på matteboken.se. Tycker det var en snabb översikt och bra förklarat, med mycket värdefulla tips.

Måste ge lite kritik till mitt schema bara, var väldigt lätt att nöja sig med de 4 passen även om man hade en hel dag på sig.

Gjorde sedan HP-provet från 2012-10-27 när de var tre veckor kvar. Tyvärr har jag gjort detta förut vilket kan ha höjt mig betydligt så jag försöker inte lägga för stor vikt på poängen, det var mer övning på taktik på ett helt prov.
Lyckades få ihop 62/80 på kvant = 1,7 och
73/80 på verb = 2,0 (yeey!) Har räknat med att jag har två fel på ELF då.

Med ett sådant resultat är jag säker på att komma in, men som sagt är det nog så pass högt på verb för att jag hade lärt mig alla ord sen sist. MEN det är ju också en fördel och ett framsteg som räknas:)

Så hur är planen nu de sista dagarna?

LÄS - Arbeta med LÄS från gamla högskoleprov innan 2011. Analysera svar och frågor - Hur tänkte jag här? - Varför blev det fel? - Hur försökte provkonstruktören vilseleda mig?

ELF - Göra texter och uppgifter på HPguiden

ORD - Träna på mina egna som jag skrivit upp, ingen tid att plugga in fler ordlistor.

MEK - Hpguiden samt ordplugg. ORD och MEK hör ju lite ihop

XYZ- Nöta uppgifter på HPguiden!!

KVA- Nöta uppgifter på HPguiden!!

DTK - skriv ut gamla prov från innan 2011. Sammanställ fel jag har och skriv upp den typen av uppgift för att se ett mönster.

NOG - Göra gamla prov från innan 2011. Sammanställ fel jag har och skriv upp den typen av uppgift för att se ett mönster.

Samtidigt läsa mycket svenska och engelska texter från HPs källor.

Senaste resultat är
DTK prov 18/20 (nöjd men vill sätta 20, pga min bästa del)
LÄS prov 18/20 (nöjd men vill sätta 20, pga en av mina bästa delar)

Tror pluggschemat jag kommit fram till nu känns ultimat för mig. Är specifikt och lättförståeligt.

Kom ihåg: Det är lättare att gå från bra till bättre, än från mindre bra till bra. Alla frågor är värda 1 poäng oavsett svårighetsgrad.
Användarens profilbild
khoaaviator
Stammis
Stammis
Inlägg: 400
Blev medlem: mån 04 aug, 2014 11:30
Ort: Umeå
Kontakt:

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av khoaaviator »

Kämpa på, det ser bra ut! :-D
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Sista veckan nu!
Sön: XYZ och KVA, gör 12 respektive 10 uppgifter på rak från samma uppgiftsgrupp för att känna av tiden.
Mån: Läs + alla ELF delar
Tis: DTK-prov plus sammanställ vanliga fel på de jag gjort
Ons: NOG-prov plus sammanställ vanliga fel på de jag gjort + jobba med MEKuppgifter
Tors: Kvantitativprov från HT 2014 sista delen för att känna in lite
Fre: Fokusera på det runt provet som ej har med plugg att göra. Mat, vad som ska med, var är provlokal osv.

LÄS
senaste proven
2008 HT 18/20
2009 HT 18/20
2007 VT 19/20
Vad får jag fel på?
De uppgifter där jag inte har hittat rätt i texten och gissar mig fram från något annat stycke vad svaret kan vara. Måste tänka på att om jag är på rätt plats i texten är svaret ganska lätt hittat, så leta reda på det stycket om jag har svårigheter där jag är.

Taktiken på LÄS som jag använder:
Läs inledningen lite långsammare, för att få en initial bild av vad texten handlar om. Fortsätt i ett snabbt och effektivt tempo utan avbrott med hela texten, stryk under namn, årtal och nya vinklingar i stycken.
Arbeta med frågorna genom att lägga handen över alternativen och tänka ut ett eget svar först. Har då en egen känsla att gå på när jag väljer alternativ och blir inte lurad av vinklingar i frågorna (samt att detta gör det lättare att stryka några alternativ som skiljer sig eller motsäger sig det jag tror).


Hade en riktig dipp igår kväll då det bara kändes helt omöjligt med allt och all lust till att kämpa bara försvann.. Måste fortsätta tänka på en målbild där jag står efter provet supernöjd och lättad och ha som mantra att jag KAN. Inställning är allt.
emmjet
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 01 dec, 2014 13:26

Re: Emmas Pluggdagbok

Inlägg av emmjet »

Nu är provet gjort och man har hunnit smälta det lite!
SÅ vad blev resultatet då? Efter rättning:
KVANT 67/80
VERB 67/80

Alltså jag är så himla nöjd med detta resultat! Hade nog inte riktigt trott att det kunde gå så bra! Nu är det en nervös väntat på nominering! Jag behöver 1,7 som minst för att känna mig någorlunda säker på att komma in på veterinärprogrammet.
Hösten -14 hade detta resultat gett 1,7.. men man vågar ju inte riktigt tro nått än, tänk om man kryssat fel i svarshäftet osv.

På kvanten provpass 4 hade jag bara 5 fel! Jag är så himla nöjd över denna förbättring på matten! Har alltid haft så svårt med matte och det har aldrig funkat för mig men det känns som om det har släppt lite nu!


Förutom mycket plugg på båda delarna så har jag också jobbat med målbilder och inställning.
Tror det har varit en stor nyckel i detta resultat för jag kände nästan ingen prestationsångest och det brukar i vanliga fall blocka mig.
Målbilder: Sätt dig ner och blunda och föreställ dig hur du sitter med provet framför dig. Föreställ dig att varenda uppgift som kommer är lätt som en plätt och du vet precis hur de ska lösas, låtsas att du bläddrar, fyller i svarshäftet och att allt gå så bra det bara kan. Föreställer mig sen hur jag går ut och High-fivar med någon utanför.
Inställning: En vecka innan ungefär hamnade jag i en sjuk ångestdipp på kvällen och bara kände att allt var skit och det aldrig skulle gå. På morgonen föll jag över en text om inställning och bestämde mig direkt: Nu ska jag vara min egen bästa kompis och peppa mig själv så mycket det går!
Började med att skriva ner på ett papper hur bra jag är. I stil med "Svenskan på verbala är ingen match! Du ÄR ju svensk, det är DITT språk och du är bäst på det!" osv.
Jag fortsatte hela veckan att säga till mig själv hela tiden hur grym jag är och att jag kommer klara allt! Låter kanske jättetöntigt haha, men jag tror verkligen att det fungerade!
Även om jag kanske inte kände mig jättebra på allt, så blev jag liksom det av att tänka så!
Och prestationsångesten fanns inte och det är det här jag menar.
Prestationsångesten och rädslan över att göra fel, tar energi från fokusen på och att faktiskt lyckas!
Skriv svar