Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Från pluggdagboken: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/11742

Hur jag pluggade och varför

Verbala:

• ORD

Jag använde mig utav ordlistorna på Hpguiden och pluggade enligt Guldbollens schema som du kan få reda på mer om genom att läsa den här tråden: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/1982
Börja även med att plocka bort de ord som du redan kan till 100% genom att lägga till alla ord du ska plugga på som ”favoritord”. Varje ordlista går jag igenom genom att först klicka i ”vet ej” på alla orden för att få fram betydelsen av dem (dumt att det inte går att få fram det på annat sätt). Efter det är valet fritt hur du faktiskt vill lära dig orden, det finns många olika sätt och går enkelt att googla på om man är osäker.

Det som jag tycker är viktigt är att du ser till att repetera orden så tätt inpå provet som möjligt, helt enkelt för att chansen är större att du har glömt vissa ord ju längre tiden går från att du sist repeterade dem. Jag repeterade alla listor totalt 2 gånger under en period av 2 veckor innan provet. Det här har fungerat bra och jag har helt klart lärt mig många ord.

Du ska dock överväga att använda dig utav Memrise, som är en hemsida för att lära sig just ord. Fördelen med Memrise är att den är mer individanpassad och systemet är mer intelligent på så sätt att de ord du svarar fel på kommer du också oftare att få träna på mer, och orden kommer således att sitta bättre, men samtidigt upplever jag också att det tar något längre tid. Hade jag valt idag så hade jag valt Memrise om jag hade haft mycket tid på mig.

Utöver detta så har jag även tagit ut ord från läsning av tidningar och dylikt som jag sedan har lärt mig genom Memrise. I övrigt är det inte så mycket mer komplicerat än såhär, ordplugg är ganska straight forward, det är bara att lära sig så många man kan för att öka chansen att orden förekommer på provet (även i MEK och LÄS kan man få en hel del hjälp).

• LÄS

Det som gäller på LÄS gäller också på ELF, så jag kommer inte gå igenom ELF.
Något som är viktigt för att man ska förbättra sig på LÄS om man känner att det är en av ens mindre bra delar är att man läser varje dag. Vissa dagar kan det hända att man är mer upptagen än andra dagar, men att läsa tidningen eller Under strecket på SvD dagligen och på så sätt få in en rutin och vana för läsning är specifikt viktigt på just LÄS. Personer som är duktiga läsare är ofta personer som sedan unga år har haft en vana att läsa mycket och ofta. Det är inget konstigt med det, samma bör därför gälla för mindre vana läsare. Börjar man läsa mycket så kommer man att succesivt bli bättre, även om just LÄS-delen kan ta något längre tid än andra delar för många.

Exakt såhär har jag gjort:

Läs dagligen ett valfritt antal artiklar som t ex Under strecket. Stryk under ord du inte förstår medan du läser och samla alla dessa ord i ett Word-dokument eller dylikt. När du har ca 100 ord, så lägger du in dem i Memrise och lär dig dem. Strunta i att göra någon större analys av dessa texter, ställ bara lite korta frågor i huvudet som "vad handlade det om egentligen?" och redogör kort för dig själv. Det bästa är att skriva ut texterna på papper om möjligt. Du kanske kommer att märka att många hemsidor begränsar hur många artiklar man får läsa innan man måste betala, det här kommer du lätt undan genom att använda t ex inkognitoläge i Chrome som du enkelt kan ändra till, om du använder den webbläsaren dvs. Det är bara googla, det finns information om allt sånt.

Såhär resonerar jag: det du vill bli bra på är högskoleprovets LÄS. Det du då rimligtvis borde göra är att träna på just de texterna, man kommer nämligen inte närmare den nivå som provet testar än att träna på texter som faktiskt kommer från provet självt. Vi har båda tur, för alla gamla LÄS finns nämligen tillgängliga, med tillhörande uppgifter. På Hpguiden under "filarkiv" har du alla gamla LÄS-prov.

Du har också uppgifterna i LÄS-programmet på Hpguiden som VIP, du väljer själv vad du ska ta dig an först. Gör 1 sådant LÄS-prov om dagen, läs helt enkelt texten och svara på frågorna. Om du har problem med läs; börja med att inte ha någon tidspress, ta din tid och försök få alla rätt. När du har lyckas med att få bra poäng flera gånger i rad (det kan ta lång tid, eller kort tid), så börjar du med tidspress. Efter du är klar med texterna så kommer det viktigaste; analysen. I analysen så går du igenom samtliga provfrågor, inte bara de du fick fel på utan även de du fick rätt på. Det beror dels på att du kan ha halvt gissat och fått rätt, men framförallt är det viktigt för att få en förståelse för vad exakt det är som gör att just det svaret är rätt. I analysen ställer du dig frågor som:

- Var i texten kan jag hitta stöd för det här svaret?
- Vad är det som gör att dem andra svarsalternativen är fel? (gå igenom samtliga alternativ)
- Vad var det jag missade som gjorde att jag svarade fel?
- Jag svarade rätt, men förstod jag verkligen helt varför?

Hitta ditt eget sätt att analysera. Du ska få aha-upplevelser och känna att du lär dig något. Det du gör genom analysen förutom att du lär dig av dina misstag, det är att du skaffar dig erfarenhet om hur frågorna ställs och hur man hittar svaren. Det man ibland kallar "magkänsla" är ren erfarenhet, och är något som ofta är underskattat. Efter att du gör väldigt många uppgifter så kommer du att få en bättre och bättre känsla för uppgifterna, och det kommer ofta att ringa varningsklockor i dig när du är på väg att välja fel alternativ, eftersom att du har tidigare fått fel på en liknande uppgift. Det kommer inte att vara så direkt, utan det kommer gradvis. Jag har gjort samtliga gamla prov från år 2000 och framåt, och jag har även gjort samtliga LÄS-uppgifter på Hpguiden, det är upp till dig själv att avgöra hur mycket eller lite du vill göra.

