Uppgiftft 12 DTK HT 1999

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
aryyek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 02 jan, 2012 19:48

Uppgiftft 12 DTK HT 1999

Inläggav aryyek » mån 19 mar, 2012 11:46


Olika befolkningskategoriers tittande på olika TV-kanaler och ägnad tid åt TV en genomsnittlig dag 1992. Totalt respektive uppdelat efter kön, ålder och utbildningsnivå. Procent.


Bild

Vilket av följande påståenden är korrekt vad gäller 45–64-åringarnas TV-tittande en genomsnittlig dag 1992?

A. 45–64-åringarna ägnade 85 minuter åt att titta på TV; 80 minuter åt svenska kanaler och 5 minuter åt utländska kanaler.
B. 2/3 av 45–64-åringarna tittade enbart på SVT medan 1/4 enbart tittade på annan TV.
C. 25 procent av 45–64-åringarna tittade inte på TV över huvud taget.
D. I gruppen 45-64-åringar tittade 8 av 10 på svenska kanaler och 1 av 20 på utländska kanaler.
E. Jämfört med totalbefolkningen ägnade 45–64-åringarna längre tid åt SVT men kortare tid åt annan TV.

aryyek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 02 jan, 2012 19:48

Re: Uppgiftft 12 DTK HT 1999

Inläggav aryyek » mån 19 mar, 2012 11:48

Känner mig lite korkad nu. Men är inte både påstående D och E riktigt?

Jag svara iof D, vilket var rätt. Men det var bara en chansning.

Användarvisningsbild
cricks
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 638
Blev medlem: mån 11 aug, 2008 19:01

Re: Uppgiftft 12 DTK HT 1999

Inläggav cricks » mån 19 mar, 2012 12:03

Aldrig stött på diagrammet eller uppgiften, tycker det hela är lite märkligt för en DTK-uppgift.

Jag svarade också D, och antar att E kan försummas eftersom att det inte ges någon info om hur tiden i minuter disponeras mellan SVT och "annan tv". Det enda som ges är procentuella andelen mellan de som tittar på tv. Antar att det är ungefär lite samma tänk varför förslagssvar A också kastas.

Men ärligt talat är jag osäker. Om någon annan har något mer klart och detaljerat svar, shooooooot! :)

Användarvisningsbild
Fling
Stammis
Stammis
Inlägg: 115
Blev medlem: tor 27 okt, 2011 19:34

Re: Uppgiftft 12 DTK HT 1999

Inläggav Fling » ons 30 jan, 2013 17:44

Jag har också räknat på uppgiften men får inget klart svar om hurvida man väljer svarsalternativ D eller E, resterande alternativ kan man däremot snabbt förkasta enligt mina uträkningar.


Uppgiften består dock av två diagram, vilket inte nämnts här tidigare.

Första diagramet som det inte länkas till, ger oss följande info av värde till upggiften:

Tittar tid i minuter
Total befolkningen = 123 min
45-64 åringar = 124 min

Svarsalternativ D säger oss:
45-64 åringar, 8 av 10 (80%) tittade på svenska kanaler [vilket Stämmer] och 1 av 20 (5%) på utländska kanaler [Stämmer].


Svarsalternativ E säger oss:
45-64 åringar ägnade längre tid åt SVT [Stämmer] men kortare tid åt annan TV [Stämmer], än totalbefolkningen.

Enligt diagrammet så får man ut:
___________Tot.bef:________45-64år:
SVT_________70%___________74%
An.Tv________36%___________32%

Tittad tid____123min_________124min

Tot.bef
0,7*123 = 86,1 min
0,36*123 = 44,3 min

45-64år
0,74*124= 91,8 min
0,32*124= 39,7 min

Därmed borde både alternativ D och E vara korrekta, men hur tänker man när alternativ D är mer rätt (facit)? Ideér?


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
VÄLSK
utländsk, främmande; fransk (eller) italiensk; välska seder
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
140 dagar 13 timmar och 48 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar