Bråk, uppgift 16 2005 höst

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Fredrik_R
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 09 mar, 2007 1:00

Bråk, uppgift 16 2005 höst

Inläggav Fredrik_R » ons 28 mar, 2007 1:05

Märkte att jag ofta får fel på uppgifter med bråkräkning.

Exempelvis uppgift 16 hösten 2005:

José plockar svamp. Han plockar enbart smörstopp, kantarell och karljohanssvamp. Hur många svampar har José plockat sammanlagt?

1) Smörsopparna och kantarellerna är tillsammans 6 fler än karl johansvamparna.

2) José har sammanlagt plockat 1/3 smörsoppar, 1/4 kantareller och 15 karljohansvampar.

Rätt svar B.

Finns det någon som kan ge en bra sammanfattning på en metod?

Tack på förhand!

cachette
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 29 sep, 2006 2:00

Inläggav cachette » ons 28 mar, 2007 1:38

Av informationen som ges i 2) vet vi att smörsopparna utgör 1/3 och kantarellerna 1/4 av den totala mängden svamp samt att karljohanssvamparna är 15 st.

För att räkna ut hur många svampar José har plockat måste först vi ta reda på hur stor del av den totala mängden svamp som karljohansvamparna utgjorde.

1/4 = 3/12
1/3 = 4/12
(förläng för att få samma nämnare)
3/12 + 4/12 = 7/12
Karljohansvamparna utgör resterande andel, dvs 5/12.

Eftersom vi vet att de 15 karljohansvamparna motsvarar 5/12 av den totala mängden svampar, kan vi räkna ut hur många svampar 1/12 utgör:
15/5 = 3 svampar

Detta ger:
3/12 av svamparna: 3*3=9 svampar
4/12 av svamparna: 3*4=12 svampar

Alltså är den totala mängden svamp 15+9+12= 36


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
NEOFILI
beundran för allt nytt
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
144 dagar 18 timmar och 40 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar