Idag kom domen i det återförvisade så kallade högskoleprovsmålet

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2018
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Idag kom domen i det återförvisade så kallade högskoleprovsmålet

Inlägg av admin »

Bild

I juni undanröjde hovrätten den första domen från tingsrätten på grund av jäv och återförvisade målet till tingsrätten. I den ursprungliga domen dömdes bland annat tre huvudmän för fuskverksamheten till fängelse i sex år, fem år respektive tre år och sex månader.

Nu har man haft en ny huvudförhandling i 16 dagar och efter nästan två månader kom idag domen.

Tingsrätten dömer tre huvudmän för fuskverksamheten till fängelse i tre år sex månader, två år sex månader respektive två år. Dessutom ska männen betala miljonbelopp till staten. Det blev därmed en halvering av fängelsestraffen.

De 23 provskrivare som utnyttjat fusket och som ingick i målet döms till villkorlig dom och böter. Dessutom döms flera medhjälpare till olika straff.

Vad tycker du om domen?

Hela pressmeddelandet finner du nedan:

Tingsrätten har kommit fram till att en 27-årig man sedan 2016 bedrivit en verksamhet som tillhandahållit fusk på högskoleprovet med avancerad teknisk utrustning. Från 2017 bedrev han verksamheten tillsammans med en 25-årig man och en 23-årig man. Verksamheten avbröts genom ett tillslag mitt under högskoleprovet på våren 2018. De tre männen döms nu för att ha hjälpt åtskilliga provskrivare att fuska på högskoleprovet (medhjälp till osann försäkran, grovt brott). Även en 57-årig man döms för att ha hjälpt till i verksamheten och får villkorlig dom.

Ett tjugotal provskrivare har deltagit i rättegången. För flera av dem har tingsrättens prövning gällt om de gjort sig skyldiga till brott (osann försäkran) genom att använda otillåten utrusning på högskoleprovet trots att de försäkrat att de inte gjort det, om brottet ska bedömas som grovt och vilken påföljd som ska dömas ut. För andra provskrivare, som delvis godtagit tingsrättens tidigare dom, har tingsrättens prövning gällt om brottet ska bedömas som grovt och vilken påföljd som ska dömas ut. Tingsrätten har kommit fram till att även de provskrivare som varit missnöjda med tingsrättens tidigare dom ska dömas för osann försäkran och att brottet ska anses grovt. Åklagarna har begärt att alla provskrivare ska dömas till ett kortare fängelsestraff. Tingsrätten har dock ansett att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom och böter.

Tingsrätten har även kommit fram till att de tre huvudmännen varit skyldiga att redovisa skatt för inkomsterna från verksamheten och att bokföra affärshändelser i verksamheten. Eftersom ingen sådan redovisning eller bokföring gjorts döms männen för bl.a. bokföringsbrott och skattebrott Flera av dessa brott har bedömts som grova med hänsyn till att de avsett betydande belopp. 27-åringen och 25-åringen döms också för penningtvättsbrott. Detsamma gäller en 32-årig kvinna som får villkorlig dom och böter. Tingsrätten dömer

• 27-åringen för bl.a. grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt skattebrott och grovt penningtvättsbrott till fängelse tre år sex månader
• 25-åringen för bl.a. grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt skattebrott och penningtvättsbrott till fängelse två år sex månader
• 23-åringen för bl.a. grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran, grovt brott, och grovt skattebrott till fängelse två år.

De tre förbjuds också bedriva näringsverksamhet under drygt fyra års tid och ska betala miljonbelopp till staten för vinsterna från brotten.

- Målet har varit omfattande och tingsrätten har ställts inför många och i flera fall svåra frågeställningar, säger rättens ordförande rådmannen Magnus Dahlberg.

Källor
https://www.domstol.se/nyheter/2020/04/ ... rovsmalet/

Skriv svar