Kroppsvisitation, radiovågsdetektorer, sekretess för tipsare, höjd avgift och mer

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Kroppsvisitation, radiovågsdetektorer, sekretess för tipsare, höjd avgift och mer

Inlägg av admin »

Regeringens särskilda utredare Anna Tansjö har nu lämnat delbetänkandet Kontroller vid högskoleprovet – ett lagförslag om åtgärder mot fusk till regeringen. Det är med anledning av de senaste årens uppmärksammade fuskligor som regeringen förra sommaren bestämde sig för att tillsätta utredningen. Syftet har varit att bedöma om vissa ytterligare åtgärder kan vara aktuella för att stävja fuskandet – bland annat kroppsvisitation och användning av radiovågsdetektorer i provsalarna.

Bild

Det utredningen har kommit fram till är att det bör vara tillåtet med både kroppsvisitation, in- och utpasseringskontroller och användning av utrustning för att upptäcka om provdeltagare använder sig av otillåten kommunikationsutrustning. Eftersom kroppsvisitation utgör ett visst ingrepp i den personliga integriteten är det en känslig fråga huruvida det är motiverat att använda sig av detta i situationer som högskoleprovet.

I utredningen motiverar man förslaget med att högskoleprovet har en särställning som urvalsinstrument till högre utbildning, och därigenom är en viktig samhällsinstitution som är värd att skyddas. Att personer har köpt sig höga resultat, och därigenom utestängt andra från åtråvärda utbildningsplatser anges också som motivering till de nya åtgärderna.

Konsekvenserna för den som inte vill låta sig visiteras föreslås bli att resultatet från det aktuella provet stryks och att provdeltagaren kan bli avstängd från högskoleprovet under 2 år.
Tillsammans med dessa kontrollåtgärder föreslås också att skyddet för de som tipsar om fusk ska stärkas med t.ex. stärkt sekretesskydd.

För att finansiera de ökade kostnader som dessa kontroller kommer att innebära för Universitet och Högskolerådet (UHR), och de universitet som anordnar provet föreslås en ökning av anmälningsavgiften från nuvarande 450 kronor till 500 kronor.

Ansvarig minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, är positiv till förslaget och ser det som en möjlighet att stärka högskoleprovets legitimitet. Hon menar också att det är ett viktigt steg för att komma till rätta med fusket, och för att se till att alla kan skriva högskoleprovet på rättvisa grunder.

Förslaget skall nu beredas ytterligare inom Regeringskansliet, samt behandlas av lagråd och riksdag. Utredarens förhoppning är att förslagen kan träda i kraft den 1 september 2020, och alltså gälla för första gången vid högskoleprovet höstterminen 2020.

Vidare ska utredningen även ta ställning till huruvida studenter som blivit avstängda från sina universitetskurser på grund av att de fuskat till sig ett högskoleprovsresultat ska få behålla de högskolepoäng de lyckats ta. Denna del av utredningen ska redovisas den 29e november i år.

Vad tycker du om förslagen? Hur känner du för att bli kroppsvisiterad för att få skriva högskoleprovet?

Källor
https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... oleprovet/
https://www.regeringen.se/49eeb7/conten ... sou-201937
MatFer0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 163
Blev medlem: ons 30 maj, 2018 22:04

Re: Kroppsvisitation, radiovågsdetektorer, sekretess för tipsare, höjd avgift och mer

Inlägg av MatFer0 »

Tycket att det är ett mycket bra initiativ. Det kommer ju var mer tidskrävande men jag kan definitivt betala 50 kr mer för att stärka provets legitimitet och försäkra mig om att jag inte kämpar i onödan.

Tror detta bidrar mycket mer till fusket än att slopa kontrollpappret.
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 364
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Kroppsvisitation, radiovågsdetektorer, sekretess för tipsare, höjd avgift och mer

Inlägg av hunnrasexti »

Jag gillar. Men hur ska de hinna med detta? Ska vi visiteras inför varje provpass?
NahomA
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 11 jun, 2015 1:07

Re: Kroppsvisitation, radiovågsdetektorer, sekretess för tipsare, höjd avgift och mer

Inlägg av NahomA »

bra initiativ, betalar gärna extra för det. Sen även om de nu inte har tid att visitera inför varje provpass så kan man ju börjar med visitationer inför varje slumpmässigt vald provpass. Bara det skulle demoralisera fuskarnas motivation ganska rejält.
Skriv svar