Tolv personer får sina resultat återtagna pga fusk på högskoleprovet

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Tolv personer får sina resultat återtagna pga fusk på högskoleprovet

Inlägg av admin »

Ingen har väl missat fusket på högskoleprovet? Rättegången mot de fem huvudmisstänkta och de 23 fuskande provdeltagarna är nu avslutad och de väntar på sin dom den 10 januari. Ingen av HP-hjälpens kunder sitter heller säkert.

Som en del av Ekobrottsmyndighetens utredning återkallar nu Universitets- och Högskolerådet (UHR) tolv personers resultat från hösten 2016 (sic!).

Utöver att ha återtagit deras resultat har UHR kontaktat sju universitet och högskolor (Kungliga Tekniska högskolan, Lunds universitet, Malmö universitet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet) som sedan 2017 har antagit någon av dessa tolv personer.

Eftersom resultatet nu är återtaget kan lärosätena besluta om att ta tillbaka beslutet om antagning så att personerna som UHR bedömt som fuskare blir av med sina utbildningsplatser.

Då det har gått mer än två år sedan fusket är brottet om osann försäkran preskriberat. Därför kan UHR inte stänga av personerna från högskoleprovet i två år utan de får skriva igen redan våren 2019. Däremot kan det bli svårt att få hjälpa av HP-hjälpen igen då de antagligen kommer att sitta i fängelse.

UHR kommer att fortsätta att gå igenom det omfattande kundregistret från HP-hjälpen och nya beslut om åtgärder kommer i januari.

Likaså inväntar UHR rättegångens dom innan de fattar beslut om att återta de 23 åtalade personernas resultat.

Vad tycker du om att fuskare blir avstängda från sina utbildningar efter t.ex. flera års studier?

Källförteckning
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2018- ... oleprovet/
Skriv svar