ht07 uppg 10

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
berfin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 86
Blev medlem: sön 01 mar, 2009 21:47

ht07 uppg 10

Inläggav berfin » fre 21 aug, 2009 12:32

hej
skulle vilja ha hjälp med denna uppgift.

10. På en avgiftsbelagd väg betalar man en avgift som är direkt proportionell mot hur
långt man färdas på vägen. Vad kostar det att köra 150 km på vägen?
(1) Att köra 80 km på vägen kostar 72 kronor.
(2) Om man har betalat 162 kronor så får man köra 100 km längre än om man har
betalat 72 kronor.
Tillräcklig information för lösningen erhålls
A i (1) men ej i (2)
B i (2) men ej i (1)
C i (1) tillsammans med (2)
D i (1) och (2) var för sig
E ej genom de båda påståendena

Användarvisningsbild
Emiliio
Stammis
Stammis
Inlägg: 431
Blev medlem: ons 14 feb, 2007 1:00

Re: ht07 uppg 10

Inläggav Emiliio » fre 21 aug, 2009 13:49

berfin skrev:hej
skulle vilja ha hjälp med denna uppgift.

10. På en avgiftsbelagd väg betalar man en avgift som är direkt proportionell mot hur
långt man färdas på vägen. Vad kostar det att köra 150 km på vägen?
(1) Att köra 80 km på vägen kostar 72 kronor.
(2) Om man har betalat 162 kronor så får man köra 100 km längre än om man har
betalat 72 kronor.
Tillräcklig information för lösningen erhålls
A i (1) men ej i (2)
B i (2) men ej i (1)
C i (1) tillsammans med (2)
D i (1) och (2) var för sig
E ej genom de båda påståendena
I båda påståendena får man ett förhållande mellan priset och körlängden. Mer än så behöver man inte veta!

Rätt svar D

berfin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 86
Blev medlem: sön 01 mar, 2009 21:47

Re: ht07 uppg 10

Inläggav berfin » fre 21 aug, 2009 17:57

förstår fortfarande inte.

Användarvisningsbild
Dr.Portalen
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1099
Blev medlem: mån 20 aug, 2007 10:29

Re: ht07 uppg 10

Inläggav Dr.Portalen » lör 22 aug, 2009 0:38

Grundinfo

Avgiften är direkt proportionell mot antal km man färdas på vägen. Alltså finns det en avgift per km. Vi kallar det för x kr/km.


Påstående 1

Sträcka: 80km
Kostnad: 72kr

Kostnad per km: 72/80 = 0,9kr/km

Kostnad för 150km: 150km x 0,9kr/km = 135 kr


Påstående 2

Sträcka: 100km
Kostnad: 162 - 72 = 90kr

Kostnad per km: 100/90 = 0,9kr/km

Kostnad för 150km: 150km x 0,9kr/km = 135 kr


Svar: D


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
NEOFILI
beundran för allt nytt
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
144 dagar 18 timmar och 32 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar