Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
StiLin
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 23 nov, 2017 13:20

Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av StiLin »

Jag skriver mest detta för att lätta på min irritation och kommer även anmäla detta till de som är ansvariga för området.

Angående provdagen. Har pluggat i sinne till provet i några månader. Kommer till provet och känner mig helt förstörd. Vår provledare kunde INGENTING. Provledaren gjorde allt fel(har gjort provet flera gånger och vet hur det ska gå till). Till exempel:

Provledaren sa: ”nu börjar provet” och delar sedan ut svarshäftena, sitter längst bak så tog tid med min klocka och hade 47 minuter på mig istället för 55 för att provledaren delade ut till de där fram först. Samt svarade på folks frågor under tiden hen delade ut provet. Vilken jävla stress jag kände då. Och jag hann inte klart. Jag tog upp det med henne att ALLA ska ha provet liggandes framför sig sen får tiden börja. Provledaren tog upp att efter hen fått klagomål om att alla ska ha samma tid på sig så ska de öppnas samtidigt(hen tog upp det innan provpass 3 efter 2 vändor av klagomål). När alla då hade fått provet så satt vi och väntade på att provledaren skulle säga till men inget hände och tillslut frågade jag ”får man börja?” Fick svaret ”ja tiden har ju börjat”.

Provledaren delade ut provpass 5 före provpass 4 och som tur är märkte en av oss att det var fel pass så hon samlade in dem igen och gav oss rätt prov.

Provledaren sa också att vi skulle ta med svarshäftena ut under rasten för salen gick inte att låsa. (?!?!!!)

Provledaren gjorde en legitimationskoll på svarshäftet INNAN provet. (Vilket gjorde att vi alltid fick mindre tid på oss att göra provet).

Hade 55 minuter på mig det sista provpasset. Men inte på något av de andra.

Ni förstår inte min besvikelse. Att man kämpar så hårt för detta och att någon annan påverkar ens resultat och att man kan inte göra något åt det. Tycker själv att det låter för dåligt för att vara sant. Men det är sant. Har inte tagit upp alla saker men det räcker nog såhär för att förstå hur illa det var.

Är så rädd för att plugga till provet en gång till och att detta händer en gång till. Jag vill verkligen plugga till hösten och detta blir tyvärr mitt fall. Det är så påfrestande att plugga till provet och att detta ens KAN hända får mig att inte våga ta chansen att göra det igen. USCH, FY och FAN är min sammanfattning.
TudorHeritage
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 17 jul, 2015 0:54

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av TudorHeritage »

Anmäl detta till UHR.
Användarvisningsbild
Superwoman1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 666
Blev medlem: ons 13 maj, 2015 16:59

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Superwoman1 »

Men guuud :cry: Tycker också att du ska anmäla detta till UHR
Champions keep going When they don't have anything left in their tank.
IneAba
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 33
Blev medlem: lör 19 aug, 2017 15:27

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av IneAba »

omg, alltså detta hände nästan i princip mig också till punkt och pricka!!!

Förstår din frustration, kände själv att jag ville gråta. Satt också längst bak och fick provet sist och direkt så säger provledaren att nu får folk börja och jag hade knappt kunnat greppa mitt prov eller ens riva det jävla kuvertet och han var så seg med allt och vi startade sent hela tiden men skulle ändå sluta samma tid som alla andra etc. Samt så hade han noll koll på allt.

Tycker verkligen att du ska anmäla det! Kanske inte mycket man kan göra angående resultatet, men tycker verkligen att du ska göra revansch med HT provet! Så synd när du ändå lagt ner så mycket blod, svett och tårar på detta. Håll motivationen uppe, du kommer säkert att grejja nästa prov om detta inte gick så bra som det skulle ha gjort pga omständigheterna. Ska själv samla mig och försöka med nästa prov, måste bara få ut all irritation först.

Hoppas verkligen att nästa prov blir ditt allra allra bästa, lycka till med allt!
Blewris
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 33
Blev medlem: ons 12 sep, 2018 9:49

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Blewris »

Absurt, anmäl direkt. Förstår inte hur UHR kan påstå att de är så strikta med hur proven ska gå till och samtidigt ha provledare som uppenbarligen inte har nån koll. Sånt här ska inte ske.
ZandBetweenMyToez
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 22 okt, 2018 0:44

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av ZandBetweenMyToez »

Min provledare pratade under provet flera gånger!! Det påverkade mig jättemycket som hade influensan och redan var mosig i huvudet och extra distraherad pga att jag inte fick ha något att snyta mig med... Dels kom det in en tjej och dom höll på och viskpratade och sen pratade han med provdelatgarna flera ggr under provet... för det mesta småkommentarer men sen var det en längre konversation med en o provledaren står då precis vid mig och pratar. Sen hade vi inte någon klocka i salen heller vilket jag tycker alla salar borde ha, och på slutet av provtiden när det var 15 min kvar ca säger han inte bara tiden som är kvar utan nu är det 15 min kvar, missa inte detta, nu är det 10min kvar se till att fylla i allt i svarshäftet blabablaba, nu är det...