• MEK
Inte helt lätt att träna på. Att lära dig ord och att läsa mycket kommer att förbättra dig även här, för mig så har min förmåga på MEK stigit ganska proportionellt med min förmåga på LÄS och ORD. I princip det enda jag gjorde på MEK utöver att läsa och plugga ord är uppgifterna som finns på Hpguiden samt gamla prov. Därför är det viktigt att du utnyttjar de MEK-uppgifter som finns i gamla prov och på Hpguiden och verkligen försöker lära dig något utav dem. Om du bara gör uppgifterna och sen går vidare så får du inte ut lika mycket, utan återigen: analysera och bryt ner uppgifterna genom att ställa liknande frågor som på läs.

Kvantitativa:


Jag har utgått mycket ifrån den här tråden, kolla även på sida 3: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/92 ... c/start=30

Jag tog inte med allt därifrån i mitt eget plugg, utan jag plockade ut det som passade mig. När det gäller kvant-delen så är det inte lika meningsfullt att dela upp de olika provdelarna var för sig, då samtliga provdelar går in väldigt mycket i varandra. Det huvudsakliga plugget sker i stort genom att lära sig matematik på en nivå upp till matte A (det är knappast en nackdel med högre). Sedan finns det en hel del olika bra metoder man kan använda sig av som kan hjälpa en, men det viktigaste är att lära sig matematiken generellt. För att lära sig metoder på de olika provdelarna om man inte har koll på det så är det viktigt att läsa Hpguidens strategier, gå även igenom VIP-utbildningen om du har VIP (matterepetionen och kvantitativa kursen osv). Såhär har jag lagt upp mitt plugg:

• Khan Academy
Jag gick igenom från grade 3 och uppåt. Det är knappast nödvändigt för alla och det blev mycket som jag bara flyktigt kollade igenom, men att repetera kort division och olika sätt att lösa enklare division snabbt är fruktansvärt viktigt för framför allt för DTK. Hur som helst, har du mycket tid så rekommenderar jag att börja från grade 3, jag upptäckte vissa luckor i mina kunskaper som jag inte visste fanns och sådana luckor tror jag existerar hos många, framförallt om det var ett tag sedan man gick igenom matten.

Givetvis får du sålla ut det som är helt onödigt. Det du bör gå igenom oavsett är: Proability & statistics, Pre algebra, Geometry och Algebra 1. Kika även på de andra delarna och se om det är något mer du kan ha nytta av. För att komma till det här så går du in på Khanacademy.org och klickar på subjects->browse all och sen har du matten där. Vad innebär ”gå igenom” då? Jag tittade helt enkelt på alla videor och såg till att jag förstod allt innan jag gick vidare. På vissa delar gjorde jag några tillhörande uppgifter, ofta inte.

Jag gick även igenom delar av detta: http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... /Huvudsida
och kollade på de 4 första filmerna här: http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... %A4sningar

• Hpguiden
Jag gjorde i princip alla XYZ-uppgifter och gick igenom efteråt, och majoriteten av KVA-uppgifterna. Här är återigen analysen efteråt väldigt viktig. Den här punkten är inte så lång för det finns inte så mycket att utveckla, men fortfarande väldigt viktig.

• Gamla prov
Här finns det otroligt mycket att hämta när det gäller NOG och DTK. I och med att XYZ och KVA är ganska nya så är det lite ont om dessa. Jag gjorde ett NOG- eller DTK-prov om dagen, oftast på tid men ibland utan tid också, sedan en analys som oftast tar nästan lika lång tid som själva provet. Här försöker jag komma fram till på vilket sätt jag tänkte fel och också hur jag kunde lösa uppgiften snabbare och mer effektivt. Hela tiden försökte jag optimera min lösningsmetoder. Vissa uppgifter förstår man inte helt även efter analys, därför är det perfekt att nästan alla uppgifter finns besvarade i forumet på Hpguiden. Om uppgiften handlar om t ex DTK, så går du in på DTK-forumet och klickar på ”Innehållsförteckning – tidigare diskuterade DTK-uppgifter”, så kan du söka upp den uppgift du har problem med och således få hjälp från gamla trådar. Försök däremot lösa uppgiften själv först.

Avgörande tips:

• Motivation är överskattat. Det kan hjälpa dig att börja med något, men det kommer inte att hjälpa dig i längden då motivation tenderar att gå och komma. Således kan du inte vara beroende av motivation om du vill hålla ditt pluggschema. Att göra plugget till en rutin är ett enkelt sätt att göra det mindre jobbigt. Det beror delvis på att du eliminerar tänkandet, det handlar inte längre om ett val du ska göra varje dag. ”Ska jag plugga eller inte?” finns inte i tanken, på samma sätt som att käka frukost på morgonen för många inte är något man funderar på om man ska göra eller inte.

Fokusera på att skapa rutiner, och när du väl har lyckats – släpp det fan inte. Här har vi också anledningen till att jag valde att mer eller mindre isolera mig från omvärlden medan jag pluggade; att gå ut och festa eller dylikt gör att man släpper på rutinerna och för min egen del så är det svåra att komma in i dem igen, inte att upprätthålla dem. Det är vanligt att man letar efter magiska metoder som automatiskt ska ändra på allting, men den här biten är trots allt kanske en av de mest avgörande för dig. Du kan lägga upp vilken pluggplan du vill, men hur ska du följa den? Det här är den viktigaste punkten av allt jag kommer att skriva, har du inte förstått det här på den nivån att du efter det här börjar hela ditt plugg med att fundera över den här frågan, ja då har du precis slösat din tid på att läsa allt det andra.

