uppg. 9 vt 2006

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Användarvisningsbild
Paradisia
Stammis
Stammis
Inlägg: 422
Blev medlem: sön 28 okt, 2007 15:30

uppg. 9 vt 2006

Inläggav Paradisia » ons 10 sep, 2008 13:30

victor bakar bröd och låter degen jäsa så att brödet ska bli stort och gott. Med hur många procent har degens volym ökat när den har jäst färdigt?

(1) Före jäsningen är degens volym 35 procent mindre än den färdigjästa degens volym.

(2) när degen jäst färdigt har volymen ökat med 7 dl.

rätt svar är A. Men jag får inte riktigt ihop det... =(

Användarvisningsbild
Niveus
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1108
Blev medlem: ons 28 nov, 2007 19:23

Re: uppg. 9 vt 2006

Inläggav Niveus » ons 10 sep, 2008 14:04

Genom (1) så säger den att innan jäsningen är volymen 35 procent mindre. Därmed kan vi konkludera att EFTER jäsning är den 35 procent mer (volym ökat med 35 %).

(Obs: detta ovan är felaktigt, se kommentarer nedan)

Genom (2) kan vi inte lösa uppgiften ty för att veta hur många procent ökningen är måste vi ta volymökning/volymen innan jäsning, vi vet inte gamla volymen är så (2) kan inte användas allena.

Svar: A
Senast redigerad av 1 Niveus, redigerad totalt 0 gånger.

Användarvisningsbild
skogstokerier
Stammis
Stammis
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 23 jun, 2008 14:48

Re: uppg. 9 vt 2006

Inläggav skogstokerier » ons 10 sep, 2008 14:12

nja, tänket är rätt men matten fel. är degen 35% mindre innan är alltså den procentuella ökningen 1/0.65=1.53... => 53% av jäsningen

Användarvisningsbild
lily
Stammis
Stammis
Inlägg: 122
Blev medlem: sön 15 jun, 2008 20:03

Re: uppg. 9 vt 2006

Inläggav lily » ons 10 sep, 2008 15:12

Niveus skrev:Genom (1) så säger den att innan jäsningen är volymen 35 procent mindre. Därmed kan vi konkludera att EFTER jäsning är den 35 procent mer (volym ökat med 35 %).
Skogstokerier har rätt, det här är helt fel. Det är ett vanligt misstag, i det här fallet blev svaret rätt men det blir det ofta inte. Så kom ihåg det när ni skriver HP! Degens ursprungliga volym utgör 65% av volymen efter jäsningen. Volymen efter jäsningen är (1/0.65)*100% = 154% av den ursprungliga volymen. (Notera att 1/0.65 ~ 1.538 vilket avrundas till 1.54.)

Användarvisningsbild
skogstokerier
Stammis
Stammis
Inlägg: 166
Blev medlem: mån 23 jun, 2008 14:48

Re: uppg. 9 vt 2006

Inläggav skogstokerier » ons 10 sep, 2008 16:25

jag brukar ofta trunkera när jag slarvräknar även fast jag vet att jag inte borde :P

det är därför det är slarvräkning gissar jag...


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
PYRRHUSSEGER
alltför dyrköpt framgång
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
143 dagar 23 timmar och 43 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar