Hur jag nådde 1.90 (73/80 KVAN, 71/80 VERB)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
hannesdaman
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 19 nov, 2012 20:54

Hur jag nådde 1.90 (73/80 KVAN, 71/80 VERB)

Inlägg av hannesdaman »

Tänkte ge tillbaka till forumet, funnit mycket inspiration här!

Bakgrund: Är född 1994, har studerat naturvetenskaplig linje på gymnasiet med medelmåttiga betyg. Satsade hårt i början, efter första året hade jag kring 75-25 MVG-VG. Har alltid haft väldigt höga ambitioner oavsett vad jag gett mig in i, så även i valet av utbildning. Visste därför ganska tidigt att det skulle krävas toppbetyg oavsett vilken bana jag senare kunde tänkas välja. Ambition är en sak, att faktiskt sätta saker i rullning är en annan. Har aldrig varit personen som studerat nån timme varje dag utan snarare skjutit upp allt arbete till sista dagen… Gick följaktligen något sämre första terminen av tvåan (tappade då studiemotivationen fullständigt) och insåg således att det var kört att söka med betyg så identiferade mig själv mer och mer med tanken att det är HP jag kommer söka in med. Började därför förändra min livsstil med syfte att någon gång i framtiden kunna prestera väl. Podcast istället för musik i kollektivtrafik, regelbunden läsning av dagstidningar samt 30-60 minuters bokläsning om kvällarna, slog upp samtliga ord jag inte tidigare stött på. Detta är en livsstil som jag anammat mer eller mindre sedan 2012 med en del avbrott pga en del problem i privatlivet (förlorat motivationen fullständigt i perioder).

Skrev första provet hösten 2012, lyckades prestera 1.45 (1.5 KVA, 1.4 VER). Sedan 1.55 våren 2013 (1.8 KVA, 1.3 VER), 1.65 hösten 2013 (1.8 KVA, 1.5 VER), 1.65 hösten 2014 (1.8 KVA, 1.5 VER). Utöver en livsstil som kunde tänkas bidra till ett bättre resultat på verbal del så la jag inte ner särskilt mycket arbete inför proven. Pluggade max några timmar dagen innan provet, total lättja. Levde i mångt och mycket på min talang för matematik, men de resultaten jag strävade efter nådde jag inte. Ville redan efter första provet nå minst 1.80 för att stilla min hunger.

Men inför våren 2015 tänkte jag annorlunda. Det var nu dags att sluta ligga på latsidan och för en gångs skull arbeta hårt för att nå höjden av min potential.



Var och reste i Asien med wilwes (användare på forumet), till att börja med fyra veckor på Bali med daglig bokläsning. Lyckades läsa ut tre relativt tunga böcker på engelska under denna tid - i princip de första nånsin i mitt liv, hade förhoppning om att detta skulle bidra till ett ökat ELF-reslutat. Har tidigare legat mellan 15 och 18 poäng där.

Drog sedan vidare till Thailand, Koh Lanta där wilwes’s familj har boende som vi kunde nyttja. Det var här plugget tog vid, vi spenderade totalt sex veckor på ön. Under denna tid spenderade vi dagligen fyra timmar på plugg, vi använde oss av pomodoro-systemet vilket kan rekommenderas starkt. Hade sedan tidigare gjort en analys där jag identifierade mina svagheter:

Kvantitativ del
XYZ - gäller att ha kunskapen färsk och vara bekväm med uträkningarna som krävs. Hade tidigare presterat allt från 16 till 23 av 24 på denna del. Inte särskilt svår matte egentligen - med mycket repetition av gamla uppgifter ska detta sitta (handlar om att reducera slarvfel).
KVA - samma, mellan 14 och 18 på gamla prov.
NOG - presterat 11/12 de senaste två proven. Tänkte att repetition dagarna innan skulle räcka.
DTK - min absolut svagaste del. Aldrig tidigare fått över 16 (!!!) av 24. Otroligt konstigt att jag inte lagt mer tid på denna del föregående prov… Förstår varför lättja klassas som en dödssynd.

Verbal del
ORD - ökat stadigt från prov till prov, presterat max 16 av 20 tidigare.
LÄS - samma, 17 av 20 senaste provet.
MEK - alltid varit snäppet under ORD
ELF - varierat kraftigt, ibland missat uppgifter pga tidsbrist

La därför upp hårdplugget enligt följande:
Pomodoro 1-4
memrise.com, HP-ord (~2400 ord)
Pomodoro 1,2
nya ord
Pomodoro 3,4
repetera ord
Pomodoro 5
XYZ - HP-guiden, forumuppgifter samt grundlig analys på de uppgifter som gått fel
Pomodoro 6
KVA - samma
Pomodoro 7
DTK - 10 uppgifter från något av proven 2008-2011
Pomodoro 8
Valfritt från ovan, läste en del om strategier osv.

Detta köttade jag på med under samtliga veckor, vissa dagar blev det mindre plugg (träffade en dam på ön som stal lite tid sista veckorna). Skulle uppskatta att utav 6 veckor x 7 dagar x 8 pomodoro = 336 pomodoro = 140 h effektiv pluggtid, så pluggade jag kanske 115 timmar.

