Hur blev du bra på NOG?

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Användarvisningsbild
elisaastrid
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: tis 17 apr, 2018 11:28

Hur blev du bra på NOG?

Inläggav elisaastrid » tor 15 aug, 2019 17:46

Hej på er!

Jag är så frustrerande nära att nå mitt drömresultat på HP, och det som hindrar mig är helt klart matten och framförallt NOG.

In för förra provet sinkades jag mycket av DTK upg, så jag la extra krut på dem och lyckades göra dem till en av mina lättaste delar på matten.

Nu skulle jag vilja göra samma sak med NOG, dvs. hårdträna strategier, knep och felanalyser på NOG för att höja mitt resultat. Är det någon här som känner igen sig i min sits? Någon som har gått från att vara helkass på NOG till att klara av dem med enkelhet? Hur gjorde du?

Självklart inser jag vikten av att mängdträna, det gör jag. Men jag märker att jag har svårt att ta till mig infon från lösningsförslagen då lösningsförslagen ofta blir långa och svåra att hänga med i på NOG-upg.

Så, jag tar med tacksamhet emot alla NOG-tips och strategier ni har!

PonLin
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 04 maj, 2019 17:07

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav PonLin » tor 15 aug, 2019 21:15

vill gärna också ha tips angående nog delen

Användarvisningsbild
alimalek
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: sön 25 feb, 2018 19:57

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav alimalek » fre 16 aug, 2019 12:59

NOG brukade vara den delen jag hade svårast för i matten, numera får jag oftast över 90% rätt på den delen. Det som funkade för mig att läsa igenom strategierna och sedan applicera dom medan jag gjorde uppgifter. Om du märker att det är en viss uppgiftstyp du ofta får fel på, exempelvis aritmetik, så rekommenderar jag i första hand att du repeterar dem delarna i "all matte du behöver" istället för att försöka förstå lösningsförslagen, som jag kan hålla med om ibland är svåra att förstå. Om du gör massa uppgifter så kommer du såsmåningom också börja känna igen strukturen på frågorna och de kmr därmed bli lättare att lösa. Lycka till!

hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 142
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav hunnrasexti » fre 16 aug, 2019 13:09

Men helvete, lyckades slarva bort hela mitt inlägg =) får hoppas detta blir bättre. Det är en strategi jag utvecklat som hjälpt mig med NOG-uppgifter jag brukade ha problem med. Se uppgift 13. Såhär löser jag den.

Bild

Tabell A innehåller den information vi får av beskrivningen och upplysning 1, och om vi kan lösa uppgiften via denna så är också svaret A (eller D). Vi vet från beskrivningen att det finns pynt i varje fönster och att hälften är tända. Vi vet från (1) att, tja, det som står i (1). Då vet vi att det finns totalt 90 tända och 90 släckta pynt, och att det finns total 72 stjärnor och 108 ljusstakar. Siffrorna till höger om och under tabellen representerar detta. Informationen räcker dock inte för att lista ut något mer.

Tabell B gäller då upplysning 2, där vi inte längre vet det totala antalet utan bara kan säga att 50% är tända och 50% är släckta, för det stod ju i beskrivningen, så den infon är fair game. Sen kan vi fylla i 42 i rutan för släckta ljusstakar, men inget mer.

Tabell C kombinerar all information. Ta 42:an från tabell B och lägg den i tabell A, sen kan du fylla i hela tabellen utifrån detta. Det bästa är om du ser direkt att det går och bara svarar C, men annars är proceduren antingen:

Räkna ut att det finns 108-42=66 tända ljusstakar och därmed 90-66=24 tända stjärnor,
eller
Räkna ut att det finns 90-42=48 släckta stjärnor och därmed 72-48=24 tända stjärnor.

Strategin går skitsnabbt att tillämpa, förutsatt att man kan fiska siffrorna ur texten. Jag ritar inga prydliga tabeller på provet, jag gör bara ett stort plus. Och den här blev lite jobbig med både en rad och en kolumn som kallas S, men på ett prov hade jag ritat något fånigt ljus för att representera tänd och en ledsen veke skulle få betyda släckt.

(Sorry om någon såg det ursprungliga inlägget där tabellen var fel ifylld)

hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 142
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav hunnrasexti » lör 17 aug, 2019 7:33

Ett exempel till, uppgift 17.

Bild

15 i tabell A behöver förhoppningsvis inte förklaras. B+5 ska dock betyda 5 fler än antalet blå cyklar. Tabell B är också enkel.

I tabell C har jag skrivit ut i vilken ordning jag kommer fram till siffrorna för att slutligen nå fram till 25, som är antalet sålda cyklar. Men, man sparar givetvis tid om man kan se att uppgiften kan lösas utan att ta det så långt. Det kan vara en bra övning att bara kombinera tabell A och B och resonera sig fram till att den går att lösa utan att fylla i fler siffror =)

Användarvisningsbild
Aristofanes
Stammis
Stammis
Inlägg: 148
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav Aristofanes » lör 17 aug, 2019 8:02

Jag löser på samma sätt som Hunnra. Jag markerar också i matrisen med ett frågetecken vilket värde som efterfrågas. Hjälper mig att hålla fokus på vad frågan gäller, ibland så frågar dom luringarna efter andel och inte absoluta värden.

Jag gjorde experiment med olikafärgade pennor, med blå penna ritade jag krysset och de initiala värdena. Var inte värt mödan, tar en sekund att byta penna och dessutom blev jag aldrig vän med färgstiften (Pilot), tyckte att de gled strävt på pappret.

Användarvisningsbild
elisaastrid
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: tis 17 apr, 2018 11:28

Re: Hur blev du bra på NOG?

Inläggav elisaastrid » tor 22 aug, 2019 14:55

Hej, och stort tack för alla svar!
Denna veckan har jag haft fullt upp med att repetera all matte som ännu inte sitter, men nästa vecka tänkte jag börja kolla på era tips!


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
PORTAMENTO
glidning (från en ton till en annan i sång)
Nästa prov

20/10 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
2/9 - 2019 kl 23:59

Senaste 5 forumtrådar