Finns det någon som kan förklara hur man löser uppgiften 17 från hösten 2001? Den lyder:
I vilken produkt är fettet fördelat på följande sätt?
Mättat fett 19%
Enkelomättat fett 32%
Fleromättat fett 49%
Det verkar vara en mycket enkel uppgift men faktum är att när man avläser diagrammet så ser man att ingen av de svarsalternativ som ges inte på långt när motsvarar de givna fördelningarna. Hur tänker mar här då?
Du kan inte bara läsa av staplarna eftersom de jämförs med det totala antalet gram fett per 100 gram produkt. För om du lägger ihop alla olika fetter för vilken produkt som helst så ser du att det inte blir 100 gram fett per 100 gram produkt.
Det du får göra är att jämföra staplarna mot varandra. D.v.s i vilket av svarsalternativen är ca 50 % av fettet fleromättat? Alltså i vilket av svarsalternativen är stapeln för fleromättat fett ungefär lika hög som de andra två tillsammans?
Om du börjar med att kolla det, i vilken fleromättat utgör ungefär hälften, så kommer du redan då fram till att svaret är Bordsmargarin med 45 % linolsyra.