Övningsprov 2011 DTK uppg 38

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Skriv svar
lillycatjaw
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: fre 22 feb, 2013 16:33

Övningsprov 2011 DTK uppg 38

Inlägg av lillycatjaw »

Hallå!

38. Vilket av följande bruk hade kolförsörjningsområden i rakt nordlig, rakt sydlig och rakt västlig riktning, men inget i rakt ostlig riktning?

A Loviseberg
B Motjärnshyttan
C Sunnemohyttan
D Uvanå

Bild

Förstod först inte alls vilket det rätta svaret kunde vara, men vill dubbelkolla om någon kan bekräfta att man ska titta på streckens riktningar för att veta i vilken riktning respektive bruk transporterar?

Om det nu är så, borde inte den informationen stå i anslutning till kartan precis som informationen om innebörden av tjockleken och längden på strecken? Och vad fyller den slingrande linjen från munkfors till stjärnfors för funktion? Är det en väg eller flod eller varför är den ens med på kartan / tabellen?

Jättetacksam för en förklaring till denna märkliga karta!
Användarens profilbild
laweb
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: lör 11 feb, 2012 20:10

Re: Övningsprov 2011 DTK uppg 38

Inlägg av laweb »

Du tänker på rätt sätt. Kartan visar ju uppe i höger hörn att rakt nordlig riktning är ett sträck som pekar rakt upp. På denna frågan gör jag i alla fall så att jag utesluter alla svarsalternativ som inte har ett streck i rakt ostlig riktning. Det enda svarsalternativet som blir kvar är då B (Mottjärnshyttan), som har ett streck i rakt ostlig riktning.

Vad den slingrande linjen ska föreställa vet jag inte men det är väll nån fors typ.. Den har åtminstone ingenting med lösningen av frågan att göra så detaljer som det ska man nog inte haka upp sig på. :)
Skriv svar