Skillnaden mellan LÄS och ELF

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Skillnaden mellan LÄS och ELF

Inlägg av konkis »

Som en liten sidodel av min pluggdagbok skulle jag vilja starta en diskussion om likheter och skillnader mellan LÄS och ELF. Jag tror att det kan hjälpa många som har svårt att höja sig på framförallt LÄS eftersom jag anser att ELF är en avskalad och lite förenklad version av LÄS.

De flesta som har svårt för LÄS skulle kunna skriva många rätt på ELF om det hade varit översatt på svenska. Det är inte nödvändigtvis på grund av att texterna är olika svåra (vad en svår och en lätt text är borde egentligen också diskuteras), utan det har att göra med att frågorna konstrueras med olika principer.

I mitt tycke är den största skillnaden mellan LÄS och ELF att LÄS kräver att man har mer text i minnet medan en fråga besvaras, samt att man hoppar mellan olika delar i texten för att verifiera att det alternativ man väljer har mest stöd i texten. Vad tror ni?
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
r4ll3
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: fre 25 apr, 2014 20:55

Re: Skillnaden mellan LÄS och ELF

Inlägg av r4ll3 »

Du är inte helt ute och cyklar faktiskt. Jag upplever att ELF har betydligt klarare och mindre svepande frågor och svaren kan man nästan alltid besvara utan någon särskild helhetsförståelse. Det är även därför jag tillämpar olika strategier för respektive delar. För LÄS läser jag alltid hela texten först, eftersom helhetsförståelsen är viktig, sedan besvarar jag frågorna. På ELF däremot är detta inte nödvändigt, snarare till det sämre och där läser jag alltid frågan först och sedan letar svaret i texten.

ELF brukar ju också ofta börja med "What is said about [...] in the first paragraph?".

Har fått 18/20 på ELF de två senaste gångerna men LÄS går tyvärr mycket sämre och det är för att jag inte riktigt tränat mig upp på det.
Skriv svar