Förståelse

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Andreas1203
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: fre 19 okt, 2012 12:30

Förståelse

Inlägg av Andreas1203 »

Jag har ofta vårt att förstå syfte eller att hitta rätt i texten, speciellt när det är långa texter.

Tips?
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: Förståelse

Inlägg av Original »

Alltså om jag ska vara ärlig så finns det inget magiskt svar till din fundering. Jag har själv varit där du är idag, problem med förståelsen och greppa det väsentliga.

Jag har gjort alla gamla LÄS två gånger totalt och läst artiklar varje dag. Du inser efter ett tag vad som kan vara nödvändigt och vad som är syftet etcetera. Det gäller att läsa mycket och gjort många gamla prov.

Lycka till på lördag min vän.
carwal
Stammis
Stammis
Inlägg: 170
Blev medlem: tor 05 sep, 2013 14:39

Re: Förståelse

Inlägg av carwal »

Instämmer med Orginal. Det finns få hemliga vägar till framgång. Att läsa mycket och god svenska kommer hjälpa dig. med god svenska menar jag inte aftonbladet eller expressen för den delen. DN och och SvD håller något högre standard, men det räcker ändå inte. Kika lite på de källor som återkommer på tidigare prov. Kom ihåg att könlitteratur är icke att förglömma.

Ett sätt som har hjälpt mig är att testa olika tekniker. Läsa frågan först eller sist. Anteckna under läsandet eller skumma igenom. Göra nedslag med pennan på vissa stycken och andra tricks. Du bör dock ha någon slags metod för att på ett lämpligt sätt ta dig an texten.

Lycka till!
marabouuu
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tis 06 jan, 2015 22:26

Re: Förståelse

Inlägg av marabouuu »

Hej! Måste säga att denna hemsida var grymt bra http://school.familyeducation.com/colle ... ml?page=12, den är på engelska men den tar verkligen upp det viktigaste. Använde metoden i länken denna HP och det gick mycket bättre än förra gången jag gjorde HP. När jag inte förstår syftet läser jag oftast första och sista stycket igen för att hitta ledtrådar. I långa texter handlar det främst om att hitta den röda tråden och det är något som man helt enkelt övar upp, sen så måste jag säga att det är viktigt att vara allmänbildad alltså läs mycket och läs olika typer av texter, slå upp ord du inte kan för att det är mycket lättare att lära sig ord som är satta i en kontext. Det handlar om att vänja sig vid formatet så väl som språket liksom. Lycka till!
Skriv svar