Nog VT 2010

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Användarvisningsbild
johsve
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 23 jan, 2013 0:19

Nog VT 2010

Inläggav johsve » mån 16 sep, 2013 10:43

16. År 1992 var ordinarie pris på en bussresa tre kronor högre än om man betalade resan med ett rabattkort. Hur mycket kostade en bussresa med rabattkortet detta år?

(1) Från 1992 till 2007 ökade ordinarie pris på en bussresa med 150 procent. År 2007 var ordinare pris därmed 30 kronor.

(2) År 1992 kostade tre bussresor till ordinarie pris lika mycket som fyra bussresor med rabattkort.

Tillräcklig information för lösningen erhålls
A i (1) men ej i (2)
B i (2) men ej i (1)
C i (1) tillsammans med (2)
D i (1) och (2) var för sig
E ej genom de båda påståendena

Rätt svar är D. Jag svarade E. De frågar efter priset detta år, men man vet ju ej vilket detta året är?

Pythagaroas
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 10 mar, 2012 19:32

Re: Nog VT 2010

Inläggav Pythagaroas » mån 16 sep, 2013 11:32

Året som de frågar efter priset på rabattkort är 1992. I frågan säger de ju "detta år?" vilket syftar på år 1992.

weol
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: tor 05 apr, 2012 19:48

Re: Nog VT 2010

Inläggav weol » mån 16 sep, 2013 11:38

Året som efterfrågas är 1992.

(1)
Kalla ordinarie pris för x. År 2007 blir därför 150% mer än 1992 vilket ger oss 2,5x.

2,5x=30
30/2,5x=12
Ord. pris=12
Rabatterat pris=12-3=9

(2)
Kalla rabatterade priset för x. Vilket enligt info. ger oss 4x, eftersom det är 4 bussresor.

3(x+3)=4x
3x+9=4x
x=9
Rabatterat pris=9
Ord. pris=9+3=12

Tror att detta är det enklaste sättet att lösa frågan på. Finns säkert flera sätt.

Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 1558
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Re: Nog VT 2010

Inläggav admin » tor 10 okt, 2013 16:54

Uppgiften i denna tråd har även diskuterats en gång tidigare i forumet:

Uppgift 16

Använd med fördel innehållsförteckningarna som finns högst upp i varje forum (DTK, KVA, NOG och XYZ) eller snabblänkarna i det högra blocket med namnet "Utvalda forumtrådar".

Panto
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 57
Blev medlem: tor 31 dec, 2015 16:18

Re: Nog VT 2010

Inläggav Panto » sön 07 aug, 2016 13:45

Varför blir det 2,5x = 30 och inte 1,5x = 30?

Användarvisningsbild
Kvantfysik
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: fre 01 jan, 2016 20:46

Re: Nog VT 2010

Inläggav Kvantfysik » sön 07 aug, 2016 15:49

Förändringsfaktorn 2.5 = ökning med 150%, hade faktorn varit 1.5 skulle det innebära en ökning på 50%.


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
GAUCHO
boskapsskötare på Pampas
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
142 dagar 6 timmar och 17 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar