HT-12, Provpass 4, Uppg. 27

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
Användarens profilbild
Pareto
Stammis
Stammis
Inlägg: 179
Blev medlem: mån 31 okt, 2011 10:51
Ort: Göteborg

HT-12, Provpass 4, Uppg. 27

Inlägg av Pareto »

Jenny går 1,5 km. Med vilken medelhastighet går hon?

(1) Om Jenny ökar sin medelhastighet med 20 procent hinner hon gå 300 m längre på samma tid.

(2) Det tar dubbelt så lång tid för Jenny att gå de sista 1000 metrarna som de första 500 metrarna.

Rätt svar (vitmarkerat): E

Jag gick i "ekvationsfällan" i (1):

v * t = 1500m
1.2v * t = 1800m

Dessa ekvationer blir truistiska.

Min fråga är till er som svarade rätt: Hur undvika fällan?
Användarens profilbild
Math
Stammis
Stammis
Inlägg: 442
Blev medlem: lör 16 jul, 2011 16:44

Re: HT-12, Provpass 4, Uppg. 27

Inlägg av Math »

i (1) får du att 20% motsvarar 300 meter. Men även om du får reda på att 100% blir 1,5 km så kan du inte ställa sträckan med tiden och räkna ut hastigheten då vi inte får veta någon tid alls.

i (2)Det tar dubbelt så lång tid för Jenny att gå de sista 1000 metrarna som de första 500 metrarna.
Du får bara ett förhållande här, alltså om vi kallar de sista 1000 m för sm och första 500 m som fm
blir förhållandet fm=1/sm2 med andra ord första m är 33% av sträckan och andra 66% av sträckan.

Kolla på frågan det står Med vilket medelhastighet går hon, alltså de vill få en konkret svar, för det krävs det att du har tiden då du redan vet sträckan. i sista påståendet får du bara ett förhållande men det krävs en konkret information om tiden exempelvis hur långt det tog att gå de första 500 m eller hur stor skillnaden är mellan den första etappen och den andra.

Snabbare sätt att lösa uppgiften är att kolla om de två påståenden har någon tid inkluderat, har de inte det så är det bara att svara E.
Användarens profilbild
Pareto
Stammis
Stammis
Inlägg: 179
Blev medlem: mån 31 okt, 2011 10:51
Ort: Göteborg

Re: HT-12, Provpass 4, Uppg. 27

Inlägg av Pareto »

Jag är med dig.

Min fråga var kanske otydlig. Info (1) är som jag ser det en fälla, och min fråga är hur ni som undviker den lyckas med detta. Löser ni ut ekvationen och ser på så vis att ekvationerna inte är oberoende?
Åsnefisk
Stammis
Stammis
Inlägg: 292
Blev medlem: sön 13 jan, 2013 12:07

Re: HT-12, Provpass 4, Uppg. 27

Inlägg av Åsnefisk »

Nu är jag inte van vid att lösa NOG-uppgifter men jag tror att det går att finna ganska tydliga riktlinjer och genvägar för vissa sorters uppgifter. De uppgifter som gäller sträckor, tider och hastigheter (tillsammans) bör täckas av det.

Det är som bekant tre variabler som gäller när vi diskuterar sambandet mellan sträcka, tid och hastighet: s = v * t

Här får vi reda på en variabel i grundinformationen: s = 1500 m

Det som efterfrågas är medelhastigheten: v

För att få reda på något mer än sträckan så behöver vi en variabel till, annars har vi inget att gå på. Sambandet vi handskas med innehåller tre variabler och det är omöjligt (?) att få fram helheten utan att känna till minst två variabler eller sambandet mellan två variabler. Vi vet alltså att vi behöver få reda på antingen tiden (t), hastigheten (v) eller förhållandet mellan någon av de tre variablerna, för att få svaret. Vi behöver alltså en siffra gällande tiden eller hastigheten.

Får vi reda på antingen tiden (t) eller hastigheten (v) eller förhållandet mellan någon av de tre variablerna i vare sig information 1 eller 2? Nej. Det kan vi se bara genom att titta fort.

(1) Får vi någon siffra gällande tid eller hastighet? Nej.

Här får vi inte veta något alls. Jenny kanske gick 1.5 km på en sekund, och om hon gick 20% fortare så skulle sträckan öka med 20% till 1800, ja. Samma sak gäller om det tog en timme att gå 1.5 km. 1.2 * 1500 = 1800 oavsett hastighet.

(2) Får vi någon siffra gällande tid eller hastighet? Nej.

Här får vi inte heller veta något alls. Det enda vi får är några ord gällande medelhastigheten. Medelhastigheten är vad den är. Det kvittar om hon gick halva sträckan på en tiondel av tiden och andra halvan på nio tiondelar av tiden, medelhastigheten är ändå vad som eftersöks.

En onödigt lång förklaring kanske. Men sambandet gäller tre variabler. Vi har en variabel och får inte information om någon av de övriga två variablerna, således går det inte att lösa frågan med den informationen. Med andra ord:

"Okej, s = v * t fråga. Jag har en variabel och behöver minst en till för att få fram svaret, finner jag den någonstans?"

Ser du ingen siffra gällande någon annan variabel någonstans så är svaret E. Om antingen tiden eller sträckan ges en siffra någonstans eller sambandet mellan någon av variablerna beskrivs någonstans, då har du lösningen där. (Tror jag.) (Det finns säkert fler uppgiftstyper där man kan applicera den här sortens tänkande).
Skriv svar