Lära sig på riktigt eller endast med hjälp av alternativ?

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Lära sig på riktigt eller endast med hjälp av alternativ?

Inlägg av Zreeper »

Jag har testat två olika sätt att lära sig en ordlista, metod 1 innebär att jag lär mig alla orden och dess betydelser så att jag vet vad de betyder om någon skulle fråga mig, jag behöver alltså inga alternativ utan enkom ordet i sig. Det andra sättet innebär helt enkelt att jag gör ordtestet tills jag med hjälp utav alternativen vet vilket som är svaret, jag får inte samma förståelse för ordet men jag kan ändå svara rätt. Skillnaden i tid man behöver lägga ner är dock stor.

Frågan jag skulle vilja ställa är då om det räcker med metod nummer 2 för att sedan på provet kunna svara rätt, eller om metod 1 är ett bättre alternativ? Vad anser du?

Xanan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 334
Blev medlem: mån 05 mar, 2012 11:40

Re: Lära sig på riktigt eller endast med hjälp av alterna

Inlägg av Xanan »

Jag har kört den andra metoden fram till ordlista 12 och upplevde att det var så jäkla mycket repetition så jag har börjat om och kör att jag först lär mig (som tidigare) 30 ord i taget, de ord jag inte kunde lägger jag till i fav lista (alltså inte fav listan för alla listor utan fav för just den listan) och repetarar om dessa ord kanske 3-4 gånger och alla gånger så gör jag min webbläsarruta mindre så jag ser en rad i taget, så kollar jag bara på ordet tex "kapriciös" och säger ordet ut högt "han är så kapriciös, han är så NYCKFULL, tex hans beteende är väldigt kapriciöst".

Och sen scrollar jag succesivt ned och stannar så jag bara ser orden och inte alternativen, kan jag inte så får jag scrolla.

Men jag repetara dessa 30 ord tills jag kan säga alla ut högt ut att se alternativen, och kunna gjort det några gånger i rad.

Och denna repetition är med jämna mellanrum, så jag börjar tex med att lära mig 30 ord (välj antal själv) och repeterar, sen kanske jag sätter mig och räknar matte, läser under strecket eller liknande.
Sen återgår jag och repeterar.Jag tycker att det ökar inlärningen betydligt mer, samt om du kan ordet så är det lättare att kunna synonymen, bara för att HPguiden använder kapriciöst betyder det inte att det kommer på provet, men kan du redan ordets innebörd så kan du ju lätt sålla bort de ord du vet inte betyder det.

Skriv svar