Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Om anmälan till högskoleprovet

Summering
  • Anmälan till högskoleprovet sker via Hogskoleprov.nu och det kostar 550 kronor.
  • Högskoleprovet skrivs två gånger per år. En gång på våren och en gång på hösten.
  • Bli VIP-medlem för att ge dig själv de bästa förutsättningarna att uppnå ditt målresultat.

Var och hur anmäla sig till högskoleprovet?

Anmälningsperioden är öppen under en vecka och brukar öppna cirka 2-3 månader innan provdatumet. För att hitta information om datum för anmälan till kommande högskoleprov finner du aktuell information längst ner på vår startsida. När anmälan har öppnat anmäler du dig via Hogskoleprov.nu.

Anmälningsavgiften är 550 kronor från och med vårens högskoleprov 2023 (tidigare var anmälningsavgiften 450 kr). Universitets- och högskolerådet (UHR) ska ha mottagit betalningen senast sista anmälningsdag. I samband kan du se alla tillgängliga betalningssätt som UHR erbjuder. Du kan vanligtvis betala med betalkort eller Swish.

Anmälningsavgiften på 550 kronor används för att finansiera framtagandet och genomförandet av högskoleprovet.

Kallelsen kommer en vecka innan provet

En vecka före provet kommer du få en kallelse via e-post till den e-postadress du använde när du anmälde dig. I denna kallelse kommer du få information om var du ska skriva provet.

Om du inte fått en kallelse och det är mindre än en vecka kvar till provet uppmanas du kontakta den provanordnare som du har anmält dig till.

Vem får skriva högskoleprovet?

Alla som kan visa upp giltig legitimation får skriva provet. Notera dock att provet endast ges på svenska. Sedan 2022 finns det en åldersgräns på 18 år, läs mer på sidan åldersgräns på högskoleprovet.

Vad räknas som giltig legitimation?

Följande handlingar är godkända av UHR som legitimation på provet:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket

För utländska medborgare utan svenskt personnummer går pass bra så länge det är inplastat och har text på engelska, franska eller spanska.

Om man är medborgare i ett EU/EES-land går även giltigt nationellt id-kort bra att använda som legitimation.

Anmälan är personlig och det går inte att få återbetalning

Anmälan är personlig och anmälningsavgiften kan inte återbetalas. Om du skulle ångra din anmälan eller inte dyker upp på provdagen kan du alltså inte få dina pengar tillbaka. Det spelar inte någon roll om du har giltiga skäl såsom sjukdom eller liknande. Det går heller inte att använda en outnyttjad anmälan vid kommande provtillfällen utan den ”förbrukas” oavsett om du skriver provet eller ej.

Byte av provort

Det finns möjlighet att själv byta provort via anmälningssidan inom anmälningsperioden innan du har betalat anmälningsavgiften. Efter att du betalat anmälningsavgiften går det inte längre att byta provort. Observera att UHR inte kan garantera att du får skriva provet på din valda provort. Om det exempelvis är för få som anmäler sig till en viss provort kan det fattas beslut om att inte erbjuda möjligheten att skriva högskoleprovet på den orten. Du flyttas då automatiskt till en annan provort som ligger så nära den ursprungliga provorten som möjligt.

Det går normalt inte att byta provort efter anmälningsperioden, men du kan alltid kontakta din provanordnare för att få besked om eventuella möjligheter i ditt fall.

Tack för en superbra hemsida att studera till högsoleprovet på! 11/10 guldstjärnor får ni helt klart!

På mitt första prov skrev jag 0,65, men då gick jag i ettan på gymnasiet och visste knappt hur man räknade med potenser. Sedan pluggade jag i någon månad med VIP-utbildningen inför provet HT2019 och fick 1,05. Tyvärr räckte det inte på långa vägar och efter ca ett halvt år med medelmåttiga försök att plugga upp gymnasiebetygen, bestämde jag mig för att köpa en ny VIP-utbildning inför VT2020. Sen kom pandemin och provet hände aldrig. Men efter regn kommer solsken, och efter ett års pluggande lyckades jag höja mitt resultat till 1,70! Helt ofattbart!

Niclas Johansson
Höjde sig från 0.65 till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SPIROKET
spiralvriden mikroorganism
Tack för en bra tjänst hpguiden! Höjde mig från 0.85 till 1.60! KVANT gick från 1.0 till 2.0 och VERB från 0.7 till 1.2.
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59