För att lyckas i ELF och LÄS delen

Diskussioner kring ELF-delen samt ELF-uppgifter
Skriv svar
Zlinski
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 03 dec, 2005 1:00

För att lyckas i ELF och LÄS delen

Inlägg av Zlinski »

Vad är det bästa man kan göra om man vill lyckas i ELF och LÄS delen?

Jag ställer denna fråga för att jag är rädd för att träna fel eller för lätt. Tidigare har jag blivit tillsagd att läsa en artikel ur DN varje dag. Men allt som står i tidningen är för enkelt. Det är ingenting jämfört med texterna på HP. Därför får jag känslan av att artiklarna inte ger mig tillräckligt.
Samma problem med engelskan. Jag läser ur tidningen Time, men texterna där förstår man medan många av texterna på HP är mycket svårare.

Så jag undrar vad har ni som har fått bra resultat på dessa två delar läst? Hur mycket/ofta läser ni och vad läser ni?

Ville, jag läste förut att du har en kompis som höjde sig från 0,5 till 2,0. Jag undrar vad det var han läste egentligen.

Tacksam för svar ;)
demla
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: ons 14 sep, 2005 2:00

Inlägg av demla »

jättebra fråga! Jag har problem med just dessa
Ville
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 18 dec, 2004 1:00

Inlägg av Ville »

Tjohooo (och God Jul! :))

Just ELF och LÄS är de svåraste delarna att förbättra, då de ej går att plugga på på samma sätt som de övriga delarna. Du säger att du läser artiklar ur DN, vilket kan vara ganska bra om man läser "rätt" artiklar. De artiklar du endast skall bry dig om att läsa är de på ledar- och debattsidorna. Dessa artiklar håller en språkmässig hög nivå, och om du verkligen förstår de texterna till 100 % bör du inte ha nåra större problem på LÄS.

Beträffande ELF så måste du även här läsa läsa läsa. Jag antar att du läser den "europeiska" Time, där skribenterna försöker att skriva på så lätt engelska som möjligt. Mitt tips till dig är att prenumerera på någon brittisk tidning (amerikanska tidningar hjälper vanligtvis inte, då vi svenskar har bättre engelsk läsförmåga än amerikanarna.. generellt iaf). En tidning jag rekommenderar varmt är Guardian Weekly, som du kan beställa på www.studentprenumerationer.se. Du får den varje måndag och den innehåller många bra och intressanta artiklar som bara inte förbättrar din läsförmåga, utan tillhandahåller dig en enorm kunskap om vad som händer i världen.

Om du läser ovannämnda artiklar i DN varje dag och läser Guardian Weekly 2-3 h om veckan så vågar jag nästan lova att LÄS och ELF kommer att gå galant för dig. En viktigt sak är att slå upp ord du inte förstår! För engelskan kan en C-pen vara praktiskt att ha.

Lycka till me allt och GOOO JUUUUL!
/Ville
Senast redigerad av Ville den sön 25 dec, 2005 14:38, redigerad totalt 1 gånger.
LaLuSH
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 94
Blev medlem: sön 30 okt, 2005 2:00

Inlägg av LaLuSH »

Är det så stor skillnad mellan europeiska och amerikanska Time?
Zlinski
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 03 dec, 2005 1:00

Inlägg av Zlinski »

Tack så himla mycket ville :)
puccini
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 24
Blev medlem: tor 04 aug, 2005 2:00

Inlägg av puccini »

funkar Newsweek lika bra att läsa eller är time eller guardian weekly att rekommendera? :?
Ville
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 18 dec, 2004 1:00

Inlägg av Ville »

Lalush: Allt är relativt, men ja... det skiljer.

Puccini: Newsweek är helt ok, men jag rekommenderar dock Guardian Weekly. Dels för att den har otroligt bra artiklar och dels för att språket håller än högre nivå än t.ex. Time och Newsweek.

/Ville
Användarens profilbild
thompa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: lör 27 maj, 2006 2:00

Inlägg av thompa »

Jag skulle vilja rekommendera Kulturdebattsidorna på : http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502

Många av texterna i LÄS har ju kulturell anknytning och i kulturdebatterna används ofta samma avancerade språk som på provet.
Användarens profilbild
l33t
Stammis
Stammis
Inlägg: 435
Blev medlem: tis 26 sep, 2006 2:00

Inlägg av l33t »

[quote:998e4249ec="thompa"]Jag skulle vilja rekommendera Kulturdebattsidorna på : http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502

Många av texterna i LÄS har ju kulturell anknytning och i kulturdebatterna används ofta samma avancerade språk som på provet.[/quote:998e4249ec]

De sidorna är mycket bra.


Något jag undrar över är vart i helskotta HP får sina äckligt tråkiga texter om grödor, växter, frön och sånt från? Finns väl ingen vettig människa som sitter i sitt vardagliga liv och läser om rapsbaggar för att nämna en sak?! Herregud... Snacka om att vara "relevant" i urvalet... :lol:
Användarens profilbild
E_ced87
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1405
Blev medlem: sön 30 jul, 2006 2:00
Ort: Sthlm-Ume
Kontakt:

Inlägg av E_ced87 »

Jag tror deras mål är att få oss att somna
Allt går utom småbarn
hydropneumatic
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: fre 30 mar, 2007 2:00

Inlägg av hydropneumatic »

[quote:a70579aaf4="l33t"]
Något jag undrar över är vart i helskotta HP får sina äckligt tråkiga texter om grödor, växter, frön och sånt från? Finns väl ingen vettig människa som sitter i sitt vardagliga liv och läser om rapsbaggar för att nämna en sak?! Herregud... Snacka om att vara "relevant" i urvalet... :lol:[/quote:a70579aaf4]
Glöm inte vad syftet är med högskoleprovet. Var och varannan text i universitetsvärlden är precis sådär tråkig och mer därtill. Långrandigheten är inget självändamål, utan snarare en följd av att det måste finnas vattentäta belägg för varje slutsats i texten, och det i kombination med att artiklarna är så smalt inriktade gör att det blir ganska insnöat. Gör ett studiebesök på valfritt universitetsbibliotek och leta upp artikelsamlingarna, så hittar du måånga skräckexempel :)
Skriv svar