SNABB på dtk

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Skriv svar
Gambah
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 10 apr, 2016 16:28

SNABB på dtk

Inlägg av Gambah »

Hej

På DTK-delarna känner jag att jag är bra på att snabbt få ihop all relevant information som jag behöver för att lösa uppgiften men när jag sen ska börja räkna så tar det tvärstopp (KVANT är min svaghet på HP) då jag har för mycket siffror framför mig.

Har ni några tips på var man kan nöta uppgifter så att man inte blandar ihop procent med procentandelar, (i teorin vet jag skillnaden men när jag ska börja räkna blir det alltid fel) blir bekväm med att multiplicera stora tal (typ 28 576 gånger 345) i huvudet samt kunna ha olika enheter i huvudet (exempelvis att jobba med millimeter och centimeter samtidigt utan att bli förvirrad).

Jag måste verkligen ha hjälp med detta.

Mvh.

Användarvisningsbild
SamEzm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: mån 04 jul, 2016 20:21

Re: SNABB på dtk

Inlägg av SamEzm »

Beräkna 28 576 gånger 345 i huvudet vet jag inte men den matematiska repetitionen här på HPguiden går igenom hur man ställer upp det och beräknar större multiplikationer. Det går relativt snabbt att lära sig. Det finns även en del på hur man skriver om olika längdenheter som kan vara till nytta :)

Läs igenom strategin för DTK och börja öva och öva på uppgifter här på HPguiden. Gör det utan tid i början för att sedan sakta börja tänka mer och mer på det. Kolla noga på vilka fel du gör och ta lärdom av dem. Om du vill öva procent och liknande uppgifter så finns det statistikuppgifter i KVA-, NOG- och XYZ programmet. Hoppas det hjälpte :D

Gurzog
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 107
Blev medlem: mån 19 jan, 2015 20:26

Re: SNABB på dtk

Inlägg av Gurzog »

Kolla avsnittet Multiplikation på matematiska repetitioner och lär dig sittande stolen / annan metod, Stora tal blir mycket lättare då.

Skriv svar