• Slarvfel är något som kommer att förekomma när du gör uppgifter och gamla prov. Jag har fått en känsla av att många bara tänker att ”äh! Det vara bara ett slarvfel, jag kan det där egentligen.” och sedan inte gör något åt det. Saken är den att provskaparna (eller någon annan för den delen) skiter fullständigt i om du gör slarvfel eller vanliga fel, du får ändå inga poäng. Det måste ju finnas en anledning till att du gör slarvfelen, och således måste det också finnas ett sätt att minimera dem.
Jag jobbade kontinuerligt med att kartlägga mina slarvfel och se över vad jag kan göra för att motverka dem. Det här gör du i analysen. Jag tar ett exempel på DTK för att du ska förstå: vissa diagram har olika värden på höger och vänster sida, på höger sida kan 1 cm motsvara 200 miljoner ton, och på dena vänstra sidan kan 1 cm motsvara 50 personer. Därför är det viktigt att man är noga med att läsa av på rätt sida hela tiden, vilket jag märkte att jag ibland inte gjorde. Det jag då kom fram till för att motverka detta, det är att jag varje gång när jag såg ett diagram så kollade jag om det var olika värden på vänster och höger sida. Var det så, då drog jag ett långt streck på båda sidor om diagrammet för att påminna mig själv om det när jag sedan läste av det. Det funkade för mig, och det är bland annat det här du själv ska komma fram till i din analys, vilket för oss in på nästa punkt.

• ANALYSERA, ANALYSERA, ANALYSERA. Det här gäller samtliga provdelar, det gäller alltid och det gäller oavsett om du har svarat rätt eller fel. Gör du inte det, så slösar du din tid. Gör hellre färre uppgifter och analysera dem, än att göra fler och inte göra det. Det är hjärndött att inte gå igenom uppgifterna efteråt, du kommer aldrig att förbättras nämnvärt om du inte gör detta, därför du kommer fortsätta att göra samma fel igen och igen eftersom att du aldrig får reda på vad du kan göra bättre. Utöver punkten om rutin, så är det här det näst viktigaste av allt. Jag fick 1.25 två gånger i rad, jag pluggade lite men jag orkade inte analysera efteråt utan tyckte att jag var klar. Efter det ändrade jag på mig, och höjde mig till först 1.4 och sedan 1.8.

• Optimera hela tiden ditt plugg. Var inte rädd för att ändra på hur du pluggar, man upptäcker hela tiden nya smarta detaljer som man kan lägga in i sitt plugg. Det hela handlar mycket om att tänka själv, lär dig ta reda på information själv, var nyfiken och ifrågasättande . Istället för att fråga om ditt pluggupplägg är bra i olika forum eller dylikt, testa! Visserligen är det inget fel med att fråga om råd, men det bästa är om du bara provar själv. Vad är det som funkar? Vad är det som inte funkar? Kan jag hålla tidsschemat? Det är inget farligt med att sätta upp för höga krav, bara du är vaken och märker det. Det är bara justera det om du märker att du överskattade dig själv, eller underskattade för den delen.

• Motionera! Det här kanske verkar banalt, man hör så ofta att det är bra att motionera att man glömmer bort att det faktiskt stämmer. Det här är en del av ditt plugg, din koncentrationsförmåga och inlärning ökar av att du motionerar. När du pluggar väldigt mycket så kommer du också att sitta still mycket, det klarar man inte under en längre period utan att röra på sig. Det finns massa fördelar med att motionera som går att ta upp, men allt är inte väsentligt just här.

Det viktiga här är att du, enligt all forskning, kommer att ha fördelar av att motionera när det gäller din inlärning. Du gillar fördelar, därför ska du också motionera. Jag styrketränar visserligen också, men utöver det gjorde jag något så enkelt som att gå ut och gå i en halvtimme varje dag, vilket många dagar var något jag längtade efter. Jag pluggade i några timmar, sen tog jag en paus, satte på en podcast och gick ut och gick några kilometer, vilket var enbart skönt.

• Gör en dagsplan. Börja dagen med att fundera över exakt vad du ska göra utifrån din översiktliga plan. Har du svårt att komma igång, utnyttja då metoder som finns för att undvika att du skjuter upp det. Jag använde mig t ex vissa motiga dagar av en app som heter ”Get shit done” på android, som bland annat sätter en tidspress på en, vilket ofta hjälpte, hur enkel lösningen än må verka.

Jag har inte tagit med några punkter som jag inte anser är av stor vikt, det innebär att allt jag skrivit är saker som du bör ta med i ditt plugg, och du bör även fundera på egna punkter som du tycker är viktiga. Jag höjde mig från 1.4 till 1.8 på 3 månaders plugg ca 8 tim om dagen genom det här, sen är det givetvis upp till dig att anpassa ditt plugg till dig själv och lägga till saker som är viktiga för just dig.

Vill man ha inspiration så såg mitt daliga pluggschema ut såhär, jag följde det inte exakt varje dag, men på ett ungefär var det såhär mitt schema såg ut:

Dagligen
• Matte
- Hpguiden 30 uppgifter (1.5 tim)
- DTK/NOG gamla högskoleprov varannan dag (1.5 tim)
- Föreläsning (0.5 tim) http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... %A4sningar
- + Uppgifter (20 st) (1 tim) http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... /Huvudsida
- 0.5 timme läsning i How to calculate quickly

Totalt: ca 5 tim effektiv tid
• Verbala
- 2-3 Svenska texter (under strecket) 0.5 tim
- 2-3 Engelska texter 0.5 tim
- ELF/LÄS varannan dag uppgifter + analys ett gammalt prov, 1.5-2 tim
- ORD (vattna memrise ca 30 ord, repetera ordlistor, lära sig ur från lästa texter ca 30 ord) 0.5 tim

Totalt: Ca 3 tim effektiv tid
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Endiv2014 »

