HT 2005 uppgift 4 och 12

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Användarvisningsbild
.eva
Stammis
Stammis
Inlägg: 196
Blev medlem: ons 07 jan, 2009 17:04

HT 2005 uppgift 4 och 12

Inläggav .eva » tis 23 mar, 2010 21:51

4. Studera hur stor andel av det totala antalet elever vid respektive hög-
stadieenhet som åkte skolskjuts. Vilken högstadieenhet hade den
största andelen skolskjutsåkande elever?

A Tärna
B Arjeplog
C Lima
D Rätan
E Vilhelmina
Diagram: http://home.student.uu.se/f/frho5413/HP/2005ht/dtk.pdf

Rätt svar är C.

Det är ganska lätt att se att Lima och Rätan är kandidaterna: Lima har 114/131 och Rätan har 47/57. Men hur går man bäst tillväga sen? Andelsmässigt är de ju väldigt lika. Jag avrundade 47/57 ~ 5/6 och 114/131 ~ 6/7, men när de ligger så här nära varandra är det ju inget man kan förlita sig på.

12. Vilket av följande påståenden beskriver korrekt förändringen av
det totala antalet allmänläkare 1998 jämfört med 1996?

A I Landstinget Blekinge hade antalet ökat med 16 procent.
B I Landstinget i Älvsborg hade antalet ökat med 37 procent.
C I Landstinget Skaraborg hade antalet minskat med 25 procent.
D I Landstinget Dalarna hade antalet ökat med 11 procent.
E I Västerbottens läns landsting hade antalet ökat med 7 procent.
Diagram: http://home.student.uu.se/f/frho5413/HP/2005ht/dtk.pdf

Rätt svar är E.

Jag undrar hur man närmar sig sådana här uppgifter? Att räkna ut den procentuella förändringen för varje alternativ är ju enormt tidskrävande.

Användarvisningsbild
Lenti
Stammis
Stammis
Inlägg: 179
Blev medlem: tor 18 mar, 2010 11:48

Re: HT 2005 uppgift 4 och 12

Inläggav Lenti » ons 24 mar, 2010 7:35

Fråga 12

a) 77-72 = 5
b) 234-197 = 37
c) 138-121 = 17
d) 169-159 = 10
e) 135-126 = 9

Detta är nog det nödvändigaste att räkna ut.
Jag gör därefter en uppskattning:

a) 10% = 7.2 (16%)
b) 30% = 60 (30%)
c) 20% = 24 (25%)
d) 10% = 16 (11%)
e) 10% = 12,6 (7%)

Sen får man välja vilken man tycker är rimligast. Med snabb huvudräkning ska det inte ta mer än 1 minut.

Användarvisningsbild
Dr.Portalen
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1099
Blev medlem: mån 20 aug, 2007 10:29

Re: HT 2005 uppgift 4 och 12

Inläggav Dr.Portalen » sön 30 sep, 2012 12:43

.eva skrev:Det är ganska lätt att se att Lima och Rätan är kandidaterna: Lima har 114/131 och Rätan har 47/57. Men hur går man bäst tillväga sen? Andelsmässigt är de ju väldigt lika. Jag avrundade 47/57 ~ 5/6 och 114/131 ~ 6/7, men när de ligger så här nära varandra är det ju inget man kan förlita sig på.

Lima: 114/131 = 57/70,5 = 28,5/35,25 ~ 28/35 = 4/5 (80%)

Här kan man halvera 2 gånger (om man vill kan man dividera med 4 om man ser det direkt) och sedan avrunda, för att till slut förkorta med 7.

Rätan: 47/57 ~ 46/56 = 6/7 (~85%)

Här avrundar man hellre till 46/56 än 50/60, ju mer noggrann vid avrundning desto närmare det verkliga resultatet kommer man. Sedan förkortar man med 8.

När man väl har förkortat är det lätt att se att 6/7 är större än 4/5.

Sven17
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 41
Blev medlem: sön 14 okt, 2012 18:14

Re: HT 2005 uppgift 4 och 12

Inläggav Sven17 » lör 02 mar, 2013 19:20

Dr.Portalen skrev:
.eva skrev:Det är ganska lätt att se att Lima och Rätan är kandidaterna: Lima har 114/131 och Rätan har 47/57. Men hur går man bäst tillväga sen? Andelsmässigt är de ju väldigt lika. Jag avrundade 47/57 ~ 5/6 och 114/131 ~ 6/7, men när de ligger så här nära varandra är det ju inget man kan förlita sig på.

Lima: 114/131 = 57/70,5 = 28,5/35,25 ~ 28/35 = 4/5 (80%)

Här kan man halvera 2 gånger (om man vill kan man dividera med 4 om man ser det direkt) och sedan avrunda, för att till slut förkorta med 7.

Rätan: 47/57 ~ 46/56 = 6/7 (~85%)

Här avrundar man hellre till 46/56 än 50/60, ju mer noggrann vid avrundning desto närmare det verkliga resultatet kommer man. Sedan förkortar man med 8.

När man väl har förkortat är det lätt att se att 6/7 är större än 4/5.
Jag tror du har räknat lite fel där Dr.Portalen . För rätt svar är nämligen Lima. Du har förkortat 114/ 131 till 57/70,5 när det egentligen ska vara 57/65,5 . Detta kan i sin tur förkortas till 6/7 ( 57/66-> 19/22 -> 18/21 -> 6/7)

På Rätan tror jag att det är nästan bättre att avrunda 47/57 till 50/60-> 5/6. Då kan man ju jämföra Lima=6/7 och Rätan=5/6 . Man ser då att 6/7 är större än 5/6.

Jag hatar verkligen sådana här uppgifter!! Man har ingen tid att räkna på dem och måste då chansa..


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
VÄLSK
utländsk, främmande; fransk (eller) italiensk; välska seder
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
140 dagar 15 timmar och 40 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar