Våra tankar om normeringen och normeringskalkylatorn

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Våra tankar om normeringen och normeringskalkylatorn

Inlägg av admin »

Det går dessvärre inte att göra några antaganden eller förutspåelser om hur normeringen kommer att bli. Alla sådana "prognoser" från t.ex. självutnämnda experter saknar dessvärre substans och blir som att spå i kaffesump och söka normering med slagruta.

Som du kan läsa här: http://www.hpguiden.se/om-hogskoleprovet/normering är normeringen en tämligen omfattande och komplicerad process. Det är ju inte för att vara "besvärliga" som det tar flera veckor för UHR att slutföra processen och inte ens UHR kan med säkerhet förutsäga normeringen.

Som du ser jämför man t.ex. resultaten från höstens prov med de senaste tio proven och även med två referenspopulationer.

T.ex. ska inte antalet provdeltagare påverka normeringen. Poängen är att det ska vara lika lätt/svårt att nå en viss normerad poäng oavsett när inom fem år man skriver högskoleprovet.

Med det sagt borde normeringen på det senaste provet vara i linje med de senaste 1-2 proven och alla andra slutsatser är dessvärre rena spekulationer utan starkare grund än känslor och åsikter. Det får därmed dessvärre bli en lång väntan tills normeringstabellerna publiceras.

Om du vill testa vad du hade fått för resultat baserat på tidigare normeringstabeller kan du göra det i vår Normeringskalkylator: www.hpguiden.se/om-hogskoleprovet/normeringskalkylatorn Exempelbilden byts ut mot dina resultat när du har valt poäng på kvantitativa/verbala delarna och klickat på "visa resultat".

Observera också att om det t.ex. krävs fler poäng för att nå ett visst resultat innebär det egentligen inte att provet var svårare utan innebär tvärtom att provet var lättare i enlighet med normeringsprocessen med referenspopulationer mm. Ett lättare prov innebär att fler får höga poäng vilket innebär att det krävs fler poäng för att få samma normerade resultat som på ett svårare prov där fler får låga poäng.
Skriv svar