Ska läsa genom detta under helgen. Jag ser ut att hamna på 1,3-1,35 och har som mål att höja mig till 1,7 till vårens prov. Så jag tror nog att jag skulle behöva en hel del tips från ditt schema, inte minst när det kommer till ORD och LÄS delarna. Tack för att du delar den med dig!
MadridistaN
Erkan95
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 16 okt, 2014 23:25

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Erkan95 »

Zreeper skrev:Från pluggdagboken: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/11742

Hur jag pluggade och varför

Verbala:

• ORD

Jag använde mig utav ordlistorna på Hpguiden och pluggade enligt Guldbollens schema som du kan få reda på mer om genom att läsa den här tråden: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/1982
Börja även med att plocka bort de ord som du redan kan till 100% genom att lägga till alla ord du ska plugga på som ”favoritord”. Varje ordlista går jag igenom genom att först klicka i ”vet ej” på alla orden för att få fram betydelsen av dem (dumt att det inte går att få fram det på annat sätt). Efter det är valet fritt hur du faktiskt vill lära dig orden, det finns många olika sätt och går enkelt att googla på om man är osäker.

Det som jag tycker är viktigt är att du ser till att repetera orden så tätt inpå provet som möjligt, helt enkelt för att chansen är större att du har glömt vissa ord ju längre tiden går från att du sist repeterade dem. Jag repeterade alla listor totalt 2 gånger under en period av 2 veckor innan provet. Det här har fungerat bra och jag har helt klart lärt mig många ord.

Du ska dock överväga att använda dig utav Memrise, som är en hemsida för att lära sig just ord. Fördelen med Memrise är att den är mer individanpassad och systemet är mer intelligent på så sätt att de ord du svarar fel på kommer du också oftare att få träna på mer, och orden kommer således att sitta bättre, men samtidigt upplever jag också att det tar något längre tid. Hade jag valt idag så hade jag valt Memrise om jag hade haft mycket tid på mig.

Utöver detta så har jag även tagit ut ord från läsning av tidningar och dylikt som jag sedan har lärt mig genom Memrise. I övrigt är det inte så mycket mer komplicerat än såhär, ordplugg är ganska straight forward, det är bara att lära sig så många man kan för att öka chansen att orden förekommer på provet (även i MEK och LÄS kan man få en hel del hjälp).

• LÄS

Det som gäller på LÄS gäller också på ELF, så jag kommer inte gå igenom ELF.
Något som är viktigt för att man ska förbättra sig på LÄS om man känner att det är en av ens mindre bra delar är att man läser varje dag. Vissa dagar kan det hända att man är mer upptagen än andra dagar, men att läsa tidningen eller Under strecket på SvD dagligen och på så sätt få in en rutin och vana för läsning är specifikt viktigt på just LÄS. Personer som är duktiga läsare är ofta personer som sedan unga år har haft en vana att läsa mycket och ofta. Det är inget konstigt med det, samma bör därför gälla för mindre vana läsare. Börjar man läsa mycket så kommer man att succesivt bli bättre, även om just LÄS-delen kan ta något längre tid än andra delar för många.

Exakt såhär har jag gjort:

Läs dagligen ett valfritt antal artiklar som t ex Under strecket. Stryk under ord du inte förstår medan du läser och samla alla dessa ord i ett Word-dokument eller dylikt. När du har ca 100 ord, så lägger du in dem i Memrise och lär dig dem. Strunta i att göra någon större analys av dessa texter, ställ bara lite korta frågor i huvudet som "vad handlade det om egentligen?" och redogör kort för dig själv. Det bästa är att skriva ut texterna på papper om möjligt. Du kanske kommer att märka att många hemsidor begränsar hur många artiklar man får läsa innan man måste betala, det här kommer du lätt undan genom att använda t ex inkognitoläge i Chrome som du enkelt kan ändra till, om du använder den webbläsaren dvs. Det är bara googla, det finns information om allt sånt.

Såhär resonerar jag: det du vill bli bra på är högskoleprovets LÄS. Det du då rimligtvis borde göra är att träna på just de texterna, man kommer nämligen inte närmare den nivå som provet testar än att träna på texter som faktiskt kommer från provet självt. Vi har båda tur, för alla gamla LÄS finns nämligen tillgängliga, med tillhörande uppgifter. På Hpguiden under "filarkiv" har du alla gamla LÄS-prov.

Du har också uppgifterna i LÄS-programmet på Hpguiden som VIP, du väljer själv vad du ska ta dig an först. Gör 1 sådant LÄS-prov om dagen, läs helt enkelt texten och svara på frågorna. Om du har problem med läs; börja med att inte ha någon tidspress, ta din tid och försök få alla rätt. När du har lyckas med att få bra poäng flera gånger i rad (det kan ta lång tid, eller kort tid), så börjar du med tidspress. Efter du är klar med texterna så kommer det viktigaste; analysen. I analysen så går du igenom samtliga provfrågor, inte bara de du fick fel på utan även de du fick rätt på. Det beror dels på att du kan ha halvt gissat och fått rätt, men framförallt är det viktigt för att få en förståelse för vad exakt det är som gör att just det svaret är rätt. I analysen ställer du dig frågor som:

- Var i texten kan jag hitta stöd för det här svaret?
- Vad är det som gör att dem andra svarsalternativen är fel? (gå igenom samtliga alternativ)
- Vad var det jag missade som gjorde att jag svarade fel?
- Jag svarade rätt, men förstod jag verkligen helt varför?