Jag skrev högskoleprovet på att annat ställe sist och det var SÅ mycket bättre och proffsigare. Så orättvist att alla inte har samma förutsättningar.
Robin1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 74
Blev medlem: sön 07 apr, 2019 16:20

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Robin1 »

Fyfan vilken oerhört inkompetent provledare, som med sitt sjukt korkade uppträdande förstör för er och alla andra i salen!
Även jag fick en inkompetent provledare igår, det var inte lika illa som det verkar ha varit för er. Provledaren hade arbetet inom skola i 30 år men enligt henne skulle hon nog klara ut dagen eftersom hon varit på kurs för att bli provledare...50+ och kunde inte ens stava till "överstrykningspenna" på tavlan...ALLTSÅ VA?!

Hon visste inte att vi skulle ha specifika platser vilket gjorde att när hon väl kommit på det efter 10 minuter och sedan tagit ytterligare 10 minuter på att omstrukturera oss, ta denna (för henne) extremt kognitivt påfrestande handling till sig, och sedan landa mentalt, så var klockan 2 minuter till provstart...vilket gjorde alla extremt stressade. Hon själv var helt lugn, opåverkad av situationen, det bekom henne inte ett dugg att hennes inkompetens riskerade att förstöra för oss alla. Jag tror inte ens hon förstod vad som hände riktigt, hon såg drogad ut, totalt letargisk. Vid det laget så visste jag att det här skulle bli en mardrömsdag.
Hon visste varken att hon skulle signera svarshäftena eller att hon skulle informera om oss själva provet! Hon bara sade att vi skulle fylla i svaren i häftet...sen sade hon 2 minuter innan start: "ja just det ni ska fylla i era uppgifter också på framsidan"...
Hon gav oss 52 minuter på första delen eftersom hon trodde att vi även skulle ha fört över svaren till kontrollpappret inom provtidens 55 min...hela rummet protesterade när hon sade att nu är det 5 minuter kvar, om 5 minuter ska ni ha svarat på frågorna i svarshäftet och skrivit svaren på kontrollpappret!...När hon märkte att vi verkligen var stressade och måna om att hinna med allt så sade hon "jag har förstått det som att det är ont om tid eftersom att det är många som är stressade"...Vad säger man, skrattar man eller gråter, när ens provledare, på fullaste allvar, gör ett sådant uttalande?

Efter 1a passet kunde jag inte längre se på, jag kommenterade rakt ut att detta var undermåligt och en skandal, ingen sade något, alla väntade på att provledaren skulle svara...hon var som en robot, totalt opåverkad av kritiken, jag mötte hennes själlösa, tomma, letargiska blick samtidigt som hon yttrade: "men ni har ju fått 55 minuter som ni ska" fick jag som svar, när vi TYDLIGT INTE hade det. I vilken värld levde hon i?

Jag anmälde till ansvarig lärare på plats och efter det så skötte provledaren sig lite bättre, men skadan var redan gjord.

Kontentan av det hela är att det är fullständigt oacceptabelt, precis som ni beskrivit tidigare i inlägget samt av mina egna erfarenheter, att individer som uppenbarligen INTE är lämpade som provvakter på ett högskoleprov ändå får vara det. Jag förstår att det kan vara svårt att kontrollera och se till så att alla är lämpade men alltså någon vidare lämplighetsbedömning måste väl ändå finnas?


Jag lider med er andra som fått en dålig hp-dag p.g.a. provledaren. Jag har förberett mig sedan januari och det är så otroligt förargligt att en sak som denna ska kunna fördärva allt. Jag hoppas att det ändå har gått bra för oss alla och att det även går bra nästa gång för alla er som skriver!

Ge inte upp!!
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 335
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av hunnrasexti »

Jag lider med er =( jag hade blivit knäckt.
LouGoz
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: lör 21 okt, 2017 16:53

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av LouGoz »

StiLin skrev: sön 07 apr, 2019 13:43 Jag skriver mest detta för att lätta på min irritation och kommer även anmäla detta till de som är ansvariga för området.

Angående provdagen. Har pluggat i sinne till provet i några månader. Kommer till provet och känner mig helt förstörd. Vår provledare kunde INGENTING. Provledaren gjorde allt fel(har gjort provet flera gånger och vet hur det ska gå till). Till exempel:

Provledaren sa: ”nu börjar provet” och delar sedan ut svarshäftena, sitter längst bak så tog tid med min klocka och hade 47 minuter på mig istället för 55 för att provledaren delade ut till de där fram först. Samt svarade på folks frågor under tiden hen delade ut provet. Vilken jävla stress jag kände då. Och jag hann inte klart. Jag tog upp det med henne att ALLA ska ha provet liggandes framför sig sen får tiden börja. Provledaren tog upp att efter hen fått klagomål om att alla ska ha samma tid på sig så ska de öppnas samtidigt(hen tog upp det innan provpass 3 efter 2 vändor av klagomål). När alla då hade fått provet så satt vi och väntade på att provledaren skulle säga till men inget hände och tillslut frågade jag ”får man börja?” Fick svaret ”ja tiden har ju börjat”.

Provledaren delade ut provpass 5 före provpass 4 och som tur är märkte en av oss att det var fel pass så hon samlade in dem igen och gav oss rätt prov.

Provledaren sa också att vi skulle ta med svarshäftena ut under rasten för salen gick inte att låsa. (?!?!!!)

Provledaren gjorde en legitimationskoll på svarshäftet INNAN provet. (Vilket gjorde att vi alltid fick mindre tid på oss att göra provet).

Hade 55 minuter på mig det sista provpasset. Men inte på något av de andra.

Ni förstår inte min besvikelse. Att man kämpar så hårt för detta och att någon annan påverkar ens resultat och att man kan inte göra något åt det. Tycker själv att det låter för dåligt för att vara sant. Men det är sant. Har inte tagit upp alla saker men det räcker nog såhär för att förstå hur illa det var.

Är så rädd för att plugga till provet en gång till och att detta händer en gång till. Jag vill verkligen plugga till hösten och detta blir tyvärr mitt fall. Det är så påfrestande att plugga till provet och att detta ens KAN hända får mig att inte våga ta chansen att göra det igen. USCH, FY och FAN är min sammanfattning.
Jag förstår din besvikelse, men jag förstår däremot inte hur du kunde finna dig i det.
Du vet att du har rätt, och vet att provledaren gör fel.
Då är det bara att själv ta ansvar, säga stopp stanna klockan, och insistera på att det går rätt till.
Varför ska en blåst provledare förstöra dina utsikter för högskolestudier?
Varför sa du inte ifrån?
Jag hade aldrig någonsin funnit mig i något dylikt.

Anmäl det till UHR, definitivt, men det hjälper ju inte vad som hänt.
Du ska inte behöva vara rädd att något liknande händer igen eftersom det går jättebra att säga ifrån.
Det provledaren säger gäller - förutsatt att provledaren gör rätt.
Melissa.Ab
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 295
Blev medlem: tor 26 okt, 2017 7:09

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Melissa.Ab »

Asså, KRÄV att få prata med huvudprovledaren om något sånt här händer igen. Tycker det är pinsamt att det kan gå till såhär. Jag kan tänka mig hur besviken, arg och ledsen man blir när man har pluggat länge och hårt inför detta. Har själv pluggat som en galning och hade förmodligen exploderat i provledarens ansikte om denne hade gjort något sånt här.

Försök att samla krafterna hörni, skit i högskoleprovet och allt vad det kan vara ett tag fram över nu. Vi kommer ha fler chanser.
Alexforsberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 17 aug, 2018 9:01

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Alexforsberg »

Robin1 skrev: sön 07 apr, 2019 16:53 Hon visste varken att hon skulle signera svarshäftena eller att hon skulle informera om oss själva provet! Hon bara sade att vi skulle fylla i svaren i häftet...sen sade hon 2 minuter innan start: "ja just det ni ska fylla i era uppgifter också på framsidan"...
Måste läraren fylla i något eller signera svarshäftena? Vår provledare hämtade bara pappret utan att skriva något på det.
TheJo
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 20 feb, 2019 17:33

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av TheJo »

Känner mig rätt nöjd att man skrev provet i en universitetsstad efter att ha läst detta.
Hade t.o.m. en kontrollant på plats för att se så att allt gick rätt till.

Även om jag satt och småmuttrade när en av de som delade ut / samlade in var lite långsam, så det gick åt några minuter av varje rast. Men det är ju ingenting mot detta.

