Söktrycket till populära utbildningar ökar kraftigt

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2020
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Söktrycket till populära utbildningar ökar kraftigt

Inlägg av admin »

Vi rapporterade tidigare att antalet ansökningar till höstterminens utbildningar aldrig tidigare varit lika högt som nu. När anmälan till HT2020 stängde natten mot den 16 april hade totalt ca 407 000 personer anmält sig, medan motsvarande siffra för HT2019 var ca 360 000. Detta innebär en ökning på ca 47 000 anmälda eller 13 % sett till alla universitets- och högskoleutbildningar.

För de populäraste utbildningarna är ökningarna ännu större. Tittar vi på de 20 utbildningar som hade flest sökande till höstterminen 2020 har antalet sökande ökat med 15,5 % till 37,5 % beroende på utbildning.

Bild

Ur tabellen ovan kan vi för att nämna några exempel se att antalet sökande till läkarprogrammet på KI har ökat med 23,9 % jämfört med förra hösten medan psykologprogrammet på Stockholms universitet har hela 32,8 % fler sökande i år och juristutbildningen vid samma universitet 21,2 % fler.

Bilden är liknande på övriga läkar-, jurist- och psykologprogram runt om i landet med kraftiga höjningar i antal sökande. Även utbildningar i kriminologi uppvisar stora ökningar i söktryck – för Lunds universitets kandidatprogram i kriminologi ökade antalet sökande med hela 37,5 %.

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammen har ökat med 34 % (ca 5 200 personer) jämfört med förra höstterminen medan sökande till läkarprogrammen har ökat med 26 % och sökande till biomedicinsk analytiker har ökat med 22 %.

Om du drömmer om att läsa till jurist, läkare, psykolog eller kriminolog är alltså söktrycket kraftigt förhöjt till hösten. Detta gäller även flera andra utbildningar än de vi redovisat ovan.

Eftersom söktrycket nu ökar kraftigt samtidigt som antalet utbildningsplatser ökar i långt mindre omfattning kommer konkurrensen om platserna att hårdna på många utbildningar framöver. Det är därför viktigare än någonsin att ge järnet i dina förberedelser inför kommande högskoleprov för att maximera dina chanser att bli antagen till din drömutbildning så snart som möjligt. Vi står som alltid redo att hjälpa dig nå din fulla potential.

Källor
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/press ... an-i-host/
https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se ... ht2020.xls
https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se ... t2019.xlsx
https://hpguiden.se/forumet/47/rekordho ... 2020-19263

Butterfly27
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: lör 11 apr, 2020 15:03

Re: Söktrycket till populära utbildningar ökar kraftigt

Inlägg av Butterfly27 »

Var kan man hitta den statistiken ni bifogat som bild i inlägget ? Kan man se fler utbildningar än de tjugo mest populära

Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2020
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Re: Söktrycket till populära utbildningar ökar kraftigt

Inlägg av admin »

Du kan söka alla utbildningar på https://statistik.uhr.se

Skriv svar