Från 1.1 till 1.7+

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

Hej!
Jag är en tjej på 21 år, införskaffade hpg för drygt 2 veckor sedan och tänkte nu starta en pluggdagbok för att ja... varför inte? :D Kan vara värt att testa, förhoppningsvis får man kanske lite motivation.

Tidigare resultat
1:a hp ht13: 1.1 (0.9 kva, 1.3 verb)
2:a hp vt14: 1.3 (1.1 kva, 1.5 verb) (tror dem var snälla med normeringen haha)
3:e hp ht14: 1.1 (0.9 kva, 1.3 verb)
4:e hp ht15: 1.15 (1.0 kva, 1.3 verb)
5:e hp ht16: 1.1 (0.8 kva, 1.4 verb)
Har aldrig utav gångerna riktigt pluggat till högskoleprovet, utan mest tagit det med en klackspark haha. Känner dock nu att det är dags att faktiskt ta tag i det på riktigt och plugga innan, då det inte verkar som att mina resultat kommer att höjas något mer genom bara erfarenhet - känns lite som att detta är min "grundnivå" så att säga.

Mitt resultat på senaste provet löd:
XYZ: 14/24
KVA: 7/20 (pinsamt...)
NOG: 8/12
DTK: 11/24
Totalt: 40/80 ---> 0.8

ORD: 13/20
LÄS: 17/20
MEK: 16/20
ELF: 16/20
Totalt: 62/80 ---> 1.4
Normeringspoäng: 1.1

Mål
Målet är att få 1.7 och därmed en möjlighet att bli antagen till antingen läkare eller veterinär. Känner verkligen att biologi, medicin och liknande är något som lockar mig otroligt mycket, och just veterinär har varit en dröm sedan barnsben! Tyvärr ligger jag störande nog precis på gränsen för att vara behörig med mina betyg och tror det är större chans att höja mig på hp än att göra prövning i x antal ämnen, så det skulle verkligen vara skönt att sätta 1.7+ för att försäkra mig om att jag kan komma in på i princip vad jag vill.

Vägen dit
Just nu studerar jag naturvetenskapligt basår, vilket gör att jag går i skolan x antal timmar om dagen, men förhoppningen är att göra en rejäl höjning på högskoleprovet redan till våren. Har bestämt mig för att avsätta 2h/dag till högskoleprovsstudier, samt 4h på helgen. Då jag ligger runt 1.3-1.4 på verbala respektive 0.8-0.9 på kvantitativa så är det inte direkt några tvivel om vad det är jag behöver förbättra. Har alltid lättare för den verbala delen - senast så hade jag hela 5 minuter till godo på provet att gå tillbaka och dubbelkolla mina svar - medan jag alltid får stressa livet ur mig på den kvantitativa, där jag tenderar att fastna på uppgifter och sitta och räkna ut dem men ändå inte komma fram till något vettigt svar, och till sist har jag typ 1 minut kvar på hela DTK haha. Har insett att jag behöver lägga om min strategi, främst på den kvantitativa delen, samt att mina baskunskaper inom matematik är väldigt bristande, trots att jag idag läser matte 3c på basåret och klarar av det utmärkt. Måste lära mig att ta till mig nya metoder, istället för att envist fortsätta på samma bekväma sätt varje gång. Har alltid haft lätt för skolan vilket har gjort mig väldigt lat och till en prokrastinerare utav rang då jag aldrig riktigt har behövt anstränga mig för att få bra resultat... har dock lett till att jag har väldigt lätt för att ge upp när jag känner att det blir motigt, men har tyvärr fått inse att det inte funkar så bra. :lol: Det gör att just problemlösning är en stor svaghet hos mig. En annan svaghet är att jag inte riktigt litar på min egen förmåga, vilket blir extra tydligt när det gäller kvant eftersom jag helst vill räkna ut alla uppgifter för att verkligen försäkra mig om att jag gjort rätt - trots att man, som man har fått höra 100 gånger, inte ska behöva göra uträkningar, utan bara kunna se samband och göra tolkningar.

