hur tufft kommer provet vara vt19?

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Skriv svar
maadikn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 31
Blev medlem: mån 14 nov, 2016 18:51

hur tufft kommer provet vara vt19?

Inlägg av maadikn »

Provet ht18 var ovanligt enkelt, och normeringen blev väldigt tuff. Tror ni detta kommer vara normen nu eller kommer de att försöka göra provet svårare så att det blir ungefär som tidigare år?
Tilda98
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: mån 03 sep, 2018 9:49

Re: hur tufft kommer provet vara vt19?

Inlägg av Tilda98 »

Alltså, jag förstår inte varför det är många som tycker att HT 18 var enkelt...Jag tyckte att det var ett av dem svårare proven, haha... Så jag hopps snarare att det blir som tidigare år :) Men har ingen aning, kan bli hur som helst...
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 364
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: hur tufft kommer provet vara vt19?

Inlägg av hunnrasexti »

Ett helt amatörmässigt perspektiv, men jag tror inte de avsiktigt gör proven lätta eller svåra.
Jennifer98
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 21 maj, 2018 14:03

Re: hur tufft kommer provet vara vt19?

Inlägg av Jennifer98 »

Det här är från HPA:

Vi mailade Per Lyrén som är den som ansvarar för normeringen på UHR. Vi ställde bland annat frågan om det var medvetet att UHR skapade uppgifterna lättare. Här är hans svar:

Hej Johan,

Det var inte en medveten tanke att göra provet lättare denna gång. Att konstruera högskoleprovet är en balansakt i många aspekter, inte minst när det gäller svårighetsgrad. Det får inte vara för svårt och inte för lätt. När ett reguljärt högskoleprov konstrueras så används statistik om uppgifterna från utprövningen, och även om denna statistik överlag är tillförlitlig så finns det faktorer som påverkar hur pass väl denna utprövningsstatistik kommer att stämma överens med hur uppgifterna fungerar i det reguljära provet. Så även om målet med provkonstruktionen är att svårighetsgraden ska vara densamma varje provtillfälle så är det extremt svårt att göra den exakt likadan, och det är därför som normeringstabellerna inte ser exakt likadana ut vid varje provtillfälle.

Anledningen till att provet blev lättare är något vi kommer att analysera på samma sätt som vi alltid analyserar hur proven fungerar, men i dagsläget kan vi bara ha vaga hypoteser kring detta.

De två kvant-passen skiljde knappt 1 poäng i medelvärde, men KV1 var svårare än KV2 (22,70 respektive 23,58).


Hälsningar
Per-Erik Lyrén
Projektledare för Högskoleprovet
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap
Umeå universitet”


https://hpakademin.se/normering-hogskoleprovet/

Normeringen är tuffare ju lättare provet är. Oroa dig inte över normeringen, fokusera istället på att få så många poäng som möjligt.
ZandBetweenMyToez
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 22 okt, 2018 0:44

Re: hur tufft kommer provet vara vt19?

Inlägg av ZandBetweenMyToez »

Jag tänker att det också beror på vilka som skriver och det kan ju ingen veta eller kontrollera tyvärr.... det känns som att det är en större grej att plugga till HP nu än förr, det är ju jättemånga coacher och såna som köper coachning osv till HP som skriver. Vilket såklart leder till att fler presterar bra och nivån höjs. Det är ju bättre för oss andra ju fler "dåliga" som skriver liksom, och jag tror det hänger mer på det faktiskt än själva provet. På sätt o vis är det lite orättvist att coacherna här (och andra lärare osv) skriver och sätter 2.0 med alla rätt och kanske därmed "tar poäng" från oss andra som gör bra ifrån oss men får lite småfel här och där.. Men vad vet jag.
Skriv svar