Nog-uppgift

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
Hp plugg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 48
Blev medlem: sön 06 okt, 2019 10:38

Nog-uppgift

Inlägg av Hp plugg »

https://gyazo.com/2bb5bf4160508ccc821477d75dd3d8b8

I denna uppgift förstår jag inte varför svarsalternativ A är rätt. Vi får ju inte reda på hur andelen män resp kvinnor förhåller sig till varandra? :?
Waeelssj6
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: fre 18 jan, 2019 12:02

Re: Nog-uppgift

Inlägg av Waeelssj6 »

Påstående 1 säger att kvinnor som är 40 år eller äldre utgör 49%, alltså är männen i denna grupp 51%. Dessa 51% utgör 7% av publiken. 51% (männen 40 år och över) motsvarar alltså 7% av det hela. Då kan man räkna ut hur mycket 1% av männen över 40 motsvarar i publikens %. Sen kan man multiplicera andelen med 49, eftersom kvinnorna är 49%, så får man fram andelen kvinnor 40 år och äldre i publiken.

Om x är personer 40 år eller äldre kan man säga 51*x= 7, x=7/51. För att veta kvinnor multiplicerar man x med 49, så blir det 49*7/51= andelen kvinnor 40 år eller äldre i publiken. Uträkningen är kanske inte helt rätt men jag tror att med info ur påstående 1 går det att lösa frågan på ett eller annat sätt haha. Hoppas jag var tydlig :)
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 360
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Nog-uppgift

Inlägg av hunnrasexti »

Bland biobesökare som är 40 år eller äldre är 49 procent kvinnor. Alltså är resterande 51% män. Om 7% av det totala antalet utgör 51% av fyrtioplussar-antalet så måste den totala fyrtioplussar-andelen vara 100(7/51)%.
Hp plugg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 48
Blev medlem: sön 06 okt, 2019 10:38

Re: Nog-uppgift

Inlägg av Hp plugg »

Tack till er båda för bra svar. :)
Nu kommer jag med ännu en fråga... https://gyazo.com/2df757a47f714b03f89a07c138fc6489

Jag tänker att E är rätt, eftersom vi inte får reda på vad någon konkret siffra till index för gruvor och mineralbrott. Vi får ju reda på att index 100 är 34.70 fast det är ju för textil anser jag... Denna borde ju gå att överklaga kan jag tycka.

Tack på förhand :)
raymondcurry92
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: tor 29 apr, 2021 7:34

Re: Nog-uppgift

Inlägg av raymondcurry92 »

The proportion of men to women is related as the statement says:
40 years or older women are 49% which directs to the other 51% as men. The 51% men make up 7% of the audience.
If x people of age 40 or older, out of which 49% are women and the other 51% are men, and 7% of the whole is 51% of above 40.
Here 51 * x = 7
x = 7 / 51, x will then be multiplied by 49 which will become
49 * 7 / 51 will be the proportion of women in the audience.
Through such calculations, you can get to know the results whereas the option A does seem correct after this solution.
Skriv svar