Lära sig utantill VS för att kunna de

Diskussioner kring ORD-delen samt ORD-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
powniac
Stammis
Stammis
Inlägg: 159
Blev medlem: ons 10 jul, 2013 11:40
Ort: STHLM

Lära sig utantill VS för att kunna de

Inlägg av powniac »

när det gäller ordplugget. alltså jag vet inte om jag gör fel men låt säga att jag gjort lista 1 och gång på gång fått säg 90% rätt. det är inte så att jag kan ordet nu och har det liksom i min hjärna utan jag har pluggat det på ett annorlunda sätt. om jag ser ordet så kan jag vad det betyder om jag har olika svarsalternativ, jag kan inte det utan svarsalternativ.

skulle någon säga vad "lättfärdig" betyder så skulle jag aldrig i livet veta att det betyder "lösaktig" - men har jag svarsalternativ så skulle jag 100% veta vad det betyder.

visst gör ni som mig att ni liksom lär er de utantill för annars är det ju oerhört svårt att lära sig 5000 ord..?

alltså jag kommer ju glömma 90% av orden efter 1 år OM jag inte pluggar de och pluggar de liksom.. :!:
ge mig ditt Skype användarnamn så addar jag dig!

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Lära sig utantill VS för att kunna de

Inlägg av Zreeper »

Jag lärde mig de 4 första ordlistorna helt utantill så att om jag enbart såg ordet så visste jag vad det betydde, men jag insåg att det tar alldeles för lång tid och är alldeles för påfrestande om man ska göra det med samtliga ordlistor, lärde mig därför resterande ord mer flyktigt så att jag kunde dem med alternativ.

Det jag nu gör är helt enkelt att repetera alla ordlistor med jämna mellanrum, vilket inte är lika tidskrävande (2 ordlistor tar ca 1-1.5 tim med krav på 95% eller mer rätt) och jag märker definitivt skillnad på de jag lärde mig på riktigt och de andra.

Teorin är som så att om man repeterar i intervaller om 2 dagar, 1 vecka, 1 månad och några månader efter så bör orden sätta sig i långtidsminnet. Detta utnyttjar jag, samtidigt som jag repeterar alla orden några veckor innan själva provet, för det är ju faktiskt framförallt då man vill kunna dem.

Så alltså:
Jag lär mig alla ordlistorna så att jag kan orden med hjälp av alternaitv. Sedan repeterar jag ordlistorna med jämna mellanrum (ett par månaders paus typ) så att det inte försvinner, och planerar in en fullständig repetition ca 3 veckor innan provet.

Skriv svar