NOG 2001 uppg. 1

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Användarvisningsbild
Flow91
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 676
Blev medlem: fre 12 sep, 2008 23:31

NOG 2001 uppg. 1

Inläggav Flow91 » tis 06 jul, 2010 15:18

Hejsan,

Jag fick fel på följande uppgift och försökte nu analysera vad jag gjorde för fel.

1. Familjen Berg, som består av 2 vuxna och 3 barn, har beställt en resa till Cypern. Barnen är 1, 7 och 10 år gamla. Med barnrabatter kostar hela familjens resa 18 000kr. Hur mycket kostar för barnen?

(1) För barnet som är 1 år kostar resan 1 200kr.
(2) för vart och ett av barnen som är 7 och 10 år betalar familjen Berg 40% av priset för en vuxen.

Jag svarade fel är jag gjorde provet på tid och analyserade vad jag gjorde för fel. Tänkte såhär:

Med enbart info 1 kan vi inte ta reda på hur mycket priset kostade för barnen som är 7 och 10 år, däremot får vi veta hur mycket biljetten kostar för 1 åringen. Därför strycker vi A och D.

Med info 2 kan vi ta reda på priset för biljetterna för de två äldre barnen, men vi kan inte ta reda på den yngres biljettkostnad. Då kan vi strycka B. Det är alltså C och E kvar.

Om vi kombinerar info 1 och 2 kan vi få fram biljettkostnaderna för alla tre barnen:

Vi vet att den yngst barnets biljett kostnad var 1200 kr.

0,4x + 0,4x + x + x= 18000 - 1200

2,8x= 16800

x= 16800/2,8

o.s.v..

tänker jag rätt eller är jag helt ute och cyklar?

Användarvisningsbild
Flow91
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 676
Blev medlem: fre 12 sep, 2008 23:31

Re: NOG 2001 uppg. 1

Inläggav Flow91 » tis 06 jul, 2010 18:01

Ingen som kan rätta mig?

Användarvisningsbild
vurma
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: tis 26 jan, 2010 17:17

Re: NOG 2001 uppg. 1

Inläggav vurma » tis 06 jul, 2010 18:51

C verkar stämma och i facit står det väl C :?
Kollade du 2001 hösten?
http://www.df.lth.se/~mikaelb/hprov/01b/facit.pdf

Användarvisningsbild
vurma
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: tis 26 jan, 2010 17:17

Re: NOG 2001 uppg. 1

Inläggav vurma » tis 06 jul, 2010 18:58

vurma skrev:C verkar stämma och i facit står det väl C :?
Kollade du 2001 hösten?
http://www.df.lth.se/~mikaelb/hprov/01b/facit.pdf
Jag skulle räkna ut såhär:
med (1) och (2):

18000-1200=16800

16800/(100%+100%+40%+40%)= 16800/280%= 60 per 1n procent

Vuxen kostar= 100%x60=6000
7 år/10 år kostar = 40%x60= 2400

Sammanlagt blir det:
1200+6000+6000+2400+2400=18000
:-D

Användarvisningsbild
Flow91
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 676
Blev medlem: fre 12 sep, 2008 23:31

Re: NOG 2001 uppg. 1

Inläggav Flow91 » ons 07 jul, 2010 9:46

Men då har jag gjort rätt. Tack!


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
FURIE
person i tillstånd av raseri
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
142 dagar 22 timmar och 42 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar
Senaste 5 forumtrådar