Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2144
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Inlägg av admin »

Regeringens utredare har tidigare föreslagit att de som blivit antagna till utbildningar genom fusk på högskoleprovet ska få behålla sina högskolepoäng. Detta förslag visar sig nu ha ett brett stöd. Det finns dock vissa universitet och företrädare för studenter som är emot förslaget.


Bild

Avslöjandet av det nätverk som bedrivit organiserat fusk på högskoleprovet har fått en rad konsekvenser. Åtal har väckts, och slutligen har de personer som organiserat fusket nu fått fällande domar.

De personer som använt sig av fusket har fått sina provresultat ogiltigförklarade, och de som hunnit bli antagna till en utbildning har blivit av med sina platser. Men det råder oenighet kring vilka följderna ska bli för de personer som redan hunnit ta högskolepoäng på sin utbildning.

Enligt ett utredningsförslag som presenterades i vintras bör poängen få behållas. Argumenten bakom förslaget grundar sig bland annat i att ett återtagande av poängen kan sakna effekt. Om studenten förlorar sina poäng och sedan på nytt söker en utbildning så finns det fortfarande möjlighet att få sina kunskaper tillgodoräknade.

När remissvaren nu redovisas är det tydligt att förslaget har ett brett stöd. Såväl Centrala studiestödsnämnden (CSN) som Universitetskanslersämbetet tillstyrker förslaget. Även universiteten i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet stödjer förslaget. Linköpings universitet motiverar sitt stöd bland annat genom att framhålla att återtagandet av godkända betyg skulle vara ”oproportionellt och leda till dubbelbestraffning”.

Till de som är kritiska till förslaget hör bland annat Lunds universitet. En invändning som universitetet lyfter är att det ”troligen har en mycket liten avskräckande verkan” att endast återkalla antagningen. Ytterligare invändningar kommer från Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet. Enligt Luleå tekniska universitet är det inte rimligt att den som använt sig av organiserad brottslighet ”för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk” ska få behålla sina högskolepoäng.

Vad tycker du om förslaget? Bör personer som antagits till en utbildning genom fusk få behålla sina tagna poäng?
marina00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 10 nov, 2018 20:54

Re: Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Inlägg av marina00 »

Sjukt bra initiativ, Harun!
Krypto50
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 27
Blev medlem: sön 08 sep, 2019 13:19

Re: Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Inlägg av Krypto50 »

Hoppas du får med dig ett gäng!
PolarenPer
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: fre 20 apr, 2018 1:35

Re: Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Inlägg av PolarenPer »

marina00 skrev:
> Sjukt bra initiativ, Harun!

Vad för initiativ?
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 335
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Förslag om att låta fuskare behålla poäng får brett stöd

Inlägg av hunnrasexti »

Gissar att Harun förespråkade livstids halshuggning för fuskare eller något, fick lite sarkastiskt stöd och sen sitt inlägg borttaget. Eller förespråkade hen något helt orelaterat, sen hände det andra ändå :P
Skriv svar