Tusentals fler utbildningsplatser i regeringens coronakrispaket

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2020
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Tusentals fler utbildningsplatser i regeringens coronakrispaket

Inlägg av admin »

Bild

Det senaste i raden av krispaket för att mildra effekterna av coronaviruset är regeringens, Centerpartiets och Liberalernas paket för jobb och omställning som bland annat innehåller förstärkt a-kassa samt utökade resurser till utbildning och arbetsförmedling.

Även om det i nuläget är oklart hur länge coronakrisen kommer att pågå och hur omfattande den kommer att bli så är effekterna redan kännbara, inte minst ekonomiskt. Många har blivit eller riskerar att bli arbetslösa framöver i krisens spår. Regeringens krispaket syftar till att lindra konsekvenserna på arbetsmarknaden dels genom att öka tryggheten för dem som blir arbetslösa och dels erbjuda ökade möjligheter till vidareutbildning eller byte av yrkesinriktning för att bättre möta arbetsmarknadens behov framöver.

För utbildningsväsendet innebär krispaketet ökade resurser till såväl regionalt yrkesvux, folk- och yrkeshögskolor som universitet och högskolor. För universitet och högskolor specifikt uppgår satsningen på kort sikt sammantaget till 9 300 fler utbildningsplatser under 2020 (motsvarande 4 800 helårsstudenter) och 6 600 platser 2021 (motsvarande 6 600 helårsstudenter). Mer långsiktigt nämns också att antalet utbildningsplatser på universitet och högskolor permanent ska ökas med 2 600 platser per år bortom 2021.

Vad innebär detta för antagning och antagningskrav till hösten och under nästa år?
Att antalet utbildningsplatser ökar är något som vi på HPGuiden välkomnar givet det ansträngda läget. Det kan hjälpa till att minska konkurrensen till utbildningar under kommande terminer. Som motvikt till detta kommer samtidigt söktrycket till många utbildningar att vara större än tidigare i tider av stigande arbetslöshet vilket istället ökar konkurrensen och driver upp antagningskraven.

Exakt vilka utbildningar som kommer att beröras och hur platserna kommer att fördelas mellan utbildningar har ännu inte meddelats och olika utbildningar kan alltså påverkas olika mycket och i olika riktning beroende på hur de utökade resurserna kommer att användas.

Vår rekommendation till dig som blivande student är att även framöver satsa hårt på dina förberedelser inför högskoleprovet för att skaffa dig bästa möjliga förutsättningar att komma in på din drömutbildning oavsett hur antagningskraven kommer att ändras framöver.

Källor:
https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... stallning/
https://www.regeringen.se/artiklar/2020 ... gsomradet/
https://www.di.se/nyheter/regeringen-pr ... krispaket/

Skriv svar