Tips för denna provdel

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Skriv svar
ahlaamd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: ons 14 dec, 2016 18:33

Tips för denna provdel

Inlägg av ahlaamd »

Hej!
Nu är det så här att jag har problem med DTK delen och vet inte hur jag ska gå tillväga för att bli bättre på förståelsen och uppgifterna i sin helhet. GE MIG TIPS ÄR NI SNÄLLA FÖR ATT DET HÄR ÄR VERKLIGEN SVÅRT.
JuliaMyllyvainio
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: tis 23 maj, 2017 19:10

Re: Tips för denna provdel

Inlägg av JuliaMyllyvainio »

Hej,
Lana litteratur som beror statistik. Jag kan rekommendera en som heter "Praktisk statistik for medicin och halsa", vilket ocksa erbjuder en nattjanst som kallas e-labb dar du kan fordjupa din kunskap. Utover det finns SCB dar du kan trana dig och vanja dig vid att lasa av diagram. Jobba aven med gamla DTK delar och repetera ovningsprogrammet i VIP-utbildningen samt den inledande delen som beror DTK och dess teknik. Brakrakning och huvudrakning ar ocksa bra att ova sig pa.
Sedan tanker jag att det finns ingen enkel utvag till att forsta och bli battre, utan det handlar om att nota och nota.. Lycka till!
AalTar
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: mån 15 jan, 2018 23:31

Re: Tips för denna provdel

Inlägg av AalTar »

Hej! Något som verkligen fungerar för mig är att snabbt sammanfatta frågan i egna korta formuleringar. Ex denna fråga från HP VT15:
"För vilket år gällde att det dödades fler vargar än lodjur och fler järvar än björnar?"
Jag sammanfattar informationen på så sätt
År?
-vargar>lodjur
-järvar>björnar

Detta tips är speciellt effektivt vid lite större frågor som kan innehålla flera "krav" än just det angivna exemplet, detta då det ofta kan vara svårt att hålla alla i huvudet. Ett annat tips är att hålla koll på nyckelord som andel, antal men också enheter (viktigt med prefix som milli, mega etc. Håll extra koll på enheter om du ser att svarsalternativen skiljer sig åt väsentligt, ex om ett alternativ är 60 000 och det andra 600 000). Håll också koll på ordet "respektive", då detta indikerar att du ska undersöka två separata saker. Om en fråga är formulerad "Vilket år var det högst respektive lägst xxxx" så kan det ibland räcka med att bara undersöka den första delen av frågan, dvs året det var högst. Om det inte räcker att bara undersöka det ena så hjälper denna metod dig åtminstone exkludera vissa alternativ och förbättra dina chanser att svara rätt. Blev lite rörigt nu men hoppas dessa tips kommer till nytta! Lycka till! :)
Skriv svar