DTK, HT01, uppg. 17

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Användarvisningsbild
FatDa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 88
Blev medlem: sön 05 nov, 2006 1:00

DTK, HT01, uppg. 17

Inläggav FatDa » ons 28 mar, 2007 10:35

Finns det någon som kan förklara hur man löser uppgiften 17 från hösten 2001? Den lyder:
I vilken produkt är fettet fördelat på följande sätt?
Mättat fett 19%
Enkelomättat fett 32%
Fleromättat fett 49%
Det verkar vara en mycket enkel uppgift men faktum är att när man avläser diagrammet så ser man att ingen av de svarsalternativ som ges inte på långt när motsvarar de givna fördelningarna. Hur tänker mar här då?

Användarvisningsbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5052
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Inläggav Guldbollen » ons 28 mar, 2007 10:48

Du kan inte bara läsa av staplarna eftersom de jämförs med det totala antalet gram fett per 100 gram produkt. För om du lägger ihop alla olika fetter för vilken produkt som helst så ser du att det inte blir 100 gram fett per 100 gram produkt.

Det du får göra är att jämföra staplarna mot varandra. D.v.s i vilket av svarsalternativen är ca 50 % av fettet fleromättat? Alltså i vilket av svarsalternativen är stapeln för fleromättat fett ungefär lika hög som de andra två tillsammans?

Om du börjar med att kolla det, i vilken fleromättat utgör ungefär hälften, så kommer du redan då fram till att svaret är Bordsmargarin med 45 % linolsyra.


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
GAUCHO
boskapsskötare på Pampas
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
141 dagar 8 timmar och 11 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar