Uppgifterna i VIP vs HP?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1005
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Uppgifterna i VIP vs HP?

Inlägg av Iman.1998 »

Ni som har/haft medlemskap och gjort LÄS-uppgifterna på VIP, tyckte ni det var svårare än själva hp eller vice versa? Intressant o veta vad ni tycker :P
Från ett 0,45 till läkarstudent i Lund, min resa: https://hpguiden.se/forumet/Utbildning/ ... laar-17453
AnnHel0
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: ons 14 feb, 2018 20:17

Re: Uppgifterna i VIP vs HP?

Inlägg av AnnHel0 »

Hej!
Spontant tycker jag att Läs-frågorna i programmet känns svårare än HP-provet men vet inte om det stämmer? Skulle också vilja veta vad folk tycker. Men det är på sätt och vis bra, det omvända vore värre! :)
Thewayoflife
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 112
Blev medlem: tor 19 nov, 2015 21:41

Re: Uppgifterna i VIP vs HP?

Inlägg av Thewayoflife »

Den stora skillnaden enligt mig är att hpguiden saknar känsla för rätt "nivå" eller "svårighetsgrad". En del uppgifter är löjligt enkla medans andra är mycket svårare. Detta tror jag beror på att hpguiden saknar en referensopulation. På högskoleprovet kommer oftast frågorna i stigande ordning, från lättast till svåraste, medan hpguiden frågor kan fluktuera ganska mycket. Detta motverkar man genom att tilldela provet ett visst antal deltagare och sedan kontrollera denna grupp. På så sätt kan man säkerställa att en del frågor är faktisk enkel medans andra är svåra. Frågornas svårighetsgrad justeras utifrån deltagarnas prestation och inte på provskaparens godtyckliga bedömning på vad som är en enkel och en svår fråga. Jag tror att felet ligger i att hpguidens provskapare försöker i mångt och mycket efterlikna provet genom att ordagrant kopiera vissa frågor men ändrar vissa detaljer, som kan ändra på provfrågans essens och därmed bli en svår fråga. Det här är min uppfattning. Kan lika gärna har fel i mina antagandet.

Gamla högskoleprov är absolut det bästa måttet på ens faktiska nivån. Dock erbjuder hpguiden en uppsjö med frågor att träna på. Eftersom antalet högskoleprovs frågor är begränsat, är det bra att hpguiden erbjuder flertal liknande frågor att träna på.
Skriv svar