Hitta ditt eget sätt att analysera. Du ska få aha-upplevelser och känna att du lär dig något. Det du gör genom analysen förutom att du lär dig av dina misstag, det är att du skaffar dig erfarenhet om hur frågorna ställs och hur man hittar svaren. Det man ibland kallar "magkänsla" är ren erfarenhet, och är något som ofta är underskattat. Efter att du gör väldigt många uppgifter så kommer du att få en bättre och bättre känsla för uppgifterna, och det kommer ofta att ringa varningsklockor i dig när du är på väg att välja fel alternativ, eftersom att du har tidigare fått fel på en liknande uppgift. Det kommer inte att vara så direkt, utan det kommer gradvis. Jag har gjort samtliga gamla prov från år 2000 och framåt, och jag har även gjort samtliga LÄS-uppgifter på Hpguiden, det är upp till dig själv att avgöra hur mycket eller lite du vill göra.

• MEK
Inte helt lätt att träna på. Att lära dig ord och att läsa mycket kommer att förbättra dig även här, för mig så har min förmåga på MEK stigit ganska proportionellt med min förmåga på LÄS och ORD. I princip det enda jag gjorde på MEK utöver att läsa och plugga ord är uppgifterna som finns på Hpguiden samt gamla prov. Därför är det viktigt att du utnyttjar de MEK-uppgifter som finns i gamla prov och på Hpguiden och verkligen försöker lära dig något utav dem. Om du bara gör uppgifterna och sen går vidare så får du inte ut lika mycket, utan återigen: analysera och bryt ner uppgifterna genom att ställa liknande frågor som på läs.

Kvantitativa:


Jag har utgått mycket ifrån den här tråden, kolla även på sida 3: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/92 ... c/start=30

Jag tog inte med allt därifrån i mitt eget plugg, utan jag plockade ut det som passade mig. När det gäller kvant-delen så är det inte lika meningsfullt att dela upp de olika provdelarna var för sig, då samtliga provdelar går in väldigt mycket i varandra. Det huvudsakliga plugget sker i stort genom att lära sig matematik på en nivå upp till matte A (det är knappast en nackdel med högre). Sedan finns det en hel del olika bra metoder man kan använda sig av som kan hjälpa en, men det viktigaste är att lära sig matematiken generellt. För att lära sig metoder på de olika provdelarna om man inte har koll på det så är det viktigt att läsa Hpguidens strategier, gå även igenom VIP-utbildningen om du har VIP (matterepetionen och kvantitativa kursen osv). Såhär har jag lagt upp mitt plugg:

• Khan Academy
Jag gick igenom från grade 3 och uppåt. Det är knappast nödvändigt för alla och det blev mycket som jag bara flyktigt kollade igenom, men att repetera kort division och olika sätt att lösa enklare division snabbt är fruktansvärt viktigt för framför allt för DTK. Hur som helst, har du mycket tid så rekommenderar jag att börja från grade 3, jag upptäckte vissa luckor i mina kunskaper som jag inte visste fanns och sådana luckor tror jag existerar hos många, framförallt om det var ett tag sedan man gick igenom matten.

Givetvis får du sålla ut det som är helt onödigt. Det du bör gå igenom oavsett är: Proability & statistics, Pre algebra, Geometry och Algebra 1. Kika även på de andra delarna och se om det är något mer du kan ha nytta av. För att komma till det här så går du in på Khanacademy.org och klickar på subjects->browse all och sen har du matten där. Vad innebär ”gå igenom” då? Jag tittade helt enkelt på alla videor och såg till att jag förstod allt innan jag gick vidare. På vissa delar gjorde jag några tillhörande uppgifter, ofta inte.

Jag gick även igenom delar av detta: http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... /Huvudsida
och kollade på de 4 första filmerna här: http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... %A4sningar

• Hpguiden
Jag gjorde i princip alla XYZ-uppgifter och gick igenom efteråt, och majoriteten av KVA-uppgifterna. Här är återigen analysen efteråt väldigt viktig. Den här punkten är inte så lång för det finns inte så mycket att utveckla, men fortfarande väldigt viktig.

• Gamla prov
Här finns det otroligt mycket att hämta när det gäller NOG och DTK. I och med att XYZ och KVA är ganska nya så är det lite ont om dessa. Jag gjorde ett NOG- eller DTK-prov om dagen, oftast på tid men ibland utan tid också, sedan en analys som oftast tar nästan lika lång tid som själva provet. Här försöker jag komma fram till på vilket sätt jag tänkte fel och också hur jag kunde lösa uppgiften snabbare och mer effektivt. Hela tiden försökte jag optimera min lösningsmetoder. Vissa uppgifter förstår man inte helt även efter analys, därför är det perfekt att nästan alla uppgifter finns besvarade i forumet på Hpguiden. Om uppgiften handlar om t ex DTK, så går du in på DTK-forumet och klickar på ”Innehållsförteckning – tidigare diskuterade DTK-uppgifter”, så kan du söka upp den uppgift du har problem med och således få hjälp från gamla trådar. Försök däremot lösa uppgiften själv först.

Avgörande tips:

• Motivation är överskattat. Det kan hjälpa dig att börja med något, men det kommer inte att hjälpa dig i längden då motivation tenderar att gå och komma. Således kan du inte vara beroende av motivation om du vill hålla ditt pluggschema. Att göra plugget till en rutin är ett enkelt sätt att göra det mindre jobbigt. Det beror delvis på att du eliminerar tänkandet, det handlar inte längre om ett val du ska göra varje dag. ”Ska jag plugga eller inte?” finns inte i tanken, på samma sätt som att käka frukost på morgonen för många inte är något man funderar på om man ska göra eller inte.

