VT 2000 uppg 15

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Användarvisningsbild
Niveus
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1108
Blev medlem: ons 28 nov, 2007 19:23

VT 2000 uppg 15

Inläggav Niveus » tor 27 dec, 2007 0:45

DTK uppg 15, vt 2000.

"Förutsatt att ingen av diabetikerna förekommer i bägge diagrammen samtidigt, och jämför 1994 med 1991.Hur många färre var de diabetiker i Norrbottens län som 1994 antingen insjuknade i hjärtinfarkt före 65 års ålder eller amputerade fotleden?[\b]

Svaret skall vara C (33).

Jag får E.
uträkning:
diagram 1 (hjärt): år 1991 150 st ... år 1994 ca 105 st
diagram 2 (fot): år 1991 60 st ..... 1994 ca 40 st

År 1991 = 150 + 60 = 210
År 1994 = 110 + 40 = 150

210 - 150 = 60 pers (mindre år 1994). Svar: E (73)

Jag antar med största säkerhet att detta är en riktig blunder av mig men jag kan inte se vad jag gör för fel. Kan någon få mig att öppna ögonen så jag kan undvika detta i framtiden?

sleeper
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 47
Blev medlem: ons 09 mar, 2005 1:00
Ort: Göteborg

Re: VT 2000 uppg 15

Inläggav sleeper » tor 27 dec, 2007 8:58

Gildarius skrev:DTK uppg 15, vt 2000.

"Förutsatt att ingen av diabetikerna förekommer i bägge diagrammen samtidigt, och jämför 1994 med 1991.Hur många färre var de diabetiker i Norrbottens län som 1994 antingen insjuknade i hjärtinfarkt före 65 års ålder eller amputerade fotleden?[\b]

Svaret skall vara C (33).

Jag får E.
uträkning:
diagram 1 (hjärt): år 1991 150 st ... år 1994 ca 105 st
diagram 2 (fot): år 1991 60 st ..... 1994 ca 40 st

År 1991 = 150 + 60 = 210
År 1994 = 110 + 40 = 150

210 - 150 = 60 pers (mindre år 1994). Svar: E (73)

Jag antar med största säkerhet att detta är en riktig blunder av mig men jag kan inte se vad jag gör för fel. Kan någon få mig att öppna ögonen så jag kan undvika detta i framtiden?


Tror du helt enkelt bara läst fel på axlarna... Får detta när jag räknar samma uppgift.

diagram 1 (hjärt): år 1991 ca 75 st ... år 1994 ca 50 st
diagram 2 (fot): år 1991 ca 31 st ..... 1994 ca 21 st

År 1991 = 75 + 31 = 106
År 1994 = 50 + 21 = 71

106 - 71 = 35 pers (mindre år 1994). Detta är relativt nära svar C (33 pers) --> Svar: C

Användarvisningsbild
Niveus
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1108
Blev medlem: ons 28 nov, 2007 19:23

Re: VT 2000 uppg 15

Inläggav Niveus » tor 27 dec, 2007 10:05

Tack. Jag kom på vad felet vad efter din hjälp. Jag hade räknat med Norrbotten som ett förvaltningsområde :). Räknade om med lättsam uppskattning (och rätt graf) och fick ca 30, uppgiften var lättare än vad jag trodde.

Tack så mycket sleeper.


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
MERKONOM
person som avlagt examen vid handelsinstitut
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
145 dagar 12 timmar och 0 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar