Övningsprov - Uppgift 22

Diskussioner kring MEK-delen samt MEK-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2066
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Övningsprov - Uppgift 22

Inlägg av admin »

Uppgift 22 - Verbal del.
Från studera.nu:s övningsprov inför det nya högskoleprovet.
Publicerat av Högskoleverket.

Här kan det vara lättast att först titta på det andra ordet som ska sättas in. ”för att se ____ och icke-attraktiv ut” antyder att ordet ska ha liknande betydelse som icke-attraktiv då det finns ett ”och” med i meningen.

Frånstötande: har liknande betydelse som icke-attraktiv då synonymer till ordet är motbjudande, äcklig, ful osv. Ordet anspelar på personens fysiska framtoning som en egenskap som ligger till grund för acceptansen inom den egna gruppen.

Avdankad: talar om att något inte är i verksamhet längre dvs. att vara pensionerad eller på dekis vilket inte riktigt hänger ihop med att vara icke-attraktiv. Ovanstående alternativ är mer passande och vi kan stryka B som rätt alternativ.

Befläckad: betyder vanärad eller besudlad och stämmer sämre i värdeladdning än frånstötande.

Utrangerad: betyder kasserad, används om föremål och stämmer också sämre i värdeladdning än frånstötande.

Utifrån dessa slutsatser har vi egentligen bara alternativ A som möjligt alternativ. Vi måste dock testa alternativet även i det första tomrummet och vi ser då att ett allvarligt hot passar väldigt bra i meningen, både grammatiskt och innehållsmässigt.

De övriga orden som finns som alternativ till det första tomrummet har nedanstående betydelser.

Förpliktigande: att förplikta är att ålägga som skyldighet. Således får detta en konstig betydelse om det sätts in i meningen eftersom det skulle betyda att tvångstankar och tvångshandlingar är kopplade till sådant vi varit skyldiga att göra. Detta alternativ är därför inte lika mycket rätt som det ovanstående. Antydningen att tvångstankar uppkommit som en konsekvens av saker vi tidigare varit tvungna att uträtta stämmer i och för sig in i sammanhanget men meningskonstruktionen ”som varit förpliktigande mot människan” är inte fullt grammatiskt korrekt.

Speciellt aggressivt: inte heller detta alternativ blir lika bra som det första alternativet eftersom det inte är helt logiskt att aggressiva saker skulle skapa tvångsbeteende. Det passar inte heller i sammanhanget som påtalar människans behov att 'vara lik' andra och 'höra till' en grupp

Olycksaligt: Ordet uttrycker en känslomässig värdering på ett sätt som inte lämpar sig i vetenskapliga sammanhang. Texten är vetenskaplig och ord som uttrycket känslor passar inte in.

Det är alltså ett allvarligt hot – frånstötande som är rätt svar.
Skriv svar