Fokusera på att skapa rutiner, och när du väl har lyckats – släpp det fan inte. Här har vi också anledningen till att jag valde att mer eller mindre isolera mig från omvärlden medan jag pluggade; att gå ut och festa eller dylikt gör att man släpper på rutinerna och för min egen del så är det svåra att komma in i dem igen, inte att upprätthålla dem. Det är vanligt att man letar efter magiska metoder som automatiskt ska ändra på allting, men den här biten är trots allt kanske en av de mest avgörande för dig. Du kan lägga upp vilken pluggplan du vill, men hur ska du följa den? Det här är den viktigaste punkten av allt jag kommer att skriva, har du inte förstått det här på den nivån att du efter det här börjar hela ditt plugg med att fundera över den här frågan, ja då har du precis slösat din tid på att läsa allt det andra.

• Slarvfel är något som kommer att förekomma när du gör uppgifter och gamla prov. Jag har fått en känsla av att många bara tänker att ”äh! Det vara bara ett slarvfel, jag kan det där egentligen.” och sedan inte gör något åt det. Saken är den att provskaparna (eller någon annan för den delen) skiter fullständigt i om du gör slarvfel eller vanliga fel, du får ändå inga poäng. Det måste ju finnas en anledning till att du gör slarvfelen, och således måste det också finnas ett sätt att minimera dem.
Jag jobbade kontinuerligt med att kartlägga mina slarvfel och se över vad jag kan göra för att motverka dem. Det här gör du i analysen. Jag tar ett exempel på DTK för att du ska förstå: vissa diagram har olika värden på höger och vänster sida, på höger sida kan 1 cm motsvara 200 miljoner ton, och på dena vänstra sidan kan 1 cm motsvara 50 personer. Därför är det viktigt att man är noga med att läsa av på rätt sida hela tiden, vilket jag märkte att jag ibland inte gjorde. Det jag då kom fram till för att motverka detta, det är att jag varje gång när jag såg ett diagram så kollade jag om det var olika värden på vänster och höger sida. Var det så, då drog jag ett långt streck på båda sidor om diagrammet för att påminna mig själv om det när jag sedan läste av det. Det funkade för mig, och det är bland annat det här du själv ska komma fram till i din analys, vilket för oss in på nästa punkt.

• ANALYSERA, ANALYSERA, ANALYSERA. Det här gäller samtliga provdelar, det gäller alltid och det gäller oavsett om du har svarat rätt eller fel. Gör du inte det, så slösar du din tid. Gör hellre färre uppgifter och analysera dem, än att göra fler och inte göra det. Det är hjärndött att inte gå igenom uppgifterna efteråt, du kommer aldrig att förbättras nämnvärt om du inte gör detta, därför du kommer fortsätta att göra samma fel igen och igen eftersom att du aldrig får reda på vad du kan göra bättre. Utöver punkten om rutin, så är det här det näst viktigaste av allt. Jag fick 1.25 två gånger i rad, jag pluggade lite men jag orkade inte analysera efteråt utan tyckte att jag var klar. Efter det ändrade jag på mig, och höjde mig till först 1.4 och sedan 1.8.

• Optimera hela tiden ditt plugg. Var inte rädd för att ändra på hur du pluggar, man upptäcker hela tiden nya smarta detaljer som man kan lägga in i sitt plugg. Det hela handlar mycket om att tänka själv, lär dig ta reda på information själv, var nyfiken och ifrågasättande . Istället för att fråga om ditt pluggupplägg är bra i olika forum eller dylikt, testa! Visserligen är det inget fel med att fråga om råd, men det bästa är om du bara provar själv. Vad är det som funkar? Vad är det som inte funkar? Kan jag hålla tidsschemat? Det är inget farligt med att sätta upp för höga krav, bara du är vaken och märker det. Det är bara justera det om du märker att du överskattade dig själv, eller underskattade för den delen.

• Motionera! Det här kanske verkar banalt, man hör så ofta att det är bra att motionera att man glömmer bort att det faktiskt stämmer. Det här är en del av ditt plugg, din koncentrationsförmåga och inlärning ökar av att du motionerar. När du pluggar väldigt mycket så kommer du också att sitta still mycket, det klarar man inte under en längre period utan att röra på sig. Det finns massa fördelar med att motionera som går att ta upp, men allt är inte väsentligt just här.

Det viktiga här är att du, enligt all forskning, kommer att ha fördelar av att motionera när det gäller din inlärning. Du gillar fördelar, därför ska du också motionera. Jag styrketränar visserligen också, men utöver det gjorde jag något så enkelt som att gå ut och gå i en halvtimme varje dag, vilket många dagar var något jag längtade efter. Jag pluggade i några timmar, sen tog jag en paus, satte på en podcast och gick ut och gick några kilometer, vilket var enbart skönt.

• Gör en dagsplan. Börja dagen med att fundera över exakt vad du ska göra utifrån din översiktliga plan. Har du svårt att komma igång, utnyttja då metoder som finns för att undvika att du skjuter upp det. Jag använde mig t ex vissa motiga dagar av en app som heter ”Get shit done” på android, som bland annat sätter en tidspress på en, vilket ofta hjälpte, hur enkel lösningen än må verka.

Jag har inte tagit med några punkter som jag inte anser är av stor vikt, det innebär att allt jag skrivit är saker som du bör ta med i ditt plugg, och du bör även fundera på egna punkter som du tycker är viktiga. Jag höjde mig från 1.4 till 1.8 på 3 månaders plugg ca 8 tim om dagen genom det här, sen är det givetvis upp till dig att anpassa ditt plugg till dig själv och lägga till saker som är viktiga för just dig.

