LÄS- I vilken ordning kör ni?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Disa00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: mån 20 jan, 2020 17:44

LÄS- I vilken ordning kör ni?

Inlägg av Disa00 »

Hej! Jag har det under den senaste månaden tränat upp min kvant ( för det var den jag var sämst på) med relativt bra resulat. Men nu när jag börjat skriva hela prov märker jag att verb drar ner mitt resulat något ordentligt och måste nu fokusera lite på det. Brukar skriva runt 1,5-1,6 på kvant och runt 1,1-1,2 på verb :( Jag brukar alltid hinna klart precis i tid och det brukar kännas relativt bra, men är klart och tydligt sämst på LÄS och vet inte vad jag ska göra för att bättra mig..

Ska börja med att prova att byta stratergi, innan gick jag direkt in och läste HELA texten noggrant och sen när jag kom till frågorna fick jag alltid läsa om massor för kom inte ihåg någonting :/ Hade tänkt att börja med att istället läsa frågorna först, men har problemet att när jag väl börjar läsa texten så går allt fokus till det och jag glömmer istället frågorna.

En annan stratergi jag tänkte prova är att först översiktsläsa texten för att få ett hum vad den handlar om (kanske blir lättare att komma ihåg frågorna då), sen läsa frågorna och leta ut faktafrågorna, sedan söka efter de, och till sist läsa igneom texten igen och svara på helhetsfrågorna. Någon som gör något liknande?

I vilken ordning gör ni allt och är det fler som känner att ni glömmer bort frågorna när ni går vidare med texten?
Användarens profilbild
planck
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 17 jan, 2018 21:36

Re: LÄS- I vilken ordning kör ni?

Inlägg av planck »

Jag brukar göra ORD -> MEK -> ELF -> LÄS. Ord och mek brukar jag bränna igenom på sammanlagt 10 minuter.

Jag glömmer också bort frågorna, om jag läser dem först och texten sen. Därför brukar jag läsa texten, i sin helhet, först och därefter läsa frågorna för att svara på varje fråga i den ordning dem kommer.

Jag fick 19/20 på LÄS i mars.
The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.
Användarens profilbild
Lov
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 283
Blev medlem: lör 09 nov, 2019 14:05

Re: LÄS- I vilken ordning kör ni?

Inlägg av Lov »

Jag brukar först titta över frågorna, kanske markera något ord ifall det är något namn man ska hålla koll på, och sedan börja läsa. Jag brukar sedan stanna ca 2-3 gånger i läsandet, sätta en markering där jag är och igen titta på frågorna för att se om jag redan då kan svara på någon fråga, sedan fortsätta. Detta har iallafall funkat bäst för mig. :)

Förr brukade jag bara läsa igenom allt först men då glömde jag oftast detaljer i texten.
Opportunity does not knock, it presents itself when you beat down the door.

1,05 —> 1,60 —> Läkarprogrammet.
Min resa: https://hpguiden.se/forumet/topic/lovs- ... arat-19092
Användarens profilbild
amandalovisa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 25 jan, 2018 21:14

Re: LÄS- I vilken ordning kör ni?

Inlägg av amandalovisa »

Hej! Har samma problem som dig. Snittar ca 1,5 på matte men brukar landa på 1,1-1,2 på verb. Oerhört frustrerande. Nu är egentligen ORD och MEK mina sämsta delar, men är ändå inte bäst på LÄS. Jag kör alltid ORD -> ELF -> MEK -> LÄS. Börjar med ord för att de går fortast och kör sedan på ELF för att det är min bästa del.

Min strategi för läs är en av strategierna som HPguiden tipsar om. Jag läser igenom frågorna och börjar med "snabba" frågor. Alltså faktafrågor eller liknande som inte kräver särskilt mycket analyserande. "Långsamma" frågor tar jag sist, till exempel "Vilken slutsats kan man dra av texten?", för då behöver man oftast ha läst hela texten. Börjar man med de snabba har man dem avklarade.

Ett annat väldigt bra tips om du brukar ha tidsbrist (som mig) är att inte läsa hela stycket, utan bara läsa styckets topic sentence. Finns inget bra ord på svenska, men kort och gott är det (oftast) första meningen på stycket som sammanfattar vad hela stycket ska handla om. Googla gärna, finns bättre förklaringar på nätet. Men hjälp av topic sentences kan man avgöra snabbt om stycket är relevant eller inte, till exempel om man har en faktafråga och bara är ute efter stycket med svaret på frågan.

Även snabbläsningskursen har varit till stor hjälp för mig!
Skriv svar