NOG uppgift

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
Gerrard
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: lör 11 feb, 2017 19:44

NOG uppgift

Inlägg av Gerrard »

Bild
hur räknar man ut denna ? :D
Användarvisningsbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: NOG uppgift

Inlägg av hypea »

Vi sätter att antalet gäster = x, och ställer upp ekvationerna för hur många pajer som finns. Genom att sätta ekvation 1 = ekvation 2 får vi 2x+4=3x-1 som ger att det var 5 gäster, och då går det att räkna ut hur många pajer som bakades.
Svaret är alltså C.
She believed she could, so she did.
nGumball
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: lör 31 dec, 2016 13:31

Re: NOG uppgift

Inlägg av nGumball »

Tips: jag vet inte vad du sikar på för betyg men om du känner dig osäker på en liknande fråga och tiden är nästan slut, kan du tänka dig så här: om det är en nog uppgift med två obekanta variabler och det ser ut som om du får 2 ekvationer (1) och (2), är det mycket sannolikt att svaret går att räkna ut genom en ekvationssystem, så det är lika bra och svara C på sådana frågor om du inte känner dig säker.

Om det är en eller två variabler som saknas och du får en ekvationssystem, finns det upp till 90% chans att uppgiften går att lösa med informationen som du har utan att du behöver slösa tid på att lösa ekvationen.
Användarvisningsbild
SamEzm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: mån 04 jul, 2016 20:21

Re: NOG uppgift

Inlägg av SamEzm »

Kolla snabbt igenom påstående 1 och 2, går att avgöra ganska snabbt att inget av dem är tillräckligt för en lösning. Försök sedan slå ihop båda för att se om det går att lösa. Leta kvickt efter ett sätt att skriva upp en ekvation med informationen du får. Vad letar de efter i uppgiften? Antalet pajer. Vi letar efter ett sätt att uttrycka antalet pajer i.

Antalet pajer = y. Antalet gäster uttrycks i x.
Använder vi påstående 1 får vi fram:
y = 2x + 4

Ja, du ser vart det är på väg. Utlösningen följer samma mönster som hypeas. Försök bara att tänka steg för steg när det gäller uppgifter där du ska ställa upp ekvationer. Vissa går att svara på utan att ställa upp och vissa behöver en dubbelkoll. Lycka till imorgon och kör hårt! =)
Skriv svar