Vill man ha inspiration så såg mitt daliga pluggschema ut såhär, jag följde det inte exakt varje dag, men på ett ungefär var det såhär mitt schema såg ut:

Dagligen
• Matte
- Hpguiden 30 uppgifter (1.5 tim)
- DTK/NOG gamla högskoleprov varannan dag (1.5 tim)
- Föreläsning (0.5 tim) http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... %A4sningar
- + Uppgifter (20 st) (1 tim) http://wiki.math.se/wikis/forberedandem ... /Huvudsida
- 0.5 timme läsning i How to calculate quickly

Totalt: ca 5 tim effektiv tid
• Verbala
- 2-3 Svenska texter (under strecket) 0.5 tim
- 2-3 Engelska texter 0.5 tim
- ELF/LÄS varannan dag uppgifter + analys ett gammalt prov, 1.5-2 tim
- ORD (vattna memrise ca 30 ord, repetera ordlistor, lära sig ur från lästa texter ca 30 ord) 0.5 tim

Totalt: Ca 3 tim effektiv tid
Mycket intressant upplägg. Och tack för alla tips! Jag känner igen mycket när du påpekar vikten av bl.a. motion, felanalys samt att göra plugget till en rutin. Själv har jag gjort hp två gånger, och jag är bara 95a. Första gången fick jag 0,9 (hösten 2013, 0,9 på båda delarna) utan att plugga på det och det senaste provet fick jag preliminärt 1,1 (1,4 på matten men bara 0,8 på verbala) då jag pluggade intensivt på matten ca 3 dagar innan, vilket uppenbarligen hjälpte. Däremot sänkte jag mig t.o.m. på verbala, kanske för att jag hade sådant stort fokus på just matten.

Jag har precis avslutat en grundkurs i mikroekonomi på Lunds Universitet, och är nu hemma igen för att eventuellt hitta ett deltidsjobb, ta körkort men främst plugga massa hp. Eftersom du verkar ganska erfaren inom högskoleprov, och speciellt hur man pluggar inför det, så undrar jag ifall du har några specifika tips eller synpunkter på hur jag ska gå tillväga förutom att plugga väldigt mycket på båda delarna (mitt mål är 1,5 till hösten för att komma in på ekonomiprogrammet i Lund, låter det rimligt?). Kan även tillägga att mitt dåliga verbala resultat har många faktorer, men jag har aldrig haft några problem med läsning och skrivning, då svenska ofta har varit ett utav mina starkaste ämnen, så jag antar att det finns en del potential till att höja mig mycket där.
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Jigglypuff »

Zreeper, har en fråga till dig. Vad fick du på respektive del på höstens prov för i år? Och vad har du fått för poäng tidigare? Tänkte på det totala antalet poäng på verbala vs kvantitativa. Grymt bra jobbat förresten!
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

@Erkan 95

Jag svarar gärna, men om du vill ha specifika tips så får du nog också ställa specifika frågor. De viktigaste tipsen jag har att komma med har du redan läst ju ;). Det jag funderar på när det gäller just din situation är väl om det är en bra idé att både ta körkort, plugga på hp och jobba samtidigt. Det är åtminstone något du bör tänka över. Hinner du med allt eller blir plugget lidande? Hur viktigt är det att du sätter 1.5 just i vår? Att du sänkte sig på verbala med 0.1 säger ju ingenting, det handlar bara om några poäng och det är inget konstigt med att det skiljer sig några poäng på olika prov om man inte har pluggat på det.

Satsa på båda delarna, försök få 2.0 eller i närheten på matten i och med att du är en bit på vägen där, och försök bli så stabil på verbala som möjligt helt enkelt. I och med att du inte har så högt på verbala så kan du antagligen höja dig där relativt snabbt. Matten är generellt lättast att höja sig på, men samtidigt är det också generellt lättare att höja sig från en låg poäng till en högre, än från en poäng som redan är hög (dvs på verbala för din del). På verbala kan du säkert höja dig en del bara genom att lära dig lösningstekniker m.m., speciellt om det nu är som du säger att du redan är en ganska van läsare osv. Kan du höja dig till 1.3 på verbala och 1.7 på matten eller dylikt så har du ju 1.5, vilket är fullt rimligt om du börjar nu.

Men som sagt, om det är motivation du söker av det här, alltså att höra från mig att det är rimligt, så kom ihåg vad du läste om just det. Lär dig ta emot motgångar och bli inte beroende av motivation, man kommer garanterat uppleva motgångar i form av dåliga resultat och sänkningar osv, det är helt klart till stor del där gallringen sker mellan de som får höga poäng och de som får lägre.

@Jigglypuff
Provpass 1:
ORD: 9/10
LÄS: 9-10/10
MEK: 8/10
ELF: 5/10
Totalt: 31-32/40

Provpass 4:
ORD: 9/10
LÄS: 7/10
MEK: 9/10
ELF: 8/10
Totalt: 33/40

Provpass 2:
XYZ: 12/12
KVA: 9/10
NOG: 6/6
DTK: 10/12
Totalt: 37/40

Provpass 5: (glömde starta mitt tidtagarur så jag hamnade under tidspress på KVA och NOG :(, sen råkade jag fylla i "d" istället för "e" på 1-2 NOG-uppgifter i all stress... )
XYZ: 11/12
KVA: 7/10
NOG: 3-4/6
DTK: 12/12
Totalt: 33-34/40

Totalt alltså:

Ord: 18/20
Mek: 17/20
LÄS:16-17/20 (osäker på vad jag svarade på en)
ELF: 13/20 (min bästa del normalt, kan inte förklara resultatet faktiskt)
Toalt: 64-65


XYZ: 23/24
KVA: 16/20
NOG: 9-10/12
DTK: 22/24
Totalt: 70-71

Jag har dock räknat med 64 och 70.
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Juste, och senaste provet fick jag:

XYZ: 17/24
KVA: 14/20
NOG: 10/12
DTK: 13/24
Totalt: 54

ORD: 14/20
LÄS: 14/20
MEK: 14/20
ELF: 15/20
Totalt: 57
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Jigglypuff »

Wow väldigt fin höjning du har gjort! Även kul att se att du har lyckats göra en stor höjning på den verbala delen; ett område som jag har svårt för och måste höja mig i. Fick 69/80 rätt på kvant vilket jag hoppas är tillräckligt för ett 2.0, men på den verbala delen fick jag endast 57/80 på (enligt kontrollpappret). Så där har jag som mål att höja mig från 57 till 70 poäng.
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Jigglypuff »