Har börjat med att plöja igenom hela Matematik 5000 1c och har redan läst igenom alla årskurser på matteboken.se. Har dessutom börjat med ordlistorna här på hpg samt bygga upp en egen ordlista. Har lagt upp plugget i olika faser, där mitt schema för fas 1 ser ut:

Varje dag: 1 Under Strecket-artikel, 1 DN Ledare-artikel, 1 "avsnitt" i matteboken, Memrise
Måndag: ORD+MEK
Tisdag: Matterepetition
Onsdag: ORD+LÄS+ELF
Torsdag: Matterepetition
Fredag: Ledig!
Lördag: ORD+MEK+LÄS+ELF
Söndag: Matterepetition

Fas 2 kommer bestå av ungefär samma upplägg, dock ska jag ersätta matterepetition med DTK+NOG+XYZ+KVA. Denna fas ska påbörjas kring årsskiftet.
Fas 3 kommer bestå av gamla högskoleprov och ska påbörjas i februari-mars.

Får se hur detta går! :D Om någon har orkat läsa igenom allt detta och sitter på några bra tips så mottags det gärna, speciellt när det gäller felanalys osv! Är fortfarande lite svårt för mig att strukturera upp en bra planering eftersom jag aldrig riktigt har "behövt" utveckla en bra studieteknik under mina skolår haha. Ska dock försöka uppdatera här varje dag så jag håller koll på ungefär vad jag gör och vad jag kan ändra på!
Senast redigerad av yooseok den sön 11 dec, 2016 19:46, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av hypea »

Lycka till! Jag tycker det är roligt att se hur andra gör, så man får lite tips och inspiration :)
She believed she could, so she did.
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

10/12-16

4 1/2 timmes intensivt plugg är nu avklarat! :D Är helt slut men känns ändå inte som att jag har fått så mycket gjort?! Känns svårt att avgöra om detta kommer vara lönsamt eller inte, men det återstår att se. Hoppas hoppas!

Började dagen med:
- 1 Under Strecket-artikel
- 1 DN Ledare-artikel

Fortsatte därefter med 4 pomodoro ORD:
- Skrev upp på min egengjorda Word-ordlista de ord från Memrise som jag lärde mig igår kväll och fann svåra
- Gick igenom min egen ordlista på hpg för att sålla ut de ord som jag nu kan
- Började om och repeterade hela ordlista 1; 190/200 rätt
- Organiserade min egengjorda Word-ordlista; delade upp den så jag nu har en separat ordlista med svåra ord från ordlistorna på hpg, och en annan separat ordlista med ord jag stöter på i vardagen/artiklar
- Började om med morfem-ordlistan; 105/122 rätt
- Skapade en tredje Word-ordlista för morfem där jag skrev upp de svåraste, samt skrev upp på min Word-ordlista de okända ord som var med som exempel

2 pomodoro MEK:
- MEK-program nr 3; 15/20 rätt
- Testade ett prov på http://www.studeravidare.se/; 18/20. Detta prov kändes väldigt mycket enklare än de som finns på hpg!
- Skrev upp varje ord jag inte kände till i min ordlista och skrev upp synonymer

2 pomodoro LÄS:
- Artiklar från DN, SVD, Läkartidningen, m.m.
- Övningsuppgifter i LÄS-programmet; 7/10 rätt

1 pomodoro ELF:
- 3 artiklar från The Independent och NY Times
- Övningsuppgifter i ELF-programmet; 10/14 rätt

Ska spela lite på Memrise senare ikväll innan läggdags samt läsa igenom min Word-ordlista!

Reflektion:
- Ska skapa en bättre struktur för ORD-plugg; kolla upp Guldbollens schema
- Har alltid flera minuter till godo på varje verb-program; borde ibland sakta ner för att verkligen ta till mig vad texten/orden säger/betyder istället för att hasta igenom och riskera slarvfel
- Träna mer på att ta in texter och faktiskt förstå dem istället för att bara läsa ytligt
- Lägga mer fokus på svensk läsförståelse än engelsk
- Lägga lika stort fokus vid alla frågor, dvs inte "ge upp" på sista frågan och göra den halvdant bara för att bli klar snabbare!!! Har märkt att jag oftast får slarvfel på den sista frågan på alla prov.
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

11/12-16

Ännu en pluggdag över, hela tillägnad till KVA. Började vid ca 11 och slutade 19:30, men då jag tar väldigt mycket pauser under tiden så blev det runt 5-6h effektivt plugg, har svårt att koncentrera mig under längre perioder och speciellt när det blir enformigt. Har bara tänkt att plugga 4h på helgdagarna, men idag blev det mer då jag för det första fick in ett rätt bra flow som jag inte ville bryta, och känner även att jag behöver lägga mer tid på matte och inte minst komma i fas med repetitionen så jag hinner plugga på uppgifterna här på hemsidan också. Blir så otålig, vill bara komma igång med uppgifterna med detsamma men tyvärr måste jag tvinga mig igenom hela repetitionen först eftersom det är där det främst brister. :D Började idag i vanlig ordning med dagens DN-Ledare och Under strecket. Fortsatte därefter med att räkna i Matematik 5000 1c, påbörjade idag kapitel 2 om procent och index, och räknade i princip samtliga uppgifter. Blev klar med hela kapitlet vilket känns riktigt skönt! Var en hel del på detta kapitel som jag märkte att jag har kunnat tidigare men nu helt glömt bort, t.ex. index, så det blev mycket uppfräschningar av minnet idag.

