Från 1.4 -> 1.7 (Psykolog)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarens profilbild
SarEli0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 11 jan, 2016 18:55

Från 1.4 -> 1.7 (Psykolog)

Inlägg av SarEli0 »

Nu ska jag äntligen ta tag i min framtid och kämpa för att komma in på utbildningen jag vill, redan till hösten!

Har skrivit provet två gånger med 1.4 som resultat båda gångerna. Första gången 1.1 på KVANT och 1.7 på VERB (när jag fortfarande gick i gymnasiet), andra gången, året efter, fick jag 1.0 på KVANT och 1.8 på VERB.

Mitt mål är att nå 1.7 även om jag enligt statistiken kanske klarar mig med ett lägre resultat, men vill kunna ha en god säkerhetsmarginal, därför satsar jag högre än t.ex 1.55.

Jag kommer lägga fokus på KVANT och började strax efter årsskiftet med att sitta en session på 1-2 timmars plugg (25 min med 5 min paus) varje vardag och på helgen 3-4 timmar uppdelat i två sessioner med samma princip kring raster.

Jag pluggar film på heltid på folkhögskola, och pendlar även ca 2,5 timmar varje dag, så mitt motto blir att i små portioner öka mina matematikfärdigheter under de rätt få timmar jag har att avvara på vardagarna, och gå mer på djupet, göra grundligare felanalyser och så under helger. Under februarilovet ska jag se till att vara ledig för att fokusera på mitt mål på heltid och kunna köra fler pluggsessioner under samma dag, och även då under påsklovet som är veckan innan provet.

I verbala delen har jag egentligen inga större svårigheter, och jag har alltid varit en extremt snabb läsare, så där blir det mest fokus på att underhålla ordförrådet genom att lösa svåra korsord (som jag bara ser som nöje då det är min tantigaste hobby), läsa tyngre texter och göra ordtester här på HP-guiden för att inte missa viktiga poäng på orddelen. Det ska bli intressant att se om jag kan höja mig till 2,0 på verbala delen nu när jag faktiskt pluggar, då jag tidigare fått 1,8 helt utan att alls förbereda mig inför den.

I kvantitativa delen är det repetition och hårt plugg som gäller. Jag har egentligen alltid haft bra sinne för matte, och alla rätt på alla grundskolans prov knappt utan extra plugg utanför lektionerna... fram till gymnasiet då jag slutade bry mig, med mycket frånvaro och lågt betyg i Ma1b som följd.
Mina största problem på högskoleprovet har varit främst slarvfel och stressfel som att missa något i huvudräkningen, blanda ihop räkneregler, eller panika över en till synes svår problemlösningsuppgift och ta första bästa svar... Så det blir att stärka de kunskaper jag har och öva så mycket att min förmåga ska vara stark nog att jag inte gör felaktiga eller impulsiva saker när det väl gäller. NOG är mitt starkaste område med typ alla rätt, därefter KVA, medan DTK och allra mest XYZ inte genererat många poäng på mina tidigare högskoleprov så det är där fokus kommer att ligga för mig.

Jag är övertygad om att det kommer att gå den här gången, men är samtidigt medveten om att disciplin kommer vara den största utmaningen för mig då både personlig lättja, stress och dålig studiemiljö gjort mig till en "sista minuten" person under hela tonåren. Jag vet att jag förändrats mycket sedan studenten, insett hur härligt och belönande det kan vara att kämpa för något en stund varje dag! Det kommer vara en stor personlig triumf att jobba mot mitt mål varje dag och se det fungera. Och motbevisa alla runt mig att jag har förändrats och har viljan att skapa positiva vanor. Tycker till och med att matematikproblem känns roligt nu, som ett korsord eller sudoku, hehe. 8-)
Tror att HP-guiden kommer vara en stor hjälp i att hitta motivationen till att följa min planering.

Ta hand om er och jobba på :)