I princip alla eftergymnasiala utbildningar antar studenter på högskoleprovresultat såväl som på gymnasiebetyg. Minst en tredjedel av de sökande antas på högskoleprovresultat. Räcker betygen inte till för drömutbildningen kan högskoleprovet vara det enda alternativet. Med hård konkurrens om platserna förbättrar ett bra resultat på högskoleprovet markant dina möjligheter att bli antagen till en åtråvärd utbildning.

Att skriva högskoleprovet är väldigt smidigt. Resultatet överförs automatiskt till Universitets- och högskolerådet (UHR), landets högskolor och universitet. Skriver du provet flera gånger är det alltid det bästa resultatet som räknas. Högskoleprovresultatet är giltigt i fem år, till utgången av det kalenderår som löper fem år efter det att du skrivit högskoleprovet.

Högskoleprovet är inte bara till för dig som siktar in dig på drömutbildningen. Det mäter den allmänna kunskapsnivån och är en viktig måttstock för framtida högskolestudier. Det finns även de som skriver provet mest för nöjes skull eller för att testa sin förmåga och ser det som en utmaning att höja sitt resultat. Högskoleprovet har ingen åldersgräns och är inte förbehållet svenska medborgare. Det finns även möjlighet att skriva högskoleprovet på vissa svenska skolor i Europa.

Det finns bara fördelar med att skriva högskoleprovet och med Högskoleprovguiden kan du nå toppresultat på högskoleprovet och komma in på din drömutbildning!

Läs mer om högskoleprovet på

Studera.nu - Högskoleverkets sidor om högskoleprovet.
Enheten För Pedagogiska Mätningar - Konstruerar större delen av proven.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SCHÄS
(två- eller fyrhjulig anspänd) vagn; fatta schäsen fatta sammanhanget
Nästa prov

24/10 - 2021 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 24/8 kl. 8:00
Stänger senast 31/8 kl. 23:59