Reflektioner:
- Träna mer på index
- Träna på att göra snabbare division och multiplikation med tvåsiffriga tal
- Träna på reglerna kring procenträkning för att få det att sitta utantill
- Måste få bort tänket att "det här kan jag" och gå vidare med nästa uppgift bara för att det känns tråkigt och jag vill bli klar snabbare - utan jag måste göra uppgiften ändå trots att det känns "meningslöst"!
- Inte ge upp och gå vidare när jag inte förstår!!! Blir så frustrerad på mig själv hur lätt jag har för att ge upp, fan hur ska jag annars lära mig om jag inte tränar på det som jag inte kan. :D
- Påbörja en formelsamling
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

12/12-16

Var en lång dag på universitetet idag så jag hann inte plugga hp så mycket som jag egentligen planerat, har t.ex. inte gjort någon MEK som jag ska enligt schemat. Ska dock flytta över MEK-plugget till imorgon istället eftersom jag inte har några föreläsningar då, kan alltså utnyttja hela morgondagen till egen planering. Ska försöka få in lite matte imorgon med. Hann åtminstone idag att räkna lite i matteboken när jag hade ca 2h håla mellan föreläsningar, började då på kapitel 3 om ekvationer och hann gå igenom delarna om faktorisering och förenkling. Känner att jag har väldigt bra koll på just dessa delar eftersom vi precis nyligen repeterat detta en hel del i början av hösten innan vi satte igång med matematik 3c.

Läste även DN-Ledare och Under strecket imorse som vanligt, och har börjat testa Guldbollens schema vad gäller ORD, dvs jag började om helt på ordlista 1 och ska börja följa schemat från och med idag.
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

13/12-16

Gick till biblioteket idag för att plugga istället för att göra det hemma, upplevde det som mycket bra då jag kunde koncentrera mig bättre där och jobba mer effektivt. Ska definitivt börja med att plugga där hädanefter. Lyckades få in några timmar matteplugg, fortsatte med ekvationer, kändes dock väldigt lätt vilket ju är bra men samtidigt gör det mig så sjukt uttråkad att jag tappar motivation... Kom upp några problemlösningsuppgifter också, och eftersom jag behöver träna på det så var det positivt, måste dock fortfarande öva på att inte vilja ge upp direkt... Detta kapitlet känns mest som att jag gör "bara för att", får inte ut speciellt mycket av det känns det som...

Tränade ordlista 2 idag också och gjorde ca 50 ord på Memrise, samt några MEK-uppgifter. Måste försöka få in mer läsning/ordträning i vardagen.
yooseok
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: tis 08 nov, 2016 21:37

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av yooseok »

14/12 & 15/12

Har inte haft tid att plugga så mycket som jag har velat de senaste dagarna då jag har en hel del universitetsplugg att prioritera, men har åtminstone hunnit göra lite på ORD och läst några artiklar varje dag. Har gjort till och med ordlista 4 här på hpg samt spelat lite på Memrise. Har även arbetat mig fram till kapitel 4 om geometri i matteboken som jag har tänkt påbörja idag och förhoppningsvis avverkat när helgen är slut!
Beatrixx
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: sön 18 dec, 2016 18:39

Re: Från 1.1 till 1.7+

Inlägg av Beatrixx »

Hej!

Roligt att läsa din tråd då vi är i liknande situation och har liknande mål!
Tycker du är duktig som hinner plugga så mycket utöver basåret, för det måste ta mycket tid också? (Jag ska läsa det i vår).

Håller med dig om att det är så svårt att inte bli frustrerad när man räknar matte och inte förstår! Kan tipsa om att söka på youtube efter klipp när man kör fast. Finns massor med bra och pedagogiska mattekanaler. Jag tar också alltid en paus när jag fastnar, ibland behöver man bara rensa hjärnan lite och sedan kolla på uträkningen igen så faller det på plats.

Lycka till!
Perseverance is the virtue of the less brilliant - Santiago Ramon y Cajal.
Skriv svar