Så jag håller helt klart med om att detta skall anmälas.
Maribella
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 30 mar, 2019 23:50

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Maribella »

Vi hade inte lika illa, alla fick starta samtidigt, men även vi fick endast 50 min på ett av passen (pass 2 kvant) och ett par minuter för lite på pass 1 eftersom folk hade svårt att fatta instruktionerna (många där som skrev första gången)
Provledaren gick efter klockan i salen som gick 5 min före normaltid, vilket gjorde att folk fortsatte droppa in så att starten försenades. Sedan stoppade provledaren ändå vid utsatt tid. Hon var väldigt snörpig och svarade luddigt eller otrevligt på frågor. Rasterna blev alltid 10 minuter kortare än tänkt pga mycket upprepad info osv.

Tycker det är väldigt märkligt att reglerna följs så godtyckligt och/eller att det inte är glasklart för provledarna vad som gäller. Jag hade tidigare hört att många har öronproppar under provet och detta varit ok om provledaren kollat dem. Assistenten kollade mina men sedan sa provledaren nej. Givetvis satt det flera förkylda bakom mig som snörvlade och hostade sig igenom hela dagen. För en del med tex ADHD hade detta kunnat vara avgörande för om de hade kunnat prestera nånting alls. Då ska det inte vara beroende på tur med testledare.

Det är även en tydlig regel att man inte får ha väskor och jackor vid sin plats, samt att mat och dryck inte får intas under provet. Vår provledaren prasslade med halstabletter, en kille satt och bläddrade i provet innan start och de flesta drack läsk mm. Inget av detta brydde hon sig om. Hon missade även att en person gick ut under provet (som dock inte fick komma tillbaka) Nu spelade inte dessa sistnämnda saker just mig någon roll, men finns det regler så ska de vara samma för alla i så här viktiga sammanhang.
Maribella
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 30 mar, 2019 23:50

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av Maribella »

TheJo skrev: mån 08 apr, 2019 17:43 Känner mig rätt nöjd att man skrev provet i en universitetsstad efter att ha läst detta.
Jag tänkte faktiskt samma sak - att jag borde ha skrivit det i Lund som jag tänkte och inte i Malmö, då det troligen hade varit högre snittålder och fler akademiker. Tyvärr.
Förutom märklig provledare så var en del av anledningen att vi fick försenade starter och framförallt att rasterna blev så korta, att det 1. var många icke svenskspråkiga som behövde upprepade instruktioner 2. många gymnasiestudenter som skrev första gången och ställde massa frågor, och 3. uppenbart att många inte var motiverade att prestera sitt bästa och respektlöst försenade starterna genom att inte komma i tid och inte uppmärksamma instruktionerna.

När det gäller 1 och 2 så ska det ju finnas marginal till detta utan att provtiden påverkas och det lyckades testledaren nästan med. Men det gick ut över rasterna.
saltakristaller
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 125
Blev medlem: tis 22 jan, 2019 12:46

Re: Skräckhistoria- Hade mindre än 50 min i provtid m.m

Inlägg av saltakristaller »

Maribella skrev: mån 08 apr, 2019 18:03
TheJo skrev: mån 08 apr, 2019 17:43 Känner mig rätt nöjd att man skrev provet i en universitetsstad efter att ha läst detta.
Jag tänkte faktiskt samma sak - att jag borde ha skrivit det i Lund som jag tänkte och inte i Malmö, då det troligen hade varit högre snittålder och fler akademiker. Tyvärr.
Förutom märklig provledare så var en del av anledningen att vi fick försenade starter och framförallt att rasterna blev så korta, att det 1. var många icke svenskspråkiga som behövde upprepade instruktioner 2. många gymnasiestudenter som skrev första gången och ställde massa frågor, och 3. uppenbart att många inte var motiverade att prestera sitt bästa och respektlöst försenade starterna genom att inte komma i tid och inte uppmärksamma instruktionerna.

När det gäller 1 och 2 så ska det ju finnas marginal till detta utan att provtiden påverkas och det lyckades testledaren nästan med. Men det gick ut över rasterna.
Hur långa var dina raster? Det är ingen garanti att man ska få 25min rast mellan varje provpass vilket är anledningen till att det står exempelvis "ca 10:30 - 10:55 rast 1" i kallelsen. Jag själv hade typ 15-20min rast mellan proverna. Sen är det provledarens ansvar att se till att det inte drabbar själva provtiden samt att se till att några enstaka inte försenar starten.
Skriv svar