Nästan 70 000 anmälda - 3,5 % fler och kvinnor står för hela ökningen

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2031
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Nästan 70 000 anmälda - 3,5 % fler och kvinnor står för hela ökningen

Inlägg av admin »

Högskoleprovet fortsätter att öka i popularitet och när anmälningstiden till vårens prov nu har gått ut kan vi se att 2 352 fler provskrivare har anmält sig till vårens prov jämfört med våren 2019 - en ökning med 3,48 % till 69 941 anmälda. Det är betydligt fler personer som skriver högskoleprovet på våren än på hösten.

Hela förändringen kan härledas till antalet kvinnor som är anmälda till provet, som ökade med över 7 %. Våren 2019 var skillnaden i antal mellan könen endast 35 personer, i männens favör, men till vårens prov är det 2 402 fler kvinnor än män anmälda.

Bild

Det skiljer hela 72 år mellan den äldsta anmälda provskrivaren och de två elvaåringar som är de yngsta anmälda till provet i vår.

Den till antalet största årskullen på vårens prov är de som är födda 2001, alltså den årskull som tar studenten till sommaren, med 17 223 provskrivare. Tillsammans med resterande provskrivare i grundskole- och gymnasieåldern utgör de ca 41 % av provskrivarna.

Flest provskrivare hittar vi föga förvånande i Stockholm, Göteborg och Malmö följt av de klassiska studieorterna Uppsala, Linköping och Lund. De yngre lärosätena och resten av landet hakar dock på och de största procentuella ökningarna i antalet provskrivare ser vi vid Högskolan i Kristianstad, Högskolan Dalarna samt Högskolan i Halmstad.

Antalet provskrivare ökar vid ytterligare 14 lärosäten, medan antalet provskrivare har minskat vid Mittuniversitetet, Luleå tekniska högskola, Jönköping University och Umeå universitet. Antalet personer som skriver högskoleprovet i utlandet är i vår 461 stycken, och den siffran ligger relativt oförändrad.

Skriv svar