Kom hem tio dagar innan provet, då inleddes total dedikering inför dagen D. Upp sex-halv sju varje dag för att kunna ta sovmorgon på provdagen, åtta timmar per dag spenderades på stadsbiblioteket i Göteborg, två timmar varje dag på träning (gym). Samma mat varje dag, ris och kyckling, samma mängd kaffe. Tiden gick åt fler pomodoros samt gamla prov. Bifogar bild där ni kan se exakt vad jag gjorde i provväg, samt hur jag presterade på dessa delar:
http://www.ladda-upp.se/bilder/kyaozpjuffwdrk/
Utvärdering av dessa resultat:
5 dagar
http://www.ladda-upp.se/bilder/peaivlqdbgsue/
2 dagar
http://www.ladda-upp.se/bilder/txrkofpkwuez/
Resulat på gamla prov:
http://www.ladda-upp.se/bilder/nnlpomksfgule/
Gjorde knappast det jag skrev att jag skulle göra, första bilden visar EXAKT vad jag gjorde de sista dagarna i Sverige inför provet.

Kunde inte riktigt acceptera att jag presterade så bra på verbal del, trodde att det främst berodde på att jag tidigare gjort dessa prov. Vågade inte hoppas på högre än max 1.8.



Dagen D
Hade lite problem med att sova dagen innan pga viss nervositet, fick väl sju timmars sömn. Hade lagat all mat dagen innan, röda linser (väldigt lågt GI för att inte utsättas för höga blodsockertoppar) och kyckling samt en termos med kaffe. Medtog nötter och fem bananer till provet. Drack en deciliter kaffe samt åt en banan minutrarna innan varje del.

Noterade när jag kom till området där provet skulle skrivas att jag till min stora förvåning inte hade några bekanta i min omgivning, vilket inte tidigare hänt när jag skrivit provet. Har tidigare alltid stött på gamla skolkompisar och dylikt vilket inte varit optimalt då jag helst går in i min bubbla för att hålla fullt fokus på provet - vilket jag verkligen kunde göra nu, var ute och tog promenader i den friska luften varje rast, hardstyle i lurarna för att skapa en skön känsla.

Provpass ett gick dåligt kände jag, missade tre av orden (slog upp dom jag var osäker på på rasten). Gick in på flashback och kunde till min stora glädje konstatera att denna delen var testdelen. Kände att detta var dagen då pusselbitarna skulle falla på plats.

Kände att övriga prov gick ganska bra, mycket tid över på de kvantitativa delarna utan någon uppgift som jag var tvungen att kapitulera inför, hade några minuters marginal på de verbala delarna. Inte många ord jag var tvungen att chansa på, ingen särskilt svår text osv. Magkänslan sa att 1.80-1.85 torde vara rimligt.

Väl hemma steg nervositeten rejält, facit blev försenat med nån halvtimme vilket inte direkt gjorde situationen bättre. När jag väl rättat kunde jag konstatera att mitt livs prestation var ett faktum: 73/80 på kvantitativ del, 72/80 på verbal del vilket enligt alla tidigare normeringstabeller skulle innebära 1.95 eller 2.0. Fick uppleva TOTAL lycka, kanske den lyckligaste stunden i mitt liv: jag kan läsa EXAKT vad jag vill i Sverige, vilken frihet!!!

XYZ: 22/24
KVA: 18/20
NOG: 11/12
DTK: 22/24 rekord
TOT: 73/80

ORD: 18/20 rekord
LÄS: 17/20
MEK: 18/20 rekord
ELF: 19/20 rekord
TOT: 72/80

När väl resultatet kom kunde till min stora besvikelse konstatera att jag inte presterat 17 av 20 på LÄS, utan fick 16 (sänkte mig jämfört med föregående prov…) vilket implicerade att 1.90 var ett faktum. Besvikelsen var enorm trots att jag en månad tidigare inte trodde att ens 1.90 var särskilt realistiskt, kan faktiskt fortfarande inte riktigt släppa att jag skrivit fel på kontrollpappret… Men så länge inte intagningen till HHS stiger så lär jag sitta i dess lokaler hösten 2016. :-D

Kan konstatera att allt memrise-plugg gav mig förmodligen 2-3 poäng extra (taktil exempelvis hade jag mycket väl kunnat bomma), har troligen lagt kring 100 timmar på detta så väldigt lite poäng för tiden man lagt ner men självklart värt det. KVA- och XYZ-plugg eliminerade slarvfel, man lär sig verkligen mönstret i många uppgifter, samma med DTK där jag gjorde den största förbättringen. MEK lyckades jag också prestera mycket bra på, tror att pluggandet av gamla prov bidrog mycket till detta. Per tidsenhet var verkligen den typen av plugg mest effektivt, även väldigt bra för självförtroendet att gång på gång visa att 2.0 på kvantitativ del ska sitta samt minst 1.7 på verbal del borde vara möjligt.

Detta blev mer som en berättelse, men hoppas att ni kan finna värdefulla tips i er väg mot ett tillfredsställande högskoleprovresultat! Lägger ni ner tiden så är resultatet ert.

Lycka till!
Senast redigerad av hannesdaman den sön 10 maj, 2015 14:31, redigerad totalt 2 gång.
youknowwhy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 22
Blev medlem: lör 26 okt, 2013 17:31

Re: Hur jag nådde 1.90 (73/80 KVAN, 71/80 VERB)

Inlägg av youknowwhy »

Tack, tack snälla för ett så genomarbetat inlägg hannesdaman!
Användarens profilbild
Ouvertyr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: tor 18 dec, 2014 11:07

Re: Hur jag nådde 1.90 (73/80 KVAN, 71/80 VERB)

Inlägg av Ouvertyr »

Grymt!! Bra gjort. Lycka till på HHS :)!
Skriv svar