1.3 på första HP och chansen till läkarprogrammet

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Linasalih
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 27 jun, 2019 17:46

1.3 på första HP och chansen till läkarprogrammet

Inläggav Linasalih » tor 27 jun, 2019 18:07

Hej,
Jag kan börja med att introducera mig. Jag heter Lina och är 18 år och bor i Göteborg, och jag har precis tagit studenten. I April skrev jag mitt första högskoleprov varav jag fick 1.3 på det. Mina resultat var:

60/80 på kvantitativa delen
58/80 på verbala delen

Jag har sökt till tandläkarprogrammet i Malmö och läkarprogrammet i Göteborg, men jag vet inte om jag kommer komma in. Malmös antagning för tandläkarprogrammet brukar ligga på 1.4 vilket inte är långt ifrån mitt resultat, och idag såg jag även att Göteborgs universitet har lagt in mig i en till urval (alltså utöver betyg och HP) som heter ”Gymnasiebetyg utan komplettering / skiljekriterie högskoleprov (BI/HP)” .


Jag skriver här i hopp om att någon här kanske kan hjälpa mig på vad jag ska göra och hur stor chans jag har att faktiskt komma in på någon av dessa utbildningarna? Och om jag inte kommer in, tycker ni då att jag ska satsa i vårterminen och göra högskoleprovet igen?

Jag har funderat på att gå apotekarutbildningen i Göteborg nu i höst och satsa igen på läkarlinjen/tandläkarprogrammet under våren ifall jag inte kommer in nu, och isåfall hoppa av och byta om jag kommer in, vad tycker ni om det?

Användarvisningsbild
Iman.1998
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 823
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: 1.3 på första HP och chansen till läkarprogrammet

Inläggav Iman.1998 » tor 27 jun, 2019 19:09

Skriver nu utifrån mina egna åsikter, upplevelser och erfarenheter. Jag tycker att det är hälsosamt och bra med sabbatsår efter 3 intensiva år av studier och slit. Hade jag varit i din sits så hade jag lätt tagit ledigt för att återhämta mig och hittat ett skönt jobb vid sidan av. Att få jobberfarenhet under sabbatsåret i CV:t är också bra för dig senare samt att du känner mer på hur vuxenlivet är. Du kan självklart plugga till hp om du så vill under sabbatsåret men även hitta på roliga saker, nytt jobb, res, umgås med vänner, utvecklas mer som person osv för du kommer inte ha lika mycket fritid senare i uni. Av det jag har hört så är det utmattande att hoppa direkt till uni efter student. Alla mina vänner som har hoppat direkt från studenten till uni har ångrat sig i efterhand och tog ledigt efter första/andra terminen istället. Det finns mycket att se av livet och absolut ingen brådska till att börja studierna, vad gör 6 månader/1 år av ditt liv egentligen?

Mina betyg/hp var inte tillräckliga efter student till läkarprogrammet så hade inget val än att faktiskt ta "sabbatsår" (det fortsätter hahah) , provat på 2 olika jobb hittills och fått mycket erfarenhet av endast det samt växt mycket som person under denna period. Det kanske låter konstigt och lite paradoxalt men är tacksam att jag inte började direkt läkarprogrammet efter student trots att jag så gärna ville. Tror att allt händer för en anledning och att jag kommer vara mer än redo när jag väl börjar trots att det gått 2 år sedan student. Att prova annat och leva livet lite efter student kommer göra dig mer redo för uni och framtida studier enligt mig.

I övrigt så kanske du har en chans med 1,35 för VT, brukar vara lättare intag då. Lycka till vad du nu väljer att göra. Du har potential för höga resultat på hp med ett 1,3 utan plugg och grunderna i bagaget. :)
Högskoleprovet ska besegras.


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
DATJA
ryskt lantställe
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59