Fastnat

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Skriv svar
Carmencleo
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: tor 01 jan, 2015 3:01

Fastnat

Inlägg av Carmencleo »

Hej!

Har pluggat Hpguiden i någon månad nu, jag märker att jag blir bättre och bättre på verbala delen, dock om vi nu tar DTK som exempel.. så går det väldigt dåligt :/. Samma sak med NOG. får typ ångest när dom står på schemat :(

Har ni tips på hur jag ska förbättra mig på DTK/NOG/KVA?

hpmaister
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 103
Blev medlem: ons 19 aug, 2015 19:39

Re: Fastnat

Inlägg av hpmaister »

Har du gått igenom strategierna för DTK/NOG/KVA och den matematiska repetitionen?

Jonathanberhane
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: ons 23 nov, 2016 20:51

Re: Fastnat

Inlägg av Jonathanberhane »

Det enda du behöver att göra är att tänka logiskt, får alltid 5/6 och 8-9/10 på NOG och KVANT. Aldrig gjort hp tidigare heller.

Användarvisningsbild
Superwoman1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 666
Blev medlem: ons 13 maj, 2015 16:59

Re: Fastnat

Inlägg av Superwoman1 »

Kör på ändå! det är mitt tips, det blir lättare med tiden ska du se!
Champions keep going When they don't have anything left in their tank.

Användarvisningsbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 790
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Fastnat

Inlägg av Emmy88 »

Att vänja sig vid matten kan ta väldigt långt tid och kräver kontinuerlig träning. Gå igenom Matematiska repetitionen och DTK-strategin och ge inte upp!! Lycka till! :)

Carmencleo
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: tor 01 jan, 2015 3:01

Re: Fastnat

Inlägg av Carmencleo »

Tacksam för alla tips! Har gått igenom strategierna lite nogrannare och ska fortsätta. Dock blir jag så omotiverad när jag får så många fel på raken......

HenAsp
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 37
Blev medlem: tis 12 jan, 2016 17:52

Re: Fastnat

Inlägg av HenAsp »

Carmencleo skrev:
ons 22 feb, 2017 22:31
Tacksam för alla tips! Har gått igenom strategierna lite nogrannare och ska fortsätta. Dock blir jag så omotiverad när jag får så många fel på raken......
Hej,
Jag har haft precis samma problem... men min coach tipsade mig om att göra färre uppgifter och sedan ta ordentligt med tid på mig att analysera och gå igenom svaren. Man blir ju sjukt nedstämd och inte så peppad när man gör 20 uppgifter på raken och har hälften fel (eller fler!! som jag hade... :lol: ) och sen 20 till med samma resultat...

Bättre att göra några i taget. Analysera fel & läsa på! Sakta men säkert får man koll på uppgifterna. Dessutom gillar jag att parallellt göra gamla högskoleprov för det är faktiskt lite annorlunda frågor där än på vip-frågorna.

Hoppas att det vänder snart för dig!

En liten pep: Förra fredagen skrev jag hösten 2014-provet och chockade mig själv med att få 70/80 rätt på KVA. Enligt normeringen det året: 1.8 !! what?! Tog kanske 3-4 minuter utöver 55 minuter, men det går framåt. Jag har legat på 1.0 mina senaste "live"-hp-prov, så jag är så otroligt nöjd. Det är bara att fortsätta att nöta!

Lycka till!!

Gambah
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 10 apr, 2016 16:28

Re: Fastnat

Inlägg av Gambah »

Jag har riktigt svårt för matten och har i princip bara hunnit öva på XYZ för att få lite förståelse för grundläggande matematik. Tipset häruppe är riktigt bra: gör ett fåtal uppgifter och gå igenom lösningarna NOGA så att du FÖRSTÅR. Känn ingen press på att få rätt eller att svara på många snabbt, för nu övar du bara och ska lära dig. Lycka till!

nGumball
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 31 dec, 2016 13:31

Re: Fastnat

Inlägg av nGumball »

Jag har gjort ett par gamla högskoleprov och jag slutar ofta med att få runt 75 (Ma delen). Jag är inte ens VIP och har inte heller tränat på många tidigare prov. Det enda som har gjort är att igenom Ma1c och delar av Ma2c. Bland annat räknade jag alla c uppgifter (de svåraste uppgifterna) som finns i Ma1c.

Jag håller med ''HenAsp'' om att du kanske bör lägga mer tid på att analysera vad du gör för fel istället för att fokusera på antalet uppgifter som du gör. En sak som jag har märkt här på hpguiden (och andra sidor) är att många som har suttit och tränat i ett par veckor eller månader, brukar ändå posta frågor om några av de mest grundläggande principerna i matematiken. Detta beror förmodligen på att man prioriterar att köra så många gamla högskoleprov som möjligt framför att sitta med en Matte bok eller spendera mer tid på att analysera vad som man har gjort fel.

För att bli bra på matematiken som kommer på högskoleprovet krävs 2 saker:
1. Förståelse av grundlig matematik: Ma1b/1c och lite av 2b/2c
2. Resonemang och analys: frågorna som kommer på högskoleprovet liknar inte precis dessa som man brukar läsa i böcker. Många frågor är lustiga och därmed krävs det en god resonemangsförmåga för att kunna tillämpa det som man han lärt sig från tidigare matte kurser.

Jag tror att många som tränar på högskoleprovet hoppar till punkt 2 direkt. Det är sant att det är väldigt bra att träna på gamla högskoleprov men jag tycker att det blir svårt att veta vad man behöver plugga på om man inte ens är säker på vad Matte 1 handlar om. Jag tror också att träning på punkt 1, gör att träning på punkt 2 går mycket smidigare.

Det som jag gör är följande: det är bra att göra många uppgifter från samma del på en gång, då är det lättare att se mönster och märka vad som man gör fel. Gör 20-30 XYZ. Sedan försök att gå igenom frågorna igen: hade du några fel? Vilka typer av uppgifter hade du fel på? Finns det vissa frågor som du kände var för svåra? Sedan är det bara att ringa de saker som man känner sig lite osäker på och kolla upp dem antingen i matteboken eller på internet. Jag går aldrig till nästa högskoleprov förrän jag har fullkomligt förstått varenda fråga som jag fick fel på. Varför fick jag fel? Behöver jag träna mer på Matte 1 eller var mitt problem mer resonemang relaterat? Jag kanske behöver lära mig ett nytt sätt att tänka när det gäller vissa frågor.

XYZ är den mest grundläggande delen.
NOG handlar mycket mer om resonemang fastän grundläggande principer fortfarande behövs.
Kva ligger mellan XYZ och NOG och är en kombination av både, lite lustigare än XYZ men är ändå inte lika abstrakt som NOG.

Sedan har man DTK som handlar mest om att kunna avrunda, göra snabba huvudräkningar och förstå vissa av de grundläggande principer inom statistik. Jag tycker inte DTK liknar någon annan av högskoleproven. Frågorna här är sällan baserade på resonemang och går (för det mesta) rak på saken.

Det är bra att förstå vilka färdigheter du behöver för att bli bättre på varje Matte del. En månad är gott om tid. Om du kan hitta rätta metoder, kan du definitivt få ett lysande resultat.

PS. Om du märker att dina metoder inte fungerar kanske bör du fundera på att ändra ditt upplägg. Om du gör samma sak om och om igen men ändå inte märker någon skillnad, finns det förmodligen ett problem med metoden.

Skriv svar