Jigglypuff skrev:Wow väldigt fin höjning du har gjort! Även kul att se att du har lyckats göra en stor höjning på den verbala delen; ett område som jag har svårt för och måste höja mig i. Fick 69/80 rätt på kvant vilket jag hoppas är tillräckligt för ett 2.0, men på den verbala delen fick jag endast 57/80 på (enligt kontrollpappret). Så där har jag som mål att höja mig från 57 till 70 poäng.
Är förövrigt sjukt kass på LÄS. Fick endast 10/20 rätt (men 18/20 på ELF) trots att jag har gått igenom ett flertal gamla LÄS prov hemma och då fått runt 15/20 rätt i snitt. Så där har jag en jäkla massa poäng att ta igen.
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Det är bara läsa på :)
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Jigglypuff »

Zreeper skrev:Det är bara läsa på :)
Absolut! Stort tack förresten för tipset angående inkognito läget. Super bra!
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Visst är det, underlättar mycket!
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Endiv2014 »

Hur lärde du dig de ord, från hpguidens ordlistor, som du inte kunde med hjälp av memrise när man inte får lov att göra egna listor på memrise av ord från hpguiden?

Vill du specificera så vore jag hemsk tacksam.
MadridistaN
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Endiv2014 »

Zreeper, vilka förslag ger du till mig?

Har skrivit tre gånger förr och fått
0,8 (0,9 på kva och 0,7 på verb)
0,9 (1,0 på kva och 0,8 på verb)
0,8 (1,0 på kva och 0,8 på verb)

Har inte pluggat inför någon utav dessa.

Sen juni började jag plugga inför hp och då pluggade jag bara på kva. delen och fick

63/80 på kva som ser ut att ge 1,7
45/80 på verb som ser ut att ge 1,0

Så ser ut att hamna på 1,35 och mitt mål var att få 1,3 i och med höstens prov vilket jag ser ut att få.


Till våren måste jag få 1,7 och det tänker jag att göra med att få 2,0 på kva och 1,4 på verb.

Matten tror jag att jag ska klara(behöver 70/80 för att få det och jag är alltså bara 7-8 rätt ifrån målet)


Problemet är den verbala delen där jag behöver höja mig med ca 12 rätt minst! LÄS och ORD är mina svagaste sidor trots att jag snittar hälften rätt på båda delarna(en del dock tack vare rena gissningar). Du kan se på första sidan av min dagbok hur det ligger till: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/11 ... sc/start=0


Så inför vårens prov har jag börjat öva på den verbala också.

Jag kör ord på memrise till och med 1:a mars och sista månaden gå genom hpguidens ordlistor.

Jag läser två dagstidningar/dag.

Jag läser 1 understrecket/dag samt 1 engelska artikel/dag

Parallellt kör jag genom snabbläsningskursen på hpguidens vip utbildning 4 gånger per dag och ska från och med 1: januari börja läsa i några avancerade böcker och göra LÄS uppgifterna(6 stycken per dag) här på hpguiden.


Som du ser lägger jag inte ner mycket tid på ELF då jag har övar 15 rätt där(på provet för två veckor sen fick jag 17/20).

ELF och MEK kör jag under helgerna i sammanlagt två timmar.

Jag vill bara att du berättar för mig om jag göra rätt med LÄS och ORD delen. Om jag inte gör det bra, vilka förändringar behöver jag göra?
MadridistaN
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Endiv2014 skrev:Hur lärde du dig de ord, från hpguidens ordlistor, som du inte kunde med hjälp av memrise när man inte får lov att göra egna listor på memrise av ord från hpguiden?

Vill du specificera så vore jag hemsk tacksam.
Svaret på i princip allt du frågat finns i den summeringen jag skrev av mitt plugg, kika efter den i "utvalda trådar". Jag använde inte Memrise för hp-guidens listor, de lärde jag mig genom att helt enkelt nöta in orden. Jag använde Memrise för ord jag plockade ut från läsning av artiklar.

@det andra du skrev: En hel del överflödig information, korta gärna ner det till den fråga du har nästa gång så behöver jag inte läsa så mycket. Vad du har fått utan att plugga vet jag inte vad jag ska svara på, att du också har pluggat på kvant nu men inte verb finns väl inget att kommentera om heller. Att du har börjat plugga på verbala är väl bra, men det säger väl sig självt, det behöver du knappast höra från mig. Osv. Läshastighet är rätt överskattat, jag har normal läshastighet (250 ord/min) och det räcker bra. Läs mycket bara så läser du snabbare, och försök medvetet träna på att öka hastigheten medan du läser om du läser långsamt.

Lägg inte ner mindre tid på ELF så länge du inte spikar 20/20 varje gång, du kan plocka poäng där också som är precis lika mycket värda som på de andra delarna. Satsa på 20/20 om du är bra på engelska. Men som sagt, jag har redan skrivit exakt hur jag har pluggat och det är också precis så som jag anser vara det bästa, åtminstone för mig. Sedan om du vill skapa dina egna nyanser i ditt plugg för att anpassa det efter just dig, så är det antagligen bara bra. Jag har personligen läst mig till eller tänkt/upptäckt själv om allt jag kan när det gäller hp-plugg, det är nog en del av min framgång - att jag är ganska självgående och analyserande. Gör det inte för komplicerat, gör inte misstaget att lägga för mycket tid på att hitta den "perfekta" metoden.
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Zreepers väg till 1,7+ och psykologprogrammet

Inlägg av Zreeper »

Trodde jag befann mig i min gamla pluggtråd för övrigt, därav sättet jag skrev på.
Skriv svar