Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Bli arkitekt

Summering
  • Arkitektutibldningar är populära och det råder stor konkurrens om de utbildningsplatser som erbjuds.
  • Eftersom det krävs mycket höga betyg för att bli antagen är högskoleprovet ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till en arkitektutbildning eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ett tillräckligt högt resultat för arkitektprogrammet så snabbt som möjligt.

Arkitektoniska skapelser omger oss och som arkitekt är du med och formar den moderna stadsbilden i ett Sverige som växer och utvecklas. Arkitektyrket har länge varit högt ansett och utbildningen är fortsatt väldigt eftertraktad.

Arkitekt utbildning

Arkitektprogrammet är fem år långt och ges på följande universitet och högskolor:

  • Chalmers tekniska högskola
  • Kungliga tekniska högskolan
  • Lunds universitet
  • Umeå universitet

Arkitektprogrammet har många praktiska inslag där du övar upp din förmåga att visualisera och bygga modeller, och du kan på så sätt börja samla arbetsprover till din portfolio redan under utbildningen.

Antagningsstatistik arkitekt

Tabellen nedan visar antagningspoäng i urvalsgrupperna BI, BII och HP samt antal antagna och reserver i andra urvalet till Sveriges arkitektutbildningar för hösten 2022.

Antagningsstatistik arkitektutbildningar
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT22 Chalmers tekniska högskola Arkitektur och teknik 43 261  21.98 22.10 1.80
HT22 Lunds universitet Arkitektutbildning 88 788  21.61 21.75 1.65
HT22 Kungliga tekniska högskolan Arkitektutbildning 134 887 21.51 21.54 1.60
HT22 Chalmers tekniska högskola Arkitektur 108 829  21.41 21.62 1.65
HT22 Umeå universitet Arkitektprogrammet 85 387  20.52 21.15 1.45

Behörighetskrav arkitekt

För att bli antagen till ett arkitektprogram krävs, förutom grundläggande gymnasiebehörighet, följande kurser:

  • Matematik 3b/3c (C)
  • Naturkunskap 2 (B)
  • Samhällskunskap 1 (A)

Naturkunskap 2 (B) ovan kan ersättas av Kemi 1 (A) och Fysik 1 (A). Kontrollera alltid vad som gäller för den utbildning som du är intresserad av specifikt då behörighetskraven kan variera något.

Alternativt urval - Arkitektprovet

Sedan 1987 erbjuds studenter att skriva arkitektprovet, och med det söka till ett arkitektprogram genom alternativt urval. Provet testar din lämplighet att studera på arkitektutbildningen och består i det första steget av en hemuppgift där du ska skapa en eller flera fysiska modeller och skicka med motiveringar kring hur du resonerat i ditt skapande.

Om du går vidare efter hemuppgiften kallas du till två provdagar på det lärosäte du sökt in till. En jury bedömer där följande:

  • Iakttagelseförmåga (förmåga att avbilda föremål)
  • Social inlevelseförmåga (förmåga att beskriva i text och bild människors förhållande till olika situationer)
  • Rumsligt tredimensionellt tänkande (förmåga att förstå rumsliga sammanhang och uttrycka dessa i bild och/eller modeller)
  • Förmåga till tekniskt-konstruktivt tänkande (förmåga att kunna gestalta och konstruera föremål, en byggnad eller en apparat för något bestämt ändamål)
  • Kompositionsförmåga (förmåga att i olika material med hjälp av ljus, form och färg skildra till exempel stämningar, rytm och rörelse)

Läs mer om arkitektprovet och hitta aktuell info på arkitektprovet.se.

Arkitekt lön

Hur mycket tjänar en arkitekt? Enligt Sveriges arkitekters löneenkät var medellönen för arkitekter 44 700 kr i månaden år 2019. Rekommenderade ingångslöner för arkitekter med en masterutbildning är ca 32 000 kr per månad och 25 300 kr i månaden efter kandidatexamen enligt Sveriges arkitekter.

Öka chansen att komma in på en arkitektutbildning

Om du vill komma in på en arkitektutbildning kan högskoleprovet vara en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2022-07-28.

Jag fick helt otroligt 1.85 i Mars HP och nu den 16 juli blev jag antagen till Arkitektur och teknik på Chalmers🤩🥳

Min högskoleprovs resa: 1.15 till 1.25 till 1.85. Skaffade HPguiden hösten 2019 inför VT20 men då kom ju covid-19 och ställde in provet. Kom in på tekniskt basår som i kombination med fortsatt HPguiden plugg hjälpte mig att nå det fantastiska resultatet 1.85.

Paulina Engverth
Höjde sig från 1.15 till 1.85 – nu väntar drömutbildningen i arkitektur och teknik
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Lyckades höja mig ganska rejält jämfört med hösten HP efter 2 månaders plugg på hpguiden. Gick från 1.0 till 1.5 i Verbal (64) och 1.4 till 1.8 i Kvant (68), Sammanlagt blev det 1,65. Gick från 104 rätt till 132 rätt. Tack